Skip to main content

Trip Budget Ke Hong Kong Part 2

Sambung Part 2..

Hari Kedua di Hong Kong ni plan kitorang adalah ke Disneyland Theme Park. Oleh kerana berjalan dengan anak2 dan kita pon takde la nak pening2, kita breakfast dulu kenyang2 pastu kul 9 pagi baru gerak dari rumah penginapan..githuuu...


Roti memang angkut dari sini. 2 buku panjang tu aku bawak
Telur ayam beli kat Hong Kong
harga dia HKD 35 untuk 15 biji
sebiji dalam RM1.20  huhuu...telur mentah
dia takde jual sebiji2..ko kena beli 15 biji dalam bekas dah siap


Nasi malam sebelumnya, aku goreng pulak pagi tu
aku takde la angkut minyak2 tu semua..bawak marjerin je dalam plastik kecik..
bolehlah buat tumis2 panaskan bawang...bawang pon aku angkut 3,4 biji...sonang bai tu..
(kalau kita boleh rancang, kita takkan rasa susah nak angkut benda2 nih..malas atau rajin je kuncinya)


Nak tunjuk sikit keadaan MTR kat sini..Rumah kitorang bertentangan dengan MTR Jordan Station ni..Takde la penat sangat kan..MTR dorang semua bawah tanah dan pintu masuknya berada tengah2 bangunan..Korang cam kan je simbol bintang tu, senang boleh carik mana2 station MTR..






dekat setiap pintu masuk train tu akan ada map ni
jangan risau..
kalau biasa naik LRT, mesti takde problem punya naik MTR dorang nih..


memang sentiasa penuh orang walaupon train dia setiap 3 minit je tempoh menunggu





macam kitorang kena tukar train 2 kali
mula2 dari Jordan ke Lai King
di Lai King tukar train ke Sunny Bay
Sunny Bay tu terus naik Disneyland Resort punya train


budak ni la yang beria nak pegi Disneyland
hasil tengok channel 613 setiap hari





ni ahli rombongan kami plus Pak Ngah Akeef (tukang amek gambar)


laluan untuk yang bawak stroller
ada yang tak paham bahasa tolak je stroller tu atas escalator
hurrmm...memang kena banyak bersabar dengan dorang nih..

Adik aku dah beli tiket masuk Disneyland ni siap2..tu yang kitorang macam pelik nape duit tak dibelanjakan pon kat sini...hahaa..sebabnya, semua dah bayar..tu yang dia buang2 je duit beli benda2 mengarut dalam Disneyland ni petang tuh..Beli tiket online mesti guna kredit kad tau..


lepas sampai kat kaunter tiket tu, tu je pergi kat ticket redemption machine akan ada amoi yang bantu. Tapi kena bagi card credit yang korang buat bayaran tu..takyah bawak2 printed voucher pon takpe sebenarnya. Aku taktau..beria suh adik print..tengok2 amoi ni mintak card credit pastu dia masukkan card tu, terus print out semua tiket yang kita beli..done!!


Seperti yang semua orang sedia maklum, kat pintu masuk ni akan ada orang check segala beg2 yang kita bawa masuk..Sebelum beratur tu, ko recce la mana budak2 yang check ala kadar je...Macam aku dah nampak dah budak ni check macam nak taknak..so beratur kat lane dia..menyesal tak bawak bekalan nasik goreng siap2..kalau tak jimat lagi perbelanjaan...hahaha...(dasar kedek)..


Cerita dalam Disneyland tu aku takyah update la kay..Korang gugel la blog lain yang gigih cerita pasal segala permainan kat dalam tu..hahaa...aku layan anak aku main permainan...tak gigih snap segala benda...

Pas dah penat berjimba dalam tu, kitorang decide nak balik..fuhh!! penat gila ooii...bagi anak main puas2...Ibu takmo dah pergi sana..huhuu.. dorang ni semua takde adab tau...dah la suka rempuh2..aku banyak kali bagi siku kat dorang ni time naik train tu..tapi dorang buat derk je...muka takde perasaan..ada sekali tu aku baru bagi Akeef melangkah masuk train, boleh pulak dia tolak2 aku dari belakang..macam la train tu dah  nak tutup pintu kepit dia...Aku pusing pandang dia tanya "APAHAL??" Dia buat muka toya je...lantak le negara orang pon..agak2 la...dah tentu2 aku pakai tudung kan..gelap pulak tu....pelancong la kiranya..kita kat sini elok je layan pelancong..dorang ni memang takde harapan la...


