Skip to main content

Pakej 3 hari 2 malam


Aku ada pengalaman tak best 2 minggu sudah.. Akeef kena masuk hospital sebab demam panas. Tinggi sangat suhu dia. 40.5'..doctor kata dalam skala de sampai 40 je..anak aku dah terlebih..huhuu..jadi kesudahannya ke hospital la kami..budak kalau demam susah sebab dia tak minum air kan..jadi masuk spital, masuk air secara paksa..ngilu2 aku...kami pon berkampung 3 hari 2 malam..sebab hospital penuh, makanya dapat bilik berdua je..aku tido la ngan Akeef..Mr.MHR duk ulang alik...lepas kuar spital, tetiba aku kena batuk..batuk kering..jenis yang sampai nak pecah dada melepaskan batuk tu...tapi aku pg gak keje..Akeef anto taska..takkan sebab batuk je nak cuti kan..ngada sangatss hokay...

Then lepas 2 hari, batuk aku tu makin melampau..rasa kalau boleh garu tekak ni, dah lama aku seluk, garu!! agaknya sebab mengujakan batuk tu teruk sangat, pagi Ahad aku takleh tahan, ajak Mr.MHR pg spital...sebab sebelum tu aku dah pegi klinik..abes ubat batuk sebotol pon tak ilang2 gak..makin teruk..yang syoknya, ajak pg spital, baju terus pack nih...sebab aku cakap ngan Mr.MHR, baik aku duk spital sebab takut Akeef jangkit plak batuk tu..dah le baru baik demam...Sampai spital, tetiba doctor check kata aku demam..aku rasa elok je...demam aku lagi over ye..40.7'..ha, skala mana pon aku taktau...terus kena cucuk air..macam kanak2 iols rasa...


Dalam duk batuk2 tu, penat dah aku..asal batuk je kencing, asal batuk je kencing..yelah, batuk kering...takde maaf dah...pastu plak, katanya bilik penuh..yang ada bilik bertiga dan berempat...aku siap cakap "tak kesah la bilik mana pon..janji ilang penyakit hantu nih!" ..sakit pon sebuk nak marah...last2, dorang anta aku pg bilik kat tingkat 2..bilik tu bertiga...ha, dapat je katil, aku trus la baring..dorang cucuk antibiotic 20ml ye..2 batang jarum besar macam tukul besi tu disodoknya dalam tangan aku...aku macam lalok2, plus batuk teruk sampai terjaga orang katil sebelah..dalam duk lalok2 tu, nurse datang cakap bilik sorang de kosong..Mr.MHR suh transferkan aku pg sana..huhuu...i love u lah...rasa macam VIP okay...maklumlah, orang gomen dapat masuk spital swasta...

Yang aku nak citer bukan pasal spital..aku nak citer pasal makanan...batuk, ko batuk la...makan tetap makan..


 aku check in petang...jadi dapat la minum petang...


ni dinner ai..dia anta kul 6...aku tgh tido..sudahnya, malam baru makan..bersama2 ngan family..tapi Mr.MHR ngan Akeef tapau makanan luar...
 

ni breakfast esok harinya..
kat spital ni memang hari2 minum Vico je..air lain xde dalam senarai...


ni lunch..aku makan nasi ngan ikan je...tekak gatal tapi tetap nak mencekik ikan goreng...


kari ngan sambal untuk lempeng ni sedap..tapi dia anto lempeng sekeping je..duk spital xde keje nak buat, memang kebulur je aku...mujo pagi tu Mr.MHR datang bawak roti...



disebabkan doctor check petang tu demam aku still tak kebah2, dia tukar menu aku suh makan bubur...lagi bertambah demam aku...sudahnya, aku amek ayam goreng then suh Mr.MHR tapaukan nasi goreng bawak datang spital...apeda....

Petang tu mak ngan ayah aku datang..bukanlah getik sangat nak suh mak ayah datang melawat..sebenarnya nak suh amek Akeef bawak balik W.Maju..yelah, sapa nak anta dia pg taska..taska dia kat ofis aku..tak terdaya Mr.MHR nak ulang alik terkejar nak amek dia..so, anta rumah nenek la kan...dia kemain gembira la duk ngan atok..segala permintaan akan dipenuhi...malam tu, aku tido ditemani Mr.MHR la..tapi dia tido katil bawah..doc suntik ubat aku tido sampai ke pagi...sedar2 Mr.MHR kejut dia dah nak pg opis..malam tu dia dah angkut segala keperluan..so bergerak ke opis dari spital...
 

ni breakfast ai pagi tu...sedap ke tak, kena telan sebab takde orang dah nak tolong tapau..hehee..


aku minta balik sebab dah 3 hari duk spital...demam dah kurang..tapi menunggu doctor bagi keputusan, sampai ke malam...


ni penutup petang tue...malam dia dah takde anto makanan sebab dah boleh balik..sebenarnya tak boleh balik, tapi dah aku cakap kalau tak bagi balik, saya kena la bawak anak2 saya tido sini sebab suami saya kursus...anak2 ye..anak tekak, anak mata..semua la bawak...

