March 13, 2013

Apa masalahnya....


Walaupon arini Rabu aku xde wordless punya..ni countless punya entry...aku tak paham dengan sikap manusia yang kadang2 tak tercapai akal nie..org kita nie memang suka buat comparison yang tak masuk akal..aku tetiba emo sbb semalam mak aku bgtau pasal org2 yang sewel nie...okay, aku seperti yang ada orang tahu, aku mmg berniaga kain pasang. Dari bujang sampai dah beranak sorang nie aku berniaga..aku suka dengan keje tu..walaupon ada gaji tetap, aku suka nak niaga sebab selain tambah sikit pendapatan sampingan, dapat gak tambah kawan2..maklumlah, keje gomen jual kain pasang dah tentu la sekeliling semua perempuan kan..

Lanjutan dari entry hocimin aku aritu, aku mmg memborong kain pasang kat sana..kalau dah otak meniaga, benda nak niaga pon jadi barang niaga gak kan..aku waktu pg sana mmg nak bercuti je..tup tup 2 kodi kain aku bawak balik..aku jual sebab aku happy..sbb lau tak niaga pon aku ada je gaji dapat tiap2 bulan..so, takde masalahkan..keje gomen lagi senang (orang selalu cakap)...duk lepak2, ujung bulan dapat gaji kan? puuiii...

Ada ke orang meniaga nak rugi? paling kurang mesti amek untung RM10...aku blom sampai tahap nak bermurah hati ye..belum sampai lagi tahap aku ke situ..insyaAllah satu hari nanti...yang aku bengang, aku memang xnak jual kain tu kat org2 yang aku tak berkenan..nak jual kat kawan2 aku je sebab dorang dah tagged aku suh tunjuk dulu kain2 borong tu..dorang nak...tapi, biasalah kan..bila balik rumah, mak aku pon nak menengok..so, aku tinggal la kain tu kat rumah sblm start berniaga meja ke meja..pastu jiran2 pon sebok la datang kat mak aku dok belek2 kain tu..ada 2,3 makhluk Allah nie cakap ngan mak aku "kat sana kain ni RM35 je..nape jual RM50?" **contoh harga...

Eh, kalau ko taknak beli, sila beransur..mujo mak aku yang dia tanya..kalau tanya aku mmg aku bagi je sebiji...mak aku sampai serba salah nak jawab..last2 mak aku diam..sakit jiwa org nie..ko fikir la logik2...ko nak sehelai RM35 ke? okay, aku tak jual...ko pg sana beli sendiri yang RM35 tue..mungkin ko boleh dapat dengan beli tiket flight pakai air liur, beli beg AA dgn air liur then ko boleh beli kain tu RM35 tue..aku sangat tak paham...kalau taknak, jangan menyalak...kalau ko nak beli 100 helai pon dari aku, takde de aku tolak ngan rege RM35 pon..aku sangat hangin arini..sebab melibatkan mak aku...kau takyah fikir ko cakap macam tu, ko boleh bayar ngn harga kurang 15 ringgit...ko telan air liur je tgk org lain beli..sebab ko berkira sangat nak rege RM35 kan..walaupon ko tau harga sebenar kain kat sana, ko tak pandai matematik macam aku..so, gotuhel...ko tak beli pon, kain tu dah abes jual kat orang yang pandai matematik...ko tggu la kalau2 de bangla nak dtg ketuk pintu rumah kau jual kain pasang RM35...

6 comments:

  1. cam jiran terdekat jer tu
    ahahahahaa

    ReplyDelete
  2. huh patut col xberjawab.... ;(

    ReplyDelete
  3. mmg tak de otak orang cakap macam tu. tak tau ke penat lelah orang berangkut kain2 tu dari sana nak bawak ke sini .. tu kira UPAH la jugakkan.. dah la kita beli tiket, apa semua.. aparaaa..

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg otak xde..beg nak bawak balik pon kena beli ikut kilo..dia junjung agaknya kain tu so xyah beli beg...huhuu..dah tau kita jual MAHAL, duk tak tercongok kat situ tgk org lain amek 2,3 pasang...mmg sakit jiwa layan org macam nie..

      Delete

Bilik Fuller Hotel Alor Setar

Ha, mesti bila google tak jumpa banyak info pasal Fuller Hotel ni kan? tu yang datang kat blog aku ni..tahu dah..sebab hari tu aku pon goog...