Skip to main content

Makan @ Fiske Steakhouse

Hai uolss....mode perasan glamer jap...lately ni keje aku berlambak..so, jarang2 dpt nak hapdet...makanya, terbengkalai la jap blog mak ni ye...jangan jemu plak....asal klik je xde hapdet..hahaa...Sabtu baru ni aku pegi kenduri pakcik aku nak pegi Umrah..balik kenduri, membuta sbb mcm letih gila...ayooo...serendah je pon umah pakcik aku..rasa mcm pg gunung kinabalu...so, aktiviti masak memasak xde la gamaknya..ptg tu kul 6 dah lapo tapi tahan diri tunggu Maghrib...lepas Maghrib kitorang zass pg Au Keramat...nk makan western foods...2 minggu sblm ni pg terlambat, org beratur dah panjang..malas tunggu makan tmpt len..ni sampai, tak ramai org lagi...ada la rezeki...

Sampai2 trus order sebab org dah start ramai..kang perut dah la pedih, takut hati pedih sama..hehee..ni menu yang di order..


Mushroom Soup with Garlic Bread
RM3.90
sup sedap sbb boleh kunyah2 sket ketulan2 mushrooms tue..
ni order utk Akeef tp Ibu yang sama laju suap sup...haha..



Special Chicken Chop
RM 14.00
Chicken + Black Pepper Sauce + Grill & Mashed Potato + Coleslaw + Spaghetti Carbonara
yg dalam mangkuk tu spaghettinya..
untuk perut Akeef sahaja ye..if korang stok perut mcm aku, takkan kenyang nya mkn tu SAHAJA..



Breaded Chicken Chop
RM11.90
Fruit Juices (gedabak)
RM3.50
setempayan airnya..lau tau kemain besar, order 1 je..ni order dua..kembung air je laki bini..

Bagi aku ok la makan kat sini...makanan cepat dapat..portion tak besar ye..baca kat blog lain kata portion besar...aku xtau dorang bezakan portion melalui makanan atau tru pinggan...jangan la bermimpi nak order sepinggan share laki bini sbb de org kata portion besar..makan + air setempayan nih baru la ko kira portion besar...hahaa..kalau nak share gak, ada yang kua kedai ni singgah beli burger plak tepi jalan sebab tak konyang...

Comments

  1. baru syok air besar gedabak cmtu...xyah susah2 p ganu nk minum air gelas besar..huhu apapon terbaek!!!!

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Resepi Dalca Sayur Simple

Sedang berdiet? mari..aku nak bagi resepi cecampak...senang dan sihat..huhuu...

Dalca Sayur

Kacang Dal (1 genggam - basuh dan rebus sampai empuk)
Bawang putih, bawang merah, halia (kisar bersama)
Serbuk Kari Daging 1 sudu besar (bancuh dengan sedikit air)
Rempah Tumis (kulit kayu manis, bunga cengkih, bunga lawang) buah pelaga takyah
Santan
Sayur yang digemari

Cara-cara :

1) Rebus kacang dal sampai empuk. Kalau ikut Masterchef, campak kat dinding, dal tu melekat maknanya dah empuk..hehe..penuh dinding korang ngn dal kang...
2) Panaskan sikit minyak dalam periuk, masukkan rempah tumis
3) Masukkan bahan kisar dan tumis sampai naik bau
4) Masukkan rempah kari yang dah dibancuh dan tumis hingga garing
5) Masukkan sedikit air dan masukkan semua sayuran yang keras
    (aku guna carrot, kacang panjang dan kentang)
6) Biar sampai sayur empuk. Masukkan pulak sayuran lembut. Aku letak terung je
7) Bila dah mendidih, masukkan kacang dal dan santan
8) Perasa kuah dalca tu tunggu sampai mendidih. B…

Resepi Asam Pedas Simple Tapi Sedap

Ha, makan hati baca tajuk? sendiri masak sendiri up...Sapa lagi nak puji kalau bukan diri sendiri kan? haha..
Okay, aku upload gambar asam pedas dengan caption sepanjang2nya kat fb..Mak aku kan tukang masak. Specialty dia memang asam pedas. Sampai mula2 aku masuk keje dulu (ofis depan rumah je), bila cakap mak aku yang berniaga gerai kat balai polis je, semua terus cakap "ha, yang asam pedas sedap tu..anak Kak Yah kan.." kembang bontot jap sebab orang puji mak aku...puji mak pon nak perasan lebih..belum puji aku lagi tu...haha..
Ikut highway...macam biasa..so, bila dah upload, ramai yang mintak resepi plus teringat2 mak aku masak..Dulu aku duk asrama..so, selalu la mengangkut makanan bila balik weekend..dan aku selalu angkut asam pedas dengan sambal sardin cili padi je sebab aku rasa asam pedas & sambal sardin yang mak aku masak takde orang boleh lawan...hahaha...matik la...ah, tak kira...aku tetap nak cakap yang mak aku masak terpaling sedap..kedai2 yang de jual specia…

Resepi Soto Ayam Mudah

Korang memang suka bab2 resepi mudah kan? Aku pon sama..Kalau dah de yang mudah, kejadah apa pegi amek yang susah..Takyah nak mencabar diri sangat. Bukan dapat hadiah pon kan..haha..
Okay..raya baru ni, turn balik kampung Mr.MHR..aku pasghah...hehee...ala, kampung masing2 bukan jauh pon. Sorang Negeri Sembilan, sorang Melaka..sekangkang kera takyah rebut2..aku dah makin lama kahwin ni dah makin tak kesah. Tapi aku paling kesah, pilih kampung yang tak banyak kena buat keje..haha..sayang lemak2 aku kumpul setahun...haha..emang dasar!!  Sempena raya, aku ditugaskan buat soto. Gila kau!! tetiba kena masak soto..dah le keluarga belah Mr.MHR tu besar...aku insan yang lemah ni kena masak banyak2..propa sangatsss...meh la, aku nak bagi resepi. Tapi jangan tanya sukatan. Agak-agak je ye..
Aku masak ni 2 ekor ayam ( 1 ekor potong 4 + 1 ekor potong kecik2)
1) Panaskan minyak dan tumis rempah 4 sekawan hingga naik bau 2) Masukkan bawang merah, bawang putih, halia (dihiris halus) dan goreng sampai…