Skip to main content

Ada orang tempah le...

Untuk pengetahuan uols, mak ai ni tukang masak aka chef tapi ai tak pandai memasak macam dia..eh silap..sesedap dia masak..kalau setakat masak, rupa memang ada tp rasa lari sket...yelah kan, nama pon air tangan kan..hehee...

Tapi dalam kepincangan tu (wahh ayat...) aku de la kepandaian sket bab mengadun2 ni..kalau suh wat kek ke, kuih ke, roti2 ke, insyaAllah la berjaya..kiranya pebenda yg berkaitan ngan tepung, gua takde hal beb..hehee..

Aku mmg suka buat benda2 ni cuma masa tidak mengizinkan. Sekarang ni bila dah jadi ibu, aku rasa macam aku dah boleh fokus kembali kepada apa yg aku minat nie..Balik keje dah duk rumah..xde kuar2 berembun memalam dah, so bolehlah kan membuat sikit2 resepi yang dah dikumpul berkurun lama ku rasakan...hehee...

Okay, arini nak citer pasal apam..semua org skang sebok nak buat apam polkadot. Aku pon sama la terlibat..hahaa..tapi kan, kalau aku tgk2 balik resepi, ini bukan kategori apam sbb tak pakai yis. Ni dah kira kategori muffin aku rasa. Ovalette tu tujuannya untuk menggebukan apam..So,bukan apam la nie kan..takpe, nanti2 kalau korang dapat jawapan, share2 la kat aku ye...


apam polkadot mudahnilah rupa 'apam' polkadot tu..yang ni aku guna kaler utk senang membezakannya..yang kaler merah tu fillingnya strawberry, yang purple tu filling blueberry...yang putih tu campur2..extra la tue..hehee...


dan sebenarnya....

apam polkadotaku buat 'apam' ni sebab ada org order..pastu suh bungkus skali..kalau korang nak buat, ikut je resepi bawah nie....

Bahan-bahan
  • 3 biji telur - dari peti sejuk
  • 2 1/2 cawan tepung gandum
  • 1 cawan gula halus
  • 150ml susu segar
  • 3 sudu kecil baking powder
  • 1 sudu kecil ovallete
  • Filling secukupnya
  • Pewarna ikut suka
Cara-cara

1. Masukkan semua bahan apam ke dalam mangkuk mixer dan pukul kelajuan maksimum selama 6 - 8 minit.

2. Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian & titiskan pewarna mengikut citarasa.

3. Masukkan setiap warna ke dalam piping bag (atau beg plastik yang bersih).

4. Picitkan sedikit adunan ke dalam mangkuk kertas yang telah disusun didalam acuan lompang.

5. Picitkan filling secukupnya.

6. Picitkan lagi adunan yang berlainan warna sehingga ¾ penuh.Kemudian dot dot kan dengan warna pilihan.

7. Kukus didalam kukusan yang telah dipanaskan selama 10-15 minit. Guna api sederhana.

Tapi kalau korang malas, baik korang order kat aku..aku rajin sket..hahaha..

Comments

Popular posts from this blog

Resepi Dalca Sayur Simple

Sedang berdiet? mari..aku nak bagi resepi cecampak...senang dan sihat..huhuu...

Dalca Sayur

Kacang Dal (1 genggam - basuh dan rebus sampai empuk)
Bawang putih, bawang merah, halia (kisar bersama)
Serbuk Kari Daging 1 sudu besar (bancuh dengan sedikit air)
Rempah Tumis (kulit kayu manis, bunga cengkih, bunga lawang) buah pelaga takyah
Santan
Sayur yang digemari

Cara-cara :

1) Rebus kacang dal sampai empuk. Kalau ikut Masterchef, campak kat dinding, dal tu melekat maknanya dah empuk..hehe..penuh dinding korang ngn dal kang...
2) Panaskan sikit minyak dalam periuk, masukkan rempah tumis
3) Masukkan bahan kisar dan tumis sampai naik bau
4) Masukkan rempah kari yang dah dibancuh dan tumis hingga garing
5) Masukkan sedikit air dan masukkan semua sayuran yang keras
    (aku guna carrot, kacang panjang dan kentang)
6) Biar sampai sayur empuk. Masukkan pulak sayuran lembut. Aku letak terung je
7) Bila dah mendidih, masukkan kacang dal dan santan
8) Perasa kuah dalca tu tunggu sampai mendidih. B…

Resepi Asam Pedas Simple Tapi Sedap

Ha, makan hati baca tajuk? sendiri masak sendiri up...Sapa lagi nak puji kalau bukan diri sendiri kan? haha..
Okay, aku upload gambar asam pedas dengan caption sepanjang2nya kat fb..Mak aku kan tukang masak. Specialty dia memang asam pedas. Sampai mula2 aku masuk keje dulu (ofis depan rumah je), bila cakap mak aku yang berniaga gerai kat balai polis je, semua terus cakap "ha, yang asam pedas sedap tu..anak Kak Yah kan.." kembang bontot jap sebab orang puji mak aku...puji mak pon nak perasan lebih..belum puji aku lagi tu...haha..
Ikut highway...macam biasa..so, bila dah upload, ramai yang mintak resepi plus teringat2 mak aku masak..Dulu aku duk asrama..so, selalu la mengangkut makanan bila balik weekend..dan aku selalu angkut asam pedas dengan sambal sardin cili padi je sebab aku rasa asam pedas & sambal sardin yang mak aku masak takde orang boleh lawan...hahaha...matik la...ah, tak kira...aku tetap nak cakap yang mak aku masak terpaling sedap..kedai2 yang de jual specia…

Resepi Soto Ayam Mudah

Korang memang suka bab2 resepi mudah kan? Aku pon sama..Kalau dah de yang mudah, kejadah apa pegi amek yang susah..Takyah nak mencabar diri sangat. Bukan dapat hadiah pon kan..haha..
Okay..raya baru ni, turn balik kampung Mr.MHR..aku pasghah...hehee...ala, kampung masing2 bukan jauh pon. Sorang Negeri Sembilan, sorang Melaka..sekangkang kera takyah rebut2..aku dah makin lama kahwin ni dah makin tak kesah. Tapi aku paling kesah, pilih kampung yang tak banyak kena buat keje..haha..sayang lemak2 aku kumpul setahun...haha..emang dasar!!  Sempena raya, aku ditugaskan buat soto. Gila kau!! tetiba kena masak soto..dah le keluarga belah Mr.MHR tu besar...aku insan yang lemah ni kena masak banyak2..propa sangatsss...meh la, aku nak bagi resepi. Tapi jangan tanya sukatan. Agak-agak je ye..
Aku masak ni 2 ekor ayam ( 1 ekor potong 4 + 1 ekor potong kecik2)
1) Panaskan minyak dan tumis rempah 4 sekawan hingga naik bau 2) Masukkan bawang merah, bawang putih, halia (dihiris halus) dan goreng sampai…