Untuk pengetahuan korang, aku duk kat Pusat Rawatan Islam Az Zahra Bangi...didiagnosis bronchopneumonia..jangkitan kuman kat paru-paru...bahasa doctor..bahasa aku, batuk kering tahap pecah dada..hahaa...oh lupa..aku takde la eksen sangat nak masuk sini..aku pg spital Putrajaya tapi penuh..maklumlah orang gomen masuk spital gomen la kan..bayar RM1 je pendaftaran..doctor kat Putrajaya tu siap cakap, kalau de insurans atau panel, baik pg sana..dia siap bagi surat iringan...hospital ni panel Mr.MHR...total kerugian opis dia kena bayar sebagai overtime Mr.MHR yang tak pernah dibayar selama ini adalah RM2,350.00...sebelum tu untuk Akeef RM2108.00...ha, banyak tak claim OT laki akak....??

Comments

  1. sedap nye makan tu semua....mewah betul !!

    ReplyDelete
    Replies
    1. mewah...rege pakej makanan 1 hari 4 kali makan RM35...murah kan? hahaa..

      Delete
  2. Sodapppp lauk2 die. Sodap smuo eh. Bill pon sodap. Comp byr lgi sodap! Hahahahaa.

    Laki aku sll kne batuk tuh. Batuk yg dh teruk dh kaco paru2. Ade 1 musim tu die sll kne. Tkot aku. Bkn mnum ice. Tdk perokok. Tp tu lah. Environment koje gamaknye. Ko take care. Skt2 gak.. Mkn bkn main ye dak? Hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. mujo company bayar...pasni dia suh laki aku keje kuat2..hahaha..tulah..memang tak tertahan aku batuk tue...org tua2 panggil batuk anjing...

      Delete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Resepi Dalca Sayur Simple

Sedang berdiet? mari..aku nak bagi resepi cecampak...senang dan sihat..huhuu...

Dalca Sayur

Kacang Dal (1 genggam - basuh dan rebus sampai empuk)
Bawang putih, bawang merah, halia (kisar bersama)
Serbuk Kari Daging 1 sudu besar (bancuh dengan sedikit air)
Rempah Tumis (kulit kayu manis, bunga cengkih, bunga lawang) buah pelaga takyah
Santan
Sayur yang digemari

Cara-cara :

1) Rebus kacang dal sampai empuk. Kalau ikut Masterchef, campak kat dinding, dal tu melekat maknanya dah empuk..hehe..penuh dinding korang ngn dal kang...
2) Panaskan sikit minyak dalam periuk, masukkan rempah tumis
3) Masukkan bahan kisar dan tumis sampai naik bau
4) Masukkan rempah kari yang dah dibancuh dan tumis hingga garing
5) Masukkan sedikit air dan masukkan semua sayuran yang keras
    (aku guna carrot, kacang panjang dan kentang)
6) Biar sampai sayur empuk. Masukkan pulak sayuran lembut. Aku letak terung je
7) Bila dah mendidih, masukkan kacang dal dan santan
8) Perasa kuah dalca tu tunggu sampai mendidih. B…

Resepi Asam Pedas Simple Tapi Sedap

Ha, makan hati baca tajuk? sendiri masak sendiri up...Sapa lagi nak puji kalau bukan diri sendiri kan? haha..
Okay, aku upload gambar asam pedas dengan caption sepanjang2nya kat fb..Mak aku kan tukang masak. Specialty dia memang asam pedas. Sampai mula2 aku masuk keje dulu (ofis depan rumah je), bila cakap mak aku yang berniaga gerai kat balai polis je, semua terus cakap "ha, yang asam pedas sedap tu..anak Kak Yah kan.." kembang bontot jap sebab orang puji mak aku...puji mak pon nak perasan lebih..belum puji aku lagi tu...haha..
Ikut highway...macam biasa..so, bila dah upload, ramai yang mintak resepi plus teringat2 mak aku masak..Dulu aku duk asrama..so, selalu la mengangkut makanan bila balik weekend..dan aku selalu angkut asam pedas dengan sambal sardin cili padi je sebab aku rasa asam pedas & sambal sardin yang mak aku masak takde orang boleh lawan...hahaha...matik la...ah, tak kira...aku tetap nak cakap yang mak aku masak terpaling sedap..kedai2 yang de jual specia…

Resepi Soto Ayam Mudah

Korang memang suka bab2 resepi mudah kan? Aku pon sama..Kalau dah de yang mudah, kejadah apa pegi amek yang susah..Takyah nak mencabar diri sangat. Bukan dapat hadiah pon kan..haha..
Okay..raya baru ni, turn balik kampung Mr.MHR..aku pasghah...hehee...ala, kampung masing2 bukan jauh pon. Sorang Negeri Sembilan, sorang Melaka..sekangkang kera takyah rebut2..aku dah makin lama kahwin ni dah makin tak kesah. Tapi aku paling kesah, pilih kampung yang tak banyak kena buat keje..haha..sayang lemak2 aku kumpul setahun...haha..emang dasar!!  Sempena raya, aku ditugaskan buat soto. Gila kau!! tetiba kena masak soto..dah le keluarga belah Mr.MHR tu besar...aku insan yang lemah ni kena masak banyak2..propa sangatsss...meh la, aku nak bagi resepi. Tapi jangan tanya sukatan. Agak-agak je ye..
Aku masak ni 2 ekor ayam ( 1 ekor potong 4 + 1 ekor potong kecik2)
1) Panaskan minyak dan tumis rempah 4 sekawan hingga naik bau 2) Masukkan bawang merah, bawang putih, halia (dihiris halus) dan goreng sampai…