Skip to main content

Business Online : KONON!!!!

Sangat2 bengang dengan satu orang yang meniaga secara online nih!!!Lembab nak mampos...caj customer RM7 utk POSLAJU..tp barang sampai 2 minggu lepas di POSLAJU tuh!!

Dipendekkan cerita, ada la satu minah ni duk meniaga barang2 baby kt fesbuk..Aku tgk barang2 yg dia jual..then berkenan la ngan botol MOMMA nih...

Then follow procedure biasa beli online...minah ni siap inbox berkali2 suruh bayar sebelum 25 Disember 2010..katanya sapa yg bayar lewat, brg akan dihantar tahun 2011...konsep FIFO la kononnya..

So,aku pon bayar la rege botol tu pada 24 Disember 2010..pas byr kena sms bgtau details sume bagai...then dia reply "ok..noted...i akan hantar barang tu selasa depan (28 Dis)...sbb i anta brg banyak2..sekaligus.."

Ok,fine..

Then, pd 28hb tu, jam 7.30mlm dpt sms berbunyik " sorry guys..ada kelewatan sket..so,brg akan dipos esok (29 Dis).."..Time ni aku dh mula nak boring dah..start delay2 la nih...Kalau ikutkan POSLAJU, within Klang Valley 1 hari dh sampai..so, kalau pos Rabu, Khamis dah patut dapat dah...paling lambat pon Jumaat...tunggu punya tunggu, sampai 4 Januari 2011 (Selasa), aku tak terima apa2 kiriman lagik...

Mana leh mcm nie..time byr siap ugut2...dh bayar delay2 plak.. aku pon sms (kul 3.30ptg) tny mana brgnya..dh masuk minggu kedua, POSLAJU kebendanye...aku bukan bayar RM7 semata2 nak tggu 2 minggu dpt barang..baik guna pos biasa!!!

jam 7.30 mlm aku dpt sms dr dia...dia reply sms camnih:
" Pls check yr inbox. TADI i dh pos brg u n my staff dh pm details tracking no.poslaju "

TADI okay!!!!! maknanya lepas aku tanya br dia pg pos la gamaknya...giler la mangkuk nih..mmg tak kemana la bisnes ko nie...nilah yang pertama & terakhir aku beli kt ko...pastu td aku bkk fesbuk, aku tgk kt wall dia bersepah org tanya bila nak dpt barang...jwpn standard dia "sabar...sedang diproses"..tp kt wall penuh ngan games yg dia publish...huiissshhh....

Kalau tak reti meniaga online, takyah la sebok2 gak nak ikut org len meniaga..
bukan setakat buat org memaki je...dosa...menganiaya orang namanya....

Comments

  1. betul3x. aku setuju dgn kos pos laju yg kita byr tu dgn harapan dpt brg cpt. kalo guna registered pos pon, seminggu tu leh sampai sarawak dah..huhuhu

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Resepi Dalca Sayur Simple

Sedang berdiet? mari..aku nak bagi resepi cecampak...senang dan sihat..huhuu...

Dalca Sayur

Kacang Dal (1 genggam - basuh dan rebus sampai empuk)
Bawang putih, bawang merah, halia (kisar bersama)
Serbuk Kari Daging 1 sudu besar (bancuh dengan sedikit air)
Rempah Tumis (kulit kayu manis, bunga cengkih, bunga lawang) buah pelaga takyah
Santan
Sayur yang digemari

Cara-cara :

1) Rebus kacang dal sampai empuk. Kalau ikut Masterchef, campak kat dinding, dal tu melekat maknanya dah empuk..hehe..penuh dinding korang ngn dal kang...
2) Panaskan sikit minyak dalam periuk, masukkan rempah tumis
3) Masukkan bahan kisar dan tumis sampai naik bau
4) Masukkan rempah kari yang dah dibancuh dan tumis hingga garing
5) Masukkan sedikit air dan masukkan semua sayuran yang keras
    (aku guna carrot, kacang panjang dan kentang)
6) Biar sampai sayur empuk. Masukkan pulak sayuran lembut. Aku letak terung je
7) Bila dah mendidih, masukkan kacang dal dan santan
8) Perasa kuah dalca tu tunggu sampai mendidih. B…

Resepi Asam Pedas Simple Tapi Sedap

Ha, makan hati baca tajuk? sendiri masak sendiri up...Sapa lagi nak puji kalau bukan diri sendiri kan? haha..
Okay, aku upload gambar asam pedas dengan caption sepanjang2nya kat fb..Mak aku kan tukang masak. Specialty dia memang asam pedas. Sampai mula2 aku masuk keje dulu (ofis depan rumah je), bila cakap mak aku yang berniaga gerai kat balai polis je, semua terus cakap "ha, yang asam pedas sedap tu..anak Kak Yah kan.." kembang bontot jap sebab orang puji mak aku...puji mak pon nak perasan lebih..belum puji aku lagi tu...haha..
Ikut highway...macam biasa..so, bila dah upload, ramai yang mintak resepi plus teringat2 mak aku masak..Dulu aku duk asrama..so, selalu la mengangkut makanan bila balik weekend..dan aku selalu angkut asam pedas dengan sambal sardin cili padi je sebab aku rasa asam pedas & sambal sardin yang mak aku masak takde orang boleh lawan...hahaha...matik la...ah, tak kira...aku tetap nak cakap yang mak aku masak terpaling sedap..kedai2 yang de jual specia…

Resepi Soto Ayam Mudah

Korang memang suka bab2 resepi mudah kan? Aku pon sama..Kalau dah de yang mudah, kejadah apa pegi amek yang susah..Takyah nak mencabar diri sangat. Bukan dapat hadiah pon kan..haha..
Okay..raya baru ni, turn balik kampung Mr.MHR..aku pasghah...hehee...ala, kampung masing2 bukan jauh pon. Sorang Negeri Sembilan, sorang Melaka..sekangkang kera takyah rebut2..aku dah makin lama kahwin ni dah makin tak kesah. Tapi aku paling kesah, pilih kampung yang tak banyak kena buat keje..haha..sayang lemak2 aku kumpul setahun...haha..emang dasar!!  Sempena raya, aku ditugaskan buat soto. Gila kau!! tetiba kena masak soto..dah le keluarga belah Mr.MHR tu besar...aku insan yang lemah ni kena masak banyak2..propa sangatsss...meh la, aku nak bagi resepi. Tapi jangan tanya sukatan. Agak-agak je ye..
Aku masak ni 2 ekor ayam ( 1 ekor potong 4 + 1 ekor potong kecik2)
1) Panaskan minyak dan tumis rempah 4 sekawan hingga naik bau 2) Masukkan bawang merah, bawang putih, halia (dihiris halus) dan goreng sampai…