Skip to main content

Gembira

Okay...entri bosan untuk korang baca..tapi aku gumbira..

Arini genap seminggu aku keje kat tempat baru..sepanjang 5 bulan lepas, time decide nak mohon tukar ke Putrajaya, kami anak beranak menghabiskan masa mencari rumah untuk sewa bila dah pindah sini..aku nak beli guna loan kerajaan tapi aku tak jumpa rumah yang aku berkenaan..maklumlah, nak kena bayar seribu lebih sebulan takkan ko nak hentam je kan..sbb kalau beli, tu jelah rumah aku nak duduk sampai pencen..aku pon dah xmo pindah mana2 kalau boleh...kiranya Putrajaya jelah berlegar2..dan aku cari rumah bertanah kalau ada...tapi setakat ni xde..semua 400K ke atas..lagi 5 tahun mahu 1 juta...kalau kena bom, mungkin tak roboh kot rumah tue...

 comel tak rumah kami?


Setelah puas timbang tolak bahagi campur, kami decide amek je rumah yang kebetulan dah lama berkenan tp offer tinggi2..nak sewa dalam RM600...baik aku beli..maka, kami pon buat kata putus beli sebab rumah yang kitorang nak tu, setakat ni, tu offer yang paling rendah..kami dah pg tengok rumah, nego2 macam nego beli kain aku kekdahnya...tapi alhamdulillah, walaupon aku bargain tak logik, tp dapat sebab owner tu kat overseas...dia malas nak pegi balik pegi balik uruskan pasal rumah, dia setuju yang aku mintak...dekat 8K gak aku mintak kurang..aku try je, tak sangka lak lepas..hehee..

Makanya, kami dah bayar deposit 3% dan tunggu nak sign SPA dan bayar lagi 7%..ejen tu try settlekan seberapa segera sbb kesian kot aku ulang-alik W.Maju ke Putrajaya...tp makan masa 3 bulan jugak sbb ni Mr.MHR apply loan bank saje..kitorang nak join loan nanti beli rumah banglo..hahaha..pastu makan pasir sebok nak berbanglo sangatss kan....dan disebabkan rumah tu tenant lama dah keluar sbb dah dapat kunci rumah baru dia, maka rumah tu kosong..aku request nak sewa sementara tunggu proses beli rumah nie settle dan harap2 dapat masuk minggu depan..baik dia bg aku sewa kan..dapat gak dia duit sewa daripada rumah kosong je..boleh gak kami cuci2 rumah sket..memang aku amek cuti la gamaknya kan..hehe..tolong doakan mudah urusan kami berdua...

Dan, yang paling utama, 6 bulan lepas, aku saje je pg daftar nama Akeef kat taska bawah ofis nie..aku dtg meeting pastu time rehat xde benda nak buat, aku pg je register nama dia..waktu tu ada dalam 18 org kot..Akeef nama yang ke 18..semalam, pas je Mr.MHR cakap yang dia dah dah settlekan bg semua dokumen utk apply loan kat ejen tu, aku pon turun la ke taska tu nak tanya boleh ke anta Akeef dalam bulan April..teacher kat taska tu cakap, bole hantar bila2 masa sebab dia mmg reserved untuk Akeef..rupa-rupanya dulu aku penah isi borang cakap nak anta Akeef start Mac 2013..mmg betul aku dapat surat tukar aritu 1 Mac cuma xleh nak anta Akeef je sbb kami ulang alik jauh...

Jadi, aku gembira la rumah untuk berteduh dah ada, taska untuk Akeef pon dah ada..taska level 2, ofis level 28...gila tak gembira aku....hehee...harap2 proses loan semua takde banyak songeh..lau tak, setahun la aku kena bayar sewa...tapi ejen kata selalunya lau kita dlm proses tggu bank luluskan loan, dia akan bgtau kat owner agar caj sewa setengah je dari kadar biasa...sbb kalau dia nak sewa kat org lain pon takleh kan..baik ko amek je setengah yang aku nak bayar nih..hahaa...okaylah..sambung bekerja... :)

*p/s : Arini birthday ayah aku yang ke 61...dah banyak dah umur ayah..semoga ayah aku sentiasa diberi kesihatan yang baik dan dipanjangkan usia...