Nak balik ke rumah, makan masa 30 minit jugak...kat sini takde makna ada orang nak bagi kau seat walaupon ko dokong anak..ada 2,3 kali adik aku dapat duduk pon sebab Mat Saleh yang bangun bagi seat sebab tgk dokong anak..Yang cimpeng ni, takdo do..Akeef kata dia penat, so aku ajak dia bersila..tengok2 dah lelap anak aku ha...time aku duduk bersila tu, semua orang pandang...macam pelik sangat..itu pon takde tergerak hati dia nak bangun bagi seat..Just tengok je..biadab kan? Tu memang perangai dorang...so, dengan kita2 pon terbiadab sama time berada kat sana...

Sampai je dekat rumah, dah lapar sangat...macam biasa la kan...tanak nasi then pegi mandi dulu..baju2 yang kitorang pakai dan bawak bersila ni terus Mr.MHR bungkus dalam plastik asing..dia kata balik kena samak..hahaha..manalah tau kalau2 de anjing meleser2 kat lantai MTR tu...


aku ni jenis yang kalau berjalan pon nak makan sedap (tengok badan la kan)..hahaha..jadi, tekak aku memang tak laku lauk2 instant yang dalam tin atau ala2 Brahim's ke apa brand tu. Adik aku bawak dendeng 2 bekas, sambal ikan bilis sebekas...pastu kitorang bawak sambal cili padi 1 bekas...sambal ni dah masak betul2 dari sini...jadi sampai sana aku panaskan pastu lebur sardin je..hah! meleleh peluh masing2 makan nasi malam tu...


telur dadar dengan bawang angkut dari sini
garam pon aku bawak..hahaha..lantak le kau..janji kitorang kenyang


ni ayam belen makan kat Tahitian Cafe dalam Disneyland tu
tak sedap..pastu kebetulan aku memang seludup roti salut telur waktu masuk Disneyland tu, jadi aku bungkus la ayam ni semula dalam bekas roti tu..boleh buat lauk makan malam...haha..


LADIES MARKET, MONGKOK

Sebenarnya aku tak tunggu pon persembahan bunga api dalam Disneyland tu..kul 5 kitorang dah balik..aku 3 beranak balik rumah, adik2 aku pergi survey Citygate Oulet..ala, bunga api kat youtube pon ada..hahaa...sebab tu la lepas je makan malam, kitorang gerak pergi Ladies Market pulak..1 station je dari rumah tu..

Ladies Market ni ala2 Petaling Street tu..yang aku baca mula2 namanya macam ni sebab peniaga dia semua wanita..tapi skang ni lelaki pon ramai je berniaga kat sini..kat sini ada jual macam2..tapi tipsnya kalau kau betul2 berkenan baru tanya harga..kalau tak kang, dia sampai sudah akan pujuk kau beli...kalau ko rasa dah minta kurang tapi dia tak bagi, nak blah macam susah sikit...so, ko belasah la harga yang tak logik sikit..contoh kalau dia letak harga 500 pastu minta kurang 70%.. kalau dia bagi tu, ko jangan tak amek pulak..haha..



nampak sangat orang Malaysia suka bershopping kan...


jalan dia memang sesak tau..pastu dia akan closed sepanjang jalan ni utk macam2 penghibur jalanan..ada yang busking, menari tango, junjung pasu...haha..macam2 la..memang menghiburkan...tapi pastikan jaga anak elok2 tau..manusia kemain ramai kat sini...


ni je family picture yang ada semenggah
penuh ngan dorang ni taknak bagi laluan
nanti aku photoshopkan dia, nak frame besar2..huhuu....

Belanja :

Lunch Tahitian Cafe     = HKD 110 x 2 meals = HKD 220 ( set nasi dan air)
Waffle Mickey                = HKD   50
Ladies Market                = HKD 170 

Lupa..kalau korang jenis yang suka minum air manis macam Coke, Twister ke tu, beli kat kedai2 runcit kat area Ladies Market ni..kalau keluar station MTR memang ada kedai2 kecik..harga tak cekik darah macam 7E dorang..contoh macam Coke tin biasa tu, kalau kat 7E harga dia 10 dolar, kat sini 6 dolar je..berbaloi la sikit kan..


