Skip to main content

Ruby Hotel - Ho Chi Minh City


Tak penah aku buat entry hotel..ni first time..huhuu...sebab time aku nak pg hocimin aritu, bila aku gugel Ruby Hotel, xde keluar link yang Malaysia...agoda pon xde..yang keluar Asian Ruby..utk pengetahuan korang yang baru nak pegi sana, Ruby dengan Asian Ruby TIDAK sama ye...dari yang aku tahu, dorang dah tukar nama Ruby Hotel ni ke Hoang Tram Hotel..tapi org lebih senang dgn nama Ruby kot..so, kat sign dia mmg Ruby Hotel..tapi emel ngan resit dia Hoang Tram..


 ni pandangan depan hotel tu...

semua biliknya ada balcony..so, kau takkan rasa macam nak mati tgk dinding je..
kebanyakan hotel bajet kat sini semua xde dinding...melampau betul..ni siap balcony lagi..suka aku..


ni family room..sorry la gamba gegar sbb aku snap pic ni time dorang kemas bilik..hahaa..
kat sini, pas kemas bilik, if bilik tu mmg takde guest check in lagi, mmg dorang akan biar pintu terbukak..dan 1 floor ada 2 bilik je..1 family, 1 deluxe macam aku duduk nie...


ni gambar dari pintu masuk
sebelah kanan toilet..


cartoon bahasa vietnam pon anak aku layan..janji katun...


ni aku snap time tunggu megi masak..citer dah le xde subtitle...bahasa dia lak tue...


vietnam pon jamban de paip..
malaysia ni kebanyakkan hotel dah cabut paip dorang..
apapuntakboleh

ni balcony aku..utk yang de anak yang betul2 kecik terutama yang baru dapat kaki, xyah la bukak sliding door balcony nie..seriau aku...aku ni senang sket idop kalau Mr.MHR nak merokok, hah ko duduk la luar tu bape lama pon... :)

Harga bilik kat sini

Family Room USD40/night
Deluxe Room USD30/night

saluran komunikasi dorang tru emel je..xde website hotel...aku book tru emel je..pastu dorang xde nak credit card no untuk verify ke apa..dia anggap ko reply bagi tarikh check in check out tu kira dah setuju..sampai hari check in pon tak amek deposit apa..balik baru bayar...betul2 percaya customer..hotel Malaysia ngan Indon je yang berlagak..siap nak verify card..kalau bayar cash, check in je trus nak full payment siap amek extra la untuk secure..bengong..dah bayar penuh, secure pebende lagi..

kalau korang ramai, boleh je duduk hotel nie..selesa bagi aku dan dorang xde nak menyemak sebok tanya macam2 kat kita...tu yang menyebabkan bila nak balik kemain mewah laki aku bg tip kat dorang nie...sebab layanannya bagus..tak susahkan guest...oppss...puji lelebih plak...ha, kalau nak book, anto je ke address nie...


Comments

  1. Thanks for the info. Kami akan ke sana 21/sept ni.

    ReplyDelete
  2. Ramai org kita duduk area Nguyen An Ninh tp sy nak try duduk kat Ruby Hotel. Dekat ke dgn Ben Thanh market? Kedai makanan halal banyak tak kat area situ?

    ReplyDelete
  3. hotel ini ada email address? kerana saya mau tanya tentang airport transfer service... tak tau macam mana contact hotel ini.. saya akan ke ho chi minh 19/nov

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Resepi Dalca Sayur Simple

Sedang berdiet? mari..aku nak bagi resepi cecampak...senang dan sihat..huhuu...

Dalca Sayur

Kacang Dal (1 genggam - basuh dan rebus sampai empuk)
Bawang putih, bawang merah, halia (kisar bersama)
Serbuk Kari Daging 1 sudu besar (bancuh dengan sedikit air)
Rempah Tumis (kulit kayu manis, bunga cengkih, bunga lawang) buah pelaga takyah
Santan
Sayur yang digemari

Cara-cara :

1) Rebus kacang dal sampai empuk. Kalau ikut Masterchef, campak kat dinding, dal tu melekat maknanya dah empuk..hehe..penuh dinding korang ngn dal kang...
2) Panaskan sikit minyak dalam periuk, masukkan rempah tumis
3) Masukkan bahan kisar dan tumis sampai naik bau
4) Masukkan rempah kari yang dah dibancuh dan tumis hingga garing
5) Masukkan sedikit air dan masukkan semua sayuran yang keras
    (aku guna carrot, kacang panjang dan kentang)
6) Biar sampai sayur empuk. Masukkan pulak sayuran lembut. Aku letak terung je
7) Bila dah mendidih, masukkan kacang dal dan santan
8) Perasa kuah dalca tu tunggu sampai mendidih. B…

Resepi Asam Pedas Simple Tapi Sedap

Ha, makan hati baca tajuk? sendiri masak sendiri up...Sapa lagi nak puji kalau bukan diri sendiri kan? haha..
Okay, aku upload gambar asam pedas dengan caption sepanjang2nya kat fb..Mak aku kan tukang masak. Specialty dia memang asam pedas. Sampai mula2 aku masuk keje dulu (ofis depan rumah je), bila cakap mak aku yang berniaga gerai kat balai polis je, semua terus cakap "ha, yang asam pedas sedap tu..anak Kak Yah kan.." kembang bontot jap sebab orang puji mak aku...puji mak pon nak perasan lebih..belum puji aku lagi tu...haha..
Ikut highway...macam biasa..so, bila dah upload, ramai yang mintak resepi plus teringat2 mak aku masak..Dulu aku duk asrama..so, selalu la mengangkut makanan bila balik weekend..dan aku selalu angkut asam pedas dengan sambal sardin cili padi je sebab aku rasa asam pedas & sambal sardin yang mak aku masak takde orang boleh lawan...hahaha...matik la...ah, tak kira...aku tetap nak cakap yang mak aku masak terpaling sedap..kedai2 yang de jual specia…

Resepi Soto Ayam Mudah

Korang memang suka bab2 resepi mudah kan? Aku pon sama..Kalau dah de yang mudah, kejadah apa pegi amek yang susah..Takyah nak mencabar diri sangat. Bukan dapat hadiah pon kan..haha..
Okay..raya baru ni, turn balik kampung Mr.MHR..aku pasghah...hehee...ala, kampung masing2 bukan jauh pon. Sorang Negeri Sembilan, sorang Melaka..sekangkang kera takyah rebut2..aku dah makin lama kahwin ni dah makin tak kesah. Tapi aku paling kesah, pilih kampung yang tak banyak kena buat keje..haha..sayang lemak2 aku kumpul setahun...haha..emang dasar!!  Sempena raya, aku ditugaskan buat soto. Gila kau!! tetiba kena masak soto..dah le keluarga belah Mr.MHR tu besar...aku insan yang lemah ni kena masak banyak2..propa sangatsss...meh la, aku nak bagi resepi. Tapi jangan tanya sukatan. Agak-agak je ye..
Aku masak ni 2 ekor ayam ( 1 ekor potong 4 + 1 ekor potong kecik2)
1) Panaskan minyak dan tumis rempah 4 sekawan hingga naik bau 2) Masukkan bawang merah, bawang putih, halia (dihiris halus) dan goreng sampai…