Skip to main content

Makan @ Ben's Publika

Makan lagik..

Dah penah makan kat Ben's? Aku baru try sekali..hehe..aritu ofis aku server down..dari pagi sampai la kul 11pagi xde benda leh buat..keje aku ni pakai sistem..lau dah down, bersistem lain la pala otak aku nie..hehe..kebetulan pagi tu tak breakfast..so, aku berkira-kira untuk blah awal for brunch..dalam sebuk2 nak kua, de juga yang nak ngekor..huhuu..biasalah...keje macam ni kena berjemaah..baru feel lebih...kelam kabut kelam kabut, last2 kul 12 gak kua...xde makna nak early yer...aku kalau early makanya kul 10.30..hahaa..

Mula2 nak pg The Mall..tapi aku xde feel so gerak pg Publika..sebelah opis je..so, kalau de emergency call, segera boleh patah balik...masuk dalam tu, punya la cerdik masing2..konon2 nak parking kat ngan pintu keluar, kang senang nak balik...pas parked kat basement, nek atas cari kedai makan umpama park kat utara, kedai makan semua kat selatan..hah, makin laju perut aku bunyi..jalan punya jalan, sampai dah ke luar bangunan tak jumpa apa nak makan...ingat nak melintas pg blok lagi 1..tup tup ternampak la Ben's ni..penuh orang..ktrg duduk kat ngan tempat buat air..bersungguh2 budak perempuan membancuh air..selalu lelaki kan..ni muslimah je budaknya.. tukang masak dia pakcik dah tua2 sket..aku tgk pakcik tu datang minum air kosong kat tempat buat air..huhuu..berpeluh2 pakcik tu masak gamaknya..



tempat buat air tu..
aku snap gambo mendongak




tak sangka lak bila letak mcm nie, bercantum lak garfu tu...hehee..
rupa-rupanya yang recipe tu leh amek..cis, pasni aku nak amek resepi lasagna dia..



ni makanan budak ofis aku yang bernama DI
hahaha..
lantak la korang..aku letak nama dalam blog
Beef Lasagna
RM 23.90
 lasagna besar separuh pinggan..berbaloi ngan rege plus sedap


 

 ni Amoy yang order
nama pon amoi..tak makan pedas..makan yang tak pedas memang kesukaan dia..
Traditional Fish & Chip
RM 29.90
 aku taktau rasa dia sedap aku tak ngecak...tapi amoi ni belasah abes..sedap lettew....
(^_*)



ni hakak punya ye...
Golden Soft Shell Gas Spagetthi
(with curry leaves & cili padi)
RM23.90
wpon hakak ni antu cili, cilipadi tu bukan akak request..menu dia mmg tulis macam tu.... :)
memang sedap..tp ko kena makan time panas2 tu sbb sangat la creamy
aku makan mesti ngan cili padi sekali, kalau tak muak..
dan untuk pertama kalinya, aku makan tak abes..
bukan sbb perut aku dah kecik, tp makanan 1 mangkuk nasi tambah tu uollss..
kalau stok2 perut kecik, beli 1, share 3 org pon boleh..cuma ketam dia de 2 je..jangan berebut...



ni air hakak order
 Classic Lemonade
 RM9.90
mujo order air masam..takdelah loya sangat makan cream2...


 

ni budak berdua tu order
Honey Lemon Tea 
RM8.90
dapat free biscotti
sorang dapat seteko..boleh tuang 2 kali...takyah berebut..

Keseluruhannya, ok makan kat sini..but kau kena pastikan kau betul2 lapar baru datang sini sebab portion dia besar..kalau nak datang time lapar mild2 tu, boleh la order 1 share 2 orang..aku bet mmg korang takleh abeskan kecuali de bela hantu raya..hahahhaa...ciaoooo...


* Lunch ni ditaja oleh Amoy... tima kasih ye Amoi...nanti saya belanja nasi arab...hahahaa...tapi kena datang putrajaya baru leh belanja....

Comments

  1. aku bru mkn last week. memang sodap. aku amik cabonara die, lbih kurg cm ko nye gak. mmg feveret aku dr azali lah. dah gomok, feveret la plak mmg tipu la klau tak habih kan??? hahahhaha.. dasar! dah la xde cili2 ni. lesap aku sapu..

    laki aku plak mkn nasik ulam aka nasi kerabu dgn ayam percik nye whole leg drumstick tuh ha. sodap. bosa. laki aku plak tak habih. aku klu tak mkn cabonara tuh mau gak aku tumpang! hohoho. tp dh mkn creamy2 tuh.. x lalu dah! mmg best la mkn kat situ.

    air plak chocolate iced. pekat kaw siap letak eskrem vanila. cun x hengatttt. ahahaha..

