July 3, 2013

Resepi Ketam Masak Lemak Cili Padi

Ai nak bagi resepi arini...resepi tuk orang yang rajin macam ai... :)


Ketam Masak Lemak Cili Padi:

3 ekor ketam (bersihkan dan kerat 2)
1 kotak santan kotak (kecil)
3 sudu makan cili padi yang dah dimesin
2 batang serai (ketuk kan)
Belimbing (ganti ngan asam keping pon boleh)
Garam
Air

Cara-caranya....

1) Masakkan santan, air, cili padi, serai sampai mendidih sikit...
2) Masuk ketam, belimbing atau asam keping dan perasakan dengan garam.
3) Tunggu sampai mendidih...


Tarrraaa.......



hah, kan memasak tu senang...hehee...

* jangan ubuh air banyak sangat..nanti cair tak sedap..sebab ketam pon kuakan air... kbai...
 

No comments:

Post a Comment

Resepi Bergedil Kentang Mudah

Musim korban ni, mesti banyak dapat daging korban kan?. Sedap kalau dibuat sup. Gengkan pulak jadi bihun sup dengan sambal kicap..fuhhh...h...