Skip to main content

Trip To Ho Chi Minh City - Day 3


Sambung lagi..sila jemu..hahaa..

Hari ketiga plan nak pusing2 bandar je..aku tak amek trip yang Chu Chi Tunnel atau Sg.Mekong tu..aku malas nak berhiruk pikuk panas2 ramai2 plak tu..dah la perjalanan pg 2 jam, balik 2 jam..bazir masa je..jadi pagi tu macam biasa tanak nasi dan panaskan lauk ayam masak merah..wehhoo...menu tak agak2..pas tu kemas2 barang sket nak tgk bape banyak lagi boleh top up.. 



ni pemandangan dari bilik aku ke hotel sebelah
hotel next to each other je..so, dapur dorang kat aras 3 sbb bilik aku ni aras 4
chef ni tengah menguli roti..betul2 nampak mcm tgh buat doh strudel mcm Top Chef tu..

Pas dah makan semua, kitorang turun nak berjalan la...dalam kul 10.30 waktu tempatan. turun je bawah, minta tlg budak hotel tu ckp ngan drebar teksi nak pg An Dong Plaza..malam tu kitorang gugel cakap sini banyak barangan kulit..Mr.MHR menggila nak borong kulit, tu yang dia ajak pg tu..Hotel kami kat District 1. An Dong ni kat District 5..


depan hotel bersusun teksi Vinasun nie..senang..
de credit card terminal hokayyy...
boleh bayar teksi pakai card..
fare time ni VND 63000



round about dorang gedabak2
pastu ko boleh sesuka hati nak cross ikut mana
nama je round about tapi takyah ikut putaran jam..ikut suka hati..hahaa..
kalau kita de kat pukul 6, nak pg simpang pukul 3, takyah buat 1 pusingan, terus je belok kanan
hampeh betul..tapi xde lak eksiden..



bukti dah sampai An Dong Plaza


dalam ni xde benda plus xde org leh cakap English...arrghh...
last2 tanya mat saleh..mat saleh lg teror map vietnam ni..rupa2nya An Dong Plaza ni mahal sket
Dicadangkan pg An Dong Market yang de kat belakang plaza nie..bangunan yang lain.



ni An Dong Market tue..
lagi kecewa..
ko lalu takde siapa pon nak approach..
masalah komunikasi sungguh...
bengang terpinga2 dalam tu, ajak Mr.MHR blah..pg Saigon Square plak
hasil survey cakap kat Saigon tu barang sama cam Ben Thant cuma up sket la..

Keluar An Dong Market, pg tepi jalan tahan teksi..3,4 kali sebut Saigon Square tapi dia sebut lain...last2 aku tulis besar2, baru dia angguk2...dari An Dong ni pegi Saigon Square meter teksi VDN 65000...rupa2nya Saigon Square ni area hotel aku gak..cuma kena menyeberang jalan besar la (4 lanes) ..senang hati sbb dekat ngan hotel..


ni view dalam Saigon Square tue..
tak menarik sbb jual blouse2 kecik2..
aku international size..hahaha..
so, kami pusing mini mall ni sekali harung, then menapak balik hotel...
ingat nak pg la Central Post Office yang orang duk cakap2 tue..tempat2 ni dekat2 je tp kena jalan kaki la kan..sekali hujan daa...terus melintas cepat, berteduh kat area depan2 shoplot tu la..


melintas je jalan tu, dah berada depan ben thant
dekat kan...


waktu tu dah lapar balik dah..hehee..
so, kitorang terjah 1 lagi resto halal kat situ
VN HALAL
kedai ni sebelah Baskin Robbin..senang je kalau de yang berhajat nak try kan..
kopi susu kegemaran Mr.MHR ngan aku order ice lemon tea..wahhh...omputih sangatss....


view dalam kedai
mmg pesen resto2 kat sini kecik je..
sebelah kanan boleh letak meja untuk 4 orang, kiri lagi 4 orang..
yang aku duduk ni betul2 depan pintu masuk...kecik je resto dorang





Nasi Paprik VND 90000


aku macam biasa, PHO : VND 95000..sini murah sket dari Kampung Melayu
*kalau sebulan duk hocimin, kompom aku ilang 10kg asek makan pho je..hahaa..


ni la hotel aku Hoang Tram aka Ruby Hotel


kalau org Msia duduk kusi nie, wajib kena bersila..hehee..
dorang mmg makan mcm nie je..hari2 aku tgk..pastu masuk ofis...sempoiii..


pas kenyang, nak balik rehat dulu la..
rasa haus plak..
so, singgah la beli kat ahso nie..air semua rendam dalam ais..sojuk yo...
Mr.MHR kata kena yakin..lau was2 jangan minum..
aku cekau twister 2 botol trus pastu beli air kelapa nie..



kelapa ni dia rendam bawah sekali..
bila kita nak, baru dia tebuk lubang letak straw..
manis dan nyaman je tekak...pheewww....

Dah kenyang tu, kitorang balik hotel sbb anak dah ngantuk..bagi dia tido kita pon leh regang2 badan dan kaki..dah abes rehat tu kitorang siap2 turun nak pg beli beg Deuter..Mr.MHR pon nak memborong gak..sebab ramain kawan2 dia pesan..aku tukang bargainnya...dorang ni memang melampau letak harga..kalau mintak tawar, jangan mintak setengah..mintak 3/4 kurang...laki aku ni nak beli 8 beg..2 dah beli..so, pg la terjah 1 kedai nie..sebab nak macam2 beg..nek basikal la, ada straw la, camping la...macam2..so, aku pon start la menawar...bukak harga mmg rasa nak tumbang..rasa macam tak berbaloi, trus nak blah..duk main tarik tali last2 rege beg yang mula2 dia ckp cakap sebijik, jadi 3 biji..so aku bayar rege 3 biji beg bersamaan rege 1 biji beg yang dia mula2 bukak...haram jadu sungguh..sbb tu aku tak bagi can..asal setiap kedai yang aku masuk, pas penah bergaduh tawar menawar mesti dorang cakap aku "good buy"...tapi aku taktau la kalau sebenarnya dorang nak cakap "good bYE" kat aku..hahahaha....

