Skip to main content

Makan @ Black Canyon

Lamanya tidak menghapdet... aku xde mood..boleh? sebenarnya pemalas... bz main wedding dash HD kat ipad.. hahaha.. macam budak2.. hari2 berebut ngan anak nak men ipad.. tgh tunggu Mr.MHR belikan aku yang baru.. hahaha...*berdoa...berdoa...

Tadi aku cuti sbb nak servis kete..maklumlah nak berjalan time2 cuti ni..kang kedai kete sume tutup seminggu, meraung takleh berjalan lak...eh, silap..kami bercuti bersama2..huhuu...pagi td Mr.MHR yang pg servis, aku pg Sogo sbb nak beli baju Akeef..skang ni sian kat anak tu..umor 2 tahun setengah..tapi pakai baju 2-3 yrs, ketat...pakai baju 4yrs, gedobos plak..igt nak pg la cari yang pattern2 sket..sbb slalu aku memang beli baju dia kat Jusco je..pg Sogo konon2 mega sales kan..xde maknanya sales..mahal la barang kat sogo skang nie...abes berputar tgk jap kul 3, adoii...lama jugak terperap dalam tu...perut pon dah lapar..tggu Mr.MHR amek then gerak pg Jusco AU..haha..jusco gak kesudahannya...beli baju budak kecik ni 2,3 pasang, terus pg makan...malas pk, masuk je Black Canyon yang de kat bawah..aku tak penah makan sini..baru first time..aku rajin snap nie..utk bagi panduan sikit2 la kat korang..hahaa..



ni untuk sorang2...


 wpon korang pandai baca, aku nak type gak..ni utk berpasang2 gitu..i suap u, u suap i..puuiii...



 aku order individual set tu..come with tomyam..sedap gak tomyam nie..pedas dan takleh hirup banyak2 sbb waiter yang bijak tu anta tomyam tak anta air dulu..kalau aku tersedak, sia2 je...


then baru air sampai..
ni Ice Milk Tea..tapi pekat sket rasanya..ala2 3 layer tea tu...


anak aku pny eskrem...dessert makan awal2 ye..bukan ujung2..sbb taknak bagi dia bercakap je kat kedai tu..hehee...


kembong2 mulut menikmati eskrem..


ni aku punya set...
yang no 3
aku pon xtau apa lauknya..
boleh la..de ayam, udang, telur yang dipecahkan + pedas...



ni asben i punya..
AMERIKA fried rice...
orang amerika makan nasi goreng ke?
hahaha...

* nak kemas baju sebab cuti 4 hari..nak jalan2..tapi x decide lagi mana sebenar nak pegi..hehe.. kbai..

Comments

Popular posts from this blog

Resepi Dalca Sayur Simple

Sedang berdiet? mari..aku nak bagi resepi cecampak...senang dan sihat..huhuu...

Dalca Sayur

Kacang Dal (1 genggam - basuh dan rebus sampai empuk)
Bawang putih, bawang merah, halia (kisar bersama)
Serbuk Kari Daging 1 sudu besar (bancuh dengan sedikit air)
Rempah Tumis (kulit kayu manis, bunga cengkih, bunga lawang) buah pelaga takyah
Santan
Sayur yang digemari

Cara-cara :

1) Rebus kacang dal sampai empuk. Kalau ikut Masterchef, campak kat dinding, dal tu melekat maknanya dah empuk..hehe..penuh dinding korang ngn dal kang...
2) Panaskan sikit minyak dalam periuk, masukkan rempah tumis
3) Masukkan bahan kisar dan tumis sampai naik bau
4) Masukkan rempah kari yang dah dibancuh dan tumis hingga garing
5) Masukkan sedikit air dan masukkan semua sayuran yang keras
    (aku guna carrot, kacang panjang dan kentang)
6) Biar sampai sayur empuk. Masukkan pulak sayuran lembut. Aku letak terung je
7) Bila dah mendidih, masukkan kacang dal dan santan
8) Perasa kuah dalca tu tunggu sampai mendidih. B…

Resepi Asam Pedas Simple Tapi Sedap

Ha, makan hati baca tajuk? sendiri masak sendiri up...Sapa lagi nak puji kalau bukan diri sendiri kan? haha..
Okay, aku upload gambar asam pedas dengan caption sepanjang2nya kat fb..Mak aku kan tukang masak. Specialty dia memang asam pedas. Sampai mula2 aku masuk keje dulu (ofis depan rumah je), bila cakap mak aku yang berniaga gerai kat balai polis je, semua terus cakap "ha, yang asam pedas sedap tu..anak Kak Yah kan.." kembang bontot jap sebab orang puji mak aku...puji mak pon nak perasan lebih..belum puji aku lagi tu...haha..
Ikut highway...macam biasa..so, bila dah upload, ramai yang mintak resepi plus teringat2 mak aku masak..Dulu aku duk asrama..so, selalu la mengangkut makanan bila balik weekend..dan aku selalu angkut asam pedas dengan sambal sardin cili padi je sebab aku rasa asam pedas & sambal sardin yang mak aku masak takde orang boleh lawan...hahaha...matik la...ah, tak kira...aku tetap nak cakap yang mak aku masak terpaling sedap..kedai2 yang de jual specia…

Resepi Soto Ayam Mudah

Korang memang suka bab2 resepi mudah kan? Aku pon sama..Kalau dah de yang mudah, kejadah apa pegi amek yang susah..Takyah nak mencabar diri sangat. Bukan dapat hadiah pon kan..haha..
Okay..raya baru ni, turn balik kampung Mr.MHR..aku pasghah...hehee...ala, kampung masing2 bukan jauh pon. Sorang Negeri Sembilan, sorang Melaka..sekangkang kera takyah rebut2..aku dah makin lama kahwin ni dah makin tak kesah. Tapi aku paling kesah, pilih kampung yang tak banyak kena buat keje..haha..sayang lemak2 aku kumpul setahun...haha..emang dasar!!  Sempena raya, aku ditugaskan buat soto. Gila kau!! tetiba kena masak soto..dah le keluarga belah Mr.MHR tu besar...aku insan yang lemah ni kena masak banyak2..propa sangatsss...meh la, aku nak bagi resepi. Tapi jangan tanya sukatan. Agak-agak je ye..
Aku masak ni 2 ekor ayam ( 1 ekor potong 4 + 1 ekor potong kecik2)
1) Panaskan minyak dan tumis rempah 4 sekawan hingga naik bau 2) Masukkan bawang merah, bawang putih, halia (dihiris halus) dan goreng sampai…