Comments

  1. nak tanya beli tiket online masuk ke disney tu lagi murah ke berbanding bli kat kaunter nya

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama je harganya..tapi sebab malas bersusah payah beratur, kami beli siap2 dari sini... :)

      Delete
  2. masa nak masuk disneyland tu, dimaklumkan ada card dia bagi. card ape? bila masa dia bg card tu?

    TQ :)

    ReplyDelete
  3. Salam..aah nak tanya jugak. Saya pon plan nak beli tiket online. Mana nak dapat kad tu? Tenkiu

    ReplyDelete
  4. beli tiket disneyland tu kat mana yer?

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Resepi Dalca Sayur Simple

Sedang berdiet? mari..aku nak bagi resepi cecampak...senang dan sihat..huhuu...

Dalca Sayur

Kacang Dal (1 genggam - basuh dan rebus sampai empuk)
Bawang putih, bawang merah, halia (kisar bersama)
Serbuk Kari Daging 1 sudu besar (bancuh dengan sedikit air)
Rempah Tumis (kulit kayu manis, bunga cengkih, bunga lawang) buah pelaga takyah
Santan
Sayur yang digemari

Cara-cara :

1) Rebus kacang dal sampai empuk. Kalau ikut Masterchef, campak kat dinding, dal tu melekat maknanya dah empuk..hehe..penuh dinding korang ngn dal kang...
2) Panaskan sikit minyak dalam periuk, masukkan rempah tumis
3) Masukkan bahan kisar dan tumis sampai naik bau
4) Masukkan rempah kari yang dah dibancuh dan tumis hingga garing
5) Masukkan sedikit air dan masukkan semua sayuran yang keras
    (aku guna carrot, kacang panjang dan kentang)
6) Biar sampai sayur empuk. Masukkan pulak sayuran lembut. Aku letak terung je
7) Bila dah mendidih, masukkan kacang dal dan santan
8) Perasa kuah dalca tu tunggu sampai mendidih. B…

Resepi Asam Pedas Simple Tapi Sedap

Ha, makan hati baca tajuk? sendiri masak sendiri up...Sapa lagi nak puji kalau bukan diri sendiri kan? haha..
Okay, aku upload gambar asam pedas dengan caption sepanjang2nya kat fb..Mak aku kan tukang masak. Specialty dia memang asam pedas. Sampai mula2 aku masuk keje dulu (ofis depan rumah je), bila cakap mak aku yang berniaga gerai kat balai polis je, semua terus cakap "ha, yang asam pedas sedap tu..anak Kak Yah kan.." kembang bontot jap sebab orang puji mak aku...puji mak pon nak perasan lebih..belum puji aku lagi tu...haha..
Ikut highway...macam biasa..so, bila dah upload, ramai yang mintak resepi plus teringat2 mak aku masak..Dulu aku duk asrama..so, selalu la mengangkut makanan bila balik weekend..dan aku selalu angkut asam pedas dengan sambal sardin cili padi je sebab aku rasa asam pedas & sambal sardin yang mak aku masak takde orang boleh lawan...hahaha...matik la...ah, tak kira...aku tetap nak cakap yang mak aku masak terpaling sedap..kedai2 yang de jual specia…

Resepi Soto Ayam Mudah

Korang memang suka bab2 resepi mudah kan? Aku pon sama..Kalau dah de yang mudah, kejadah apa pegi amek yang susah..Takyah nak mencabar diri sangat. Bukan dapat hadiah pon kan..haha..
Okay..raya baru ni, turn balik kampung Mr.MHR..aku pasghah...hehee...ala, kampung masing2 bukan jauh pon. Sorang Negeri Sembilan, sorang Melaka..sekangkang kera takyah rebut2..aku dah makin lama kahwin ni dah makin tak kesah. Tapi aku paling kesah, pilih kampung yang tak banyak kena buat keje..haha..sayang lemak2 aku kumpul setahun...haha..emang dasar!!  Sempena raya, aku ditugaskan buat soto. Gila kau!! tetiba kena masak soto..dah le keluarga belah Mr.MHR tu besar...aku insan yang lemah ni kena masak banyak2..propa sangatsss...meh la, aku nak bagi resepi. Tapi jangan tanya sukatan. Agak-agak je ye..
Aku masak ni 2 ekor ayam ( 1 ekor potong 4 + 1 ekor potong kecik2)
1) Panaskan minyak dan tumis rempah 4 sekawan hingga naik bau 2) Masukkan bawang merah, bawang putih, halia (dihiris halus) dan goreng sampai…