Dah settle beli 8 beg, Mr.MHR pg hantar dulu beg balik bilik hotel..macam nak putus tangan jinjing beg gedabak2 tu..pas dah penat2, hari pon dah malam, pg makan lagi..bila bercuti mmg cepat lapa ye deknon2..pg Kg.Melayu semula..amek set jugak..cuma tukar style masakan ayam je..


order utk Akeef tp last2 dia minum sesedut je..tapau..


nampak kat dinding tu de Combo Set?
tulah yang ktrg order..
plus kedai ni penuh org Msia je..mcm makan kat Kg.Baru je perasaanya.. :)


air nie free
order 5 gelas pon free..


Mix Vege ini sangat sedap
aku yang selalu ngelat makan sayur, boleh ratah2 je sayur nie...mmg hebat!


ni Ayam Barbeque
sedap jugak...xde la kembang tekak..de pedas2 sket...


promosi tuk resto Kg.Melayu..hehee..

Pas dah kenyang, pusing pasar malam...tme ni beli Tshirt, keychain, FM segala bagai sebab esok dah nak balik..time kat pasar ni aku nampak dorang jual buah-buahan dah siap potong pastu pek dalam polistrin...aku teruja tgk ciku yang besar2 tu trus beli 1 pek..balik bilik trus ngap..sedap dan manis..tu yang esoknya aku borong nak bawak balik bagi ayah aku...

Comments

Popular posts from this blog

Resepi Dalca Sayur Simple

Sedang berdiet? mari..aku nak bagi resepi cecampak...senang dan sihat..huhuu...

Dalca Sayur

Kacang Dal (1 genggam - basuh dan rebus sampai empuk)
Bawang putih, bawang merah, halia (kisar bersama)
Serbuk Kari Daging 1 sudu besar (bancuh dengan sedikit air)
Rempah Tumis (kulit kayu manis, bunga cengkih, bunga lawang) buah pelaga takyah
Santan
Sayur yang digemari

Cara-cara :

1) Rebus kacang dal sampai empuk. Kalau ikut Masterchef, campak kat dinding, dal tu melekat maknanya dah empuk..hehe..penuh dinding korang ngn dal kang...
2) Panaskan sikit minyak dalam periuk, masukkan rempah tumis
3) Masukkan bahan kisar dan tumis sampai naik bau
4) Masukkan rempah kari yang dah dibancuh dan tumis hingga garing
5) Masukkan sedikit air dan masukkan semua sayuran yang keras
    (aku guna carrot, kacang panjang dan kentang)
6) Biar sampai sayur empuk. Masukkan pulak sayuran lembut. Aku letak terung je
7) Bila dah mendidih, masukkan kacang dal dan santan
8) Perasa kuah dalca tu tunggu sampai mendidih. B…

Resepi Asam Pedas Simple Tapi Sedap

Ha, makan hati baca tajuk? sendiri masak sendiri up...Sapa lagi nak puji kalau bukan diri sendiri kan? haha..
Okay, aku upload gambar asam pedas dengan caption sepanjang2nya kat fb..Mak aku kan tukang masak. Specialty dia memang asam pedas. Sampai mula2 aku masuk keje dulu (ofis depan rumah je), bila cakap mak aku yang berniaga gerai kat balai polis je, semua terus cakap "ha, yang asam pedas sedap tu..anak Kak Yah kan.." kembang bontot jap sebab orang puji mak aku...puji mak pon nak perasan lebih..belum puji aku lagi tu...haha..
Ikut highway...macam biasa..so, bila dah upload, ramai yang mintak resepi plus teringat2 mak aku masak..Dulu aku duk asrama..so, selalu la mengangkut makanan bila balik weekend..dan aku selalu angkut asam pedas dengan sambal sardin cili padi je sebab aku rasa asam pedas & sambal sardin yang mak aku masak takde orang boleh lawan...hahaha...matik la...ah, tak kira...aku tetap nak cakap yang mak aku masak terpaling sedap..kedai2 yang de jual specia…

Resepi Soto Ayam Mudah

Korang memang suka bab2 resepi mudah kan? Aku pon sama..Kalau dah de yang mudah, kejadah apa pegi amek yang susah..Takyah nak mencabar diri sangat. Bukan dapat hadiah pon kan..haha..
Okay..raya baru ni, turn balik kampung Mr.MHR..aku pasghah...hehee...ala, kampung masing2 bukan jauh pon. Sorang Negeri Sembilan, sorang Melaka..sekangkang kera takyah rebut2..aku dah makin lama kahwin ni dah makin tak kesah. Tapi aku paling kesah, pilih kampung yang tak banyak kena buat keje..haha..sayang lemak2 aku kumpul setahun...haha..emang dasar!!  Sempena raya, aku ditugaskan buat soto. Gila kau!! tetiba kena masak soto..dah le keluarga belah Mr.MHR tu besar...aku insan yang lemah ni kena masak banyak2..propa sangatsss...meh la, aku nak bagi resepi. Tapi jangan tanya sukatan. Agak-agak je ye..
Aku masak ni 2 ekor ayam ( 1 ekor potong 4 + 1 ekor potong kecik2)
1) Panaskan minyak dan tumis rempah 4 sekawan hingga naik bau 2) Masukkan bawang merah, bawang putih, halia (dihiris halus) dan goreng sampai…