Skip to main content

Group sangat....


Citer pasal teknologi sket..hehe..lately ni banyak sangat application yang ada untuk install kat gadget2 kita kan..dulu org duk menggila sms..pastu bbm..pastu iMessage..la ni semua sebuk whatsapp...okay, menatang ni mmg bagus la aku rasa...sebab dari segi kos, ia menjimatkan duit korang takyah bayar caj sms kan...tapi kalau sekadar nak tanya benda2 penting boleh la...yang aku tak paham, nape kena create group dlm benda nih? group tu maksudnya kumpulan yang besar...kalau 3,4 org segroup untuk bergosip, dimaafkan...untuk perempuan la...hehe..iols tau uols de group mak jemah masing2 kan..hahaa...kalau lelaki, takyah la bergroup2...jelik...

aku paling pantang kalau org add aku masuk dalam GROUP...dah macam ada kat dalam LDK..tau LDK? latihan dalam kumpulan...ko pehal nak add semua org dalam fon kau nak borak2? tak cukup group kat fb, ym, google chat, dalam fon pon ko nak longgok semua org...kalau group tu boleh memberi manfaat takpe gak..ni buat group konon2 dah lama tak jumpa..pastu si No.1 ni duk ping! ping! datang No.2 mereply..then sesi perkenalkan diri bermula...

No.1 : oh, lama tak dengar cerita..duk mana skang?
No.2 : ada kat KL nie..duk rumah je..jaga anak..
No.1 : yeke...dulu pas belajar terus kawen eh?

ooiiiiii...abes yang lain ni duk terima notification bertubi2 sebab ko dua syok berkenalan balik ke? puuii..kata pandai whatsapp..ko pg la msg dia sorang2...kena macam aku, bila fon duk vibrate2, igt de la benda urgent ke...tengok2, sesi suai kenal...memang tak dapat la aku nak tercongok baca pe korang cerita...nak sound, kang takut sentap..so, leave group adalah solution untuk aku...

pastu plak, sebuk duk anta msg kat inbox fb suh tinggalkan no fon sebab senang nak add dalam whatsapp..bila cakap, group whatsapp boleh add 30org je, muncul idea bangang create group A, group B and so on...sebab nak membolehkan 1 class masuk dlm whatsapp, banyak2 cawangan group pon takpe..pastu nnt apa yang borak kat A boleh screenshot then up kat B...adooii...boleh gila baca cadangan bernas nie..sekolah tinggi2 tapi bengap jugak...

kalau keje kerajaan ni, de banyak kursus...tak perlu kot nak create group khas untuk member2 kursus yang ko baru kenal 1,2 hari tu..pastu letak tajuk group ex-Kursus xxx..bangang tak? bila dah abes kursus balik rumah, subuh2 tefon duk bunyi sebab ada sorang yang gila annoying duk anta "good morning...." jantan plak tue..pastu muncul la betina yang gatal2 reply..."morning..dah bangun ke?"...rasa macam nak sepak...abes kalau tido boleh cakap good morning ke bangang..

ok, sebelum aku meroyan pasal benda2 ni, baik aku stop...kang de yang mati baca entry nie..bai...


Comments

Popular posts from this blog

Resepi Dalca Sayur Simple

Sedang berdiet? mari..aku nak bagi resepi cecampak...senang dan sihat..huhuu...

Dalca Sayur

Kacang Dal (1 genggam - basuh dan rebus sampai empuk)
Bawang putih, bawang merah, halia (kisar bersama)
Serbuk Kari Daging 1 sudu besar (bancuh dengan sedikit air)
Rempah Tumis (kulit kayu manis, bunga cengkih, bunga lawang) buah pelaga takyah
Santan
Sayur yang digemari

Cara-cara :

1) Rebus kacang dal sampai empuk. Kalau ikut Masterchef, campak kat dinding, dal tu melekat maknanya dah empuk..hehe..penuh dinding korang ngn dal kang...
2) Panaskan sikit minyak dalam periuk, masukkan rempah tumis
3) Masukkan bahan kisar dan tumis sampai naik bau
4) Masukkan rempah kari yang dah dibancuh dan tumis hingga garing
5) Masukkan sedikit air dan masukkan semua sayuran yang keras
    (aku guna carrot, kacang panjang dan kentang)
6) Biar sampai sayur empuk. Masukkan pulak sayuran lembut. Aku letak terung je
7) Bila dah mendidih, masukkan kacang dal dan santan
8) Perasa kuah dalca tu tunggu sampai mendidih. B…

Resepi Asam Pedas Simple Tapi Sedap

Ha, makan hati baca tajuk? sendiri masak sendiri up...Sapa lagi nak puji kalau bukan diri sendiri kan? haha..
Okay, aku upload gambar asam pedas dengan caption sepanjang2nya kat fb..Mak aku kan tukang masak. Specialty dia memang asam pedas. Sampai mula2 aku masuk keje dulu (ofis depan rumah je), bila cakap mak aku yang berniaga gerai kat balai polis je, semua terus cakap "ha, yang asam pedas sedap tu..anak Kak Yah kan.." kembang bontot jap sebab orang puji mak aku...puji mak pon nak perasan lebih..belum puji aku lagi tu...haha..
Ikut highway...macam biasa..so, bila dah upload, ramai yang mintak resepi plus teringat2 mak aku masak..Dulu aku duk asrama..so, selalu la mengangkut makanan bila balik weekend..dan aku selalu angkut asam pedas dengan sambal sardin cili padi je sebab aku rasa asam pedas & sambal sardin yang mak aku masak takde orang boleh lawan...hahaha...matik la...ah, tak kira...aku tetap nak cakap yang mak aku masak terpaling sedap..kedai2 yang de jual specia…

Resepi Soto Ayam Mudah

Korang memang suka bab2 resepi mudah kan? Aku pon sama..Kalau dah de yang mudah, kejadah apa pegi amek yang susah..Takyah nak mencabar diri sangat. Bukan dapat hadiah pon kan..haha..
Okay..raya baru ni, turn balik kampung Mr.MHR..aku pasghah...hehee...ala, kampung masing2 bukan jauh pon. Sorang Negeri Sembilan, sorang Melaka..sekangkang kera takyah rebut2..aku dah makin lama kahwin ni dah makin tak kesah. Tapi aku paling kesah, pilih kampung yang tak banyak kena buat keje..haha..sayang lemak2 aku kumpul setahun...haha..emang dasar!!  Sempena raya, aku ditugaskan buat soto. Gila kau!! tetiba kena masak soto..dah le keluarga belah Mr.MHR tu besar...aku insan yang lemah ni kena masak banyak2..propa sangatsss...meh la, aku nak bagi resepi. Tapi jangan tanya sukatan. Agak-agak je ye..
Aku masak ni 2 ekor ayam ( 1 ekor potong 4 + 1 ekor potong kecik2)
1) Panaskan minyak dan tumis rempah 4 sekawan hingga naik bau 2) Masukkan bawang merah, bawang putih, halia (dihiris halus) dan goreng sampai…