    ReplyDelete
  2. tulah kan...kalau kebulur sesuai datang sini..berbaloi la...kenyang balik rumah trus tido..hahaa...

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Resepi Dalca Sayur Simple

Sedang berdiet? mari..aku nak bagi resepi cecampak...senang dan sihat..huhuu...

Dalca Sayur

Kacang Dal (1 genggam - basuh dan rebus sampai empuk)
Bawang putih, bawang merah, halia (kisar bersama)
Serbuk Kari Daging 1 sudu besar (bancuh dengan sedikit air)
Rempah Tumis (kulit kayu manis, bunga cengkih, bunga lawang) buah pelaga takyah
Santan
Sayur yang digemari

Cara-cara :

1) Rebus kacang dal sampai empuk. Kalau ikut Masterchef, campak kat dinding, dal tu melekat maknanya dah empuk..hehe..penuh dinding korang ngn dal kang...
2) Panaskan sikit minyak dalam periuk, masukkan rempah tumis
3) Masukkan bahan kisar dan tumis sampai naik bau
4) Masukkan rempah kari yang dah dibancuh dan tumis hingga garing
5) Masukkan sedikit air dan masukkan semua sayuran yang keras
    (aku guna carrot, kacang panjang dan kentang)
6) Biar sampai sayur empuk. Masukkan pulak sayuran lembut. Aku letak terung je
7) Bila dah mendidih, masukkan kacang dal dan santan
8) Perasa kuah dalca tu tunggu sampai mendidih. B…

Resepi Asam Pedas Simple Tapi Sedap

Ha, makan hati baca tajuk? sendiri masak sendiri up...Sapa lagi nak puji kalau bukan diri sendiri kan? haha..
Okay, aku upload gambar asam pedas dengan caption sepanjang2nya kat fb..Mak aku kan tukang masak. Specialty dia memang asam pedas. Sampai mula2 aku masuk keje dulu (ofis depan rumah je), bila cakap mak aku yang berniaga gerai kat balai polis je, semua terus cakap "ha, yang asam pedas sedap tu..anak Kak Yah kan.." kembang bontot jap sebab orang puji mak aku...puji mak pon nak perasan lebih..belum puji aku lagi tu...haha..
Ikut highway...macam biasa..so, bila dah upload, ramai yang mintak resepi plus teringat2 mak aku masak..Dulu aku duk asrama..so, selalu la mengangkut makanan bila balik weekend..dan aku selalu angkut asam pedas dengan sambal sardin cili padi je sebab aku rasa asam pedas & sambal sardin yang mak aku masak takde orang boleh lawan...hahaha...matik la...ah, tak kira...aku tetap nak cakap yang mak aku masak terpaling sedap..kedai2 yang de jual specia…

Resepi Soto Ayam Mudah

Korang memang suka bab2 resepi mudah kan? Aku pon sama..Kalau dah de yang mudah, kejadah apa pegi amek yang susah..Takyah nak mencabar diri sangat. Bukan dapat hadiah pon kan..haha..
Okay..raya baru ni, turn balik kampung Mr.MHR..aku pasghah...hehee...ala, kampung masing2 bukan jauh pon. Sorang Negeri Sembilan, sorang Melaka..sekangkang kera takyah rebut2..aku dah makin lama kahwin ni dah makin tak kesah. Tapi aku paling kesah, pilih kampung yang tak banyak kena buat keje..haha..sayang lemak2 aku kumpul setahun...haha..emang dasar!!  Sempena raya, aku ditugaskan buat soto. Gila kau!! tetiba kena masak soto..dah le keluarga belah Mr.MHR tu besar...aku insan yang lemah ni kena masak banyak2..propa sangatsss...meh la, aku nak bagi resepi. Tapi jangan tanya sukatan. Agak-agak je ye..
Aku masak ni 2 ekor ayam ( 1 ekor potong 4 + 1 ekor potong kecik2)
1) Panaskan minyak dan tumis rempah 4 sekawan hingga naik bau 2) Masukkan bawang merah, bawang putih, halia (dihiris halus) dan goreng sampai…