Comments

  1. sekarang ni harga umh melambung2 dasyat gile...

    ReplyDelete
  2. biler nak pindah kalau nak suruh tlg nanti call la yerk
    eppy bestday pak abu....

    ReplyDelete
  3. dap lak aihhh umh bawuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Resepi Dalca Sayur Simple

Sedang berdiet? mari..aku nak bagi resepi cecampak...senang dan sihat..huhuu...

Dalca Sayur

Kacang Dal (1 genggam - basuh dan rebus sampai empuk)
Bawang putih, bawang merah, halia (kisar bersama)
Serbuk Kari Daging 1 sudu besar (bancuh dengan sedikit air)
Rempah Tumis (kulit kayu manis, bunga cengkih, bunga lawang) buah pelaga takyah
Santan
Sayur yang digemari

Cara-cara :

1) Rebus kacang dal sampai empuk. Kalau ikut Masterchef, campak kat dinding, dal tu melekat maknanya dah empuk..hehe..penuh dinding korang ngn dal kang...
2) Panaskan sikit minyak dalam periuk, masukkan rempah tumis
3) Masukkan bahan kisar dan tumis sampai naik bau
4) Masukkan rempah kari yang dah dibancuh dan tumis hingga garing
5) Masukkan sedikit air dan masukkan semua sayuran yang keras
    (aku guna carrot, kacang panjang dan kentang)
6) Biar sampai sayur empuk. Masukkan pulak sayuran lembut. Aku letak terung je
7) Bila dah mendidih, masukkan kacang dal dan santan
8) Perasa kuah dalca tu tunggu sampai mendidih. B…

Resepi Asam Pedas Simple Tapi Sedap

Ha, makan hati baca tajuk? sendiri masak sendiri up...Sapa lagi nak puji kalau bukan diri sendiri kan? haha..
Okay, aku upload gambar asam pedas dengan caption sepanjang2nya kat fb..Mak aku kan tukang masak. Specialty dia memang asam pedas. Sampai mula2 aku masuk keje dulu (ofis depan rumah je), bila cakap mak aku yang berniaga gerai kat balai polis je, semua terus cakap "ha, yang asam pedas sedap tu..anak Kak Yah kan.." kembang bontot jap sebab orang puji mak aku...puji mak pon nak perasan lebih..belum puji aku lagi tu...haha..
Ikut highway...macam biasa..so, bila dah upload, ramai yang mintak resepi plus teringat2 mak aku masak..Dulu aku duk asrama..so, selalu la mengangkut makanan bila balik weekend..dan aku selalu angkut asam pedas dengan sambal sardin cili padi je sebab aku rasa asam pedas & sambal sardin yang mak aku masak takde orang boleh lawan...hahaha...matik la...ah, tak kira...aku tetap nak cakap yang mak aku masak terpaling sedap..kedai2 yang de jual specia…

Resepi Soto Ayam Mudah

Korang memang suka bab2 resepi mudah kan? Aku pon sama..Kalau dah de yang mudah, kejadah apa pegi amek yang susah..Takyah nak mencabar diri sangat. Bukan dapat hadiah pon kan..haha..
Okay..raya baru ni, turn balik kampung Mr.MHR..aku pasghah...hehee...ala, kampung masing2 bukan jauh pon. Sorang Negeri Sembilan, sorang Melaka..sekangkang kera takyah rebut2..aku dah makin lama kahwin ni dah makin tak kesah. Tapi aku paling kesah, pilih kampung yang tak banyak kena buat keje..haha..sayang lemak2 aku kumpul setahun...haha..emang dasar!!  Sempena raya, aku ditugaskan buat soto. Gila kau!! tetiba kena masak soto..dah le keluarga belah Mr.MHR tu besar...aku insan yang lemah ni kena masak banyak2..propa sangatsss...meh la, aku nak bagi resepi. Tapi jangan tanya sukatan. Agak-agak je ye..
Aku masak ni 2 ekor ayam ( 1 ekor potong 4 + 1 ekor potong kecik2)
1) Panaskan minyak dan tumis rempah 4 sekawan hingga naik bau 2) Masukkan bawang merah, bawang putih, halia (dihiris halus) dan goreng sampai…