Skip to main content

Trip Budget Ke Hong Kong Part 3

Nak cerita lagi sambungan jalan2...penat jugak nak mengingat..acik dah tua nak...cepat lupa...haha..tapi demi memberi info pasal cuti bajet, kena gak update nih..Hari ketiga di HK, kitorang nak ke Hong Kong Island..Korang mesti tau yang HK ni terbahagi kepada 3 bahagian kan? Lantau Island (yang ada Disneyland tu), Kowloon (bandar besar dia) dan Hong Kong Island (Victoria Peak, Ocean Park)..Korang kena study ah sikit...jangan malas kalau nak jimat..hehe..

Pagi tu kitorang minum air je sebab target nak terus lunch kat Islamic Canteen. Kat sini la dimsum halal yang sedap tu..Macam biasa keluar rumah kul 10 pagi..relaks je trip kitorang..Takmo anak jadi cranky..Ada 2 cara nak pergi HK Island tu..Boleh naik feri atau direct naik train..Kitorang naik train je..korang boleh la try naik feri kalau nak rasa. Tambang pon murah je feri nya.. 




Escalator dia curam hokay
dah la jenis gayat..nak snap gambar pon rasa nak terbalik..hehe..


DIM SUM HALAL
MASJID AMMAR ISLAMIC CENTRE


Okay, nak bagi direction ke Masjid Ammar ni :

Dari mana2 station MTR kat Kowloon pon korang boleh pergi ke sini..Naik MTR berhenti di Station ADMIRALTY. Kat Admiralty, tukar train guna Island Line dan berhenti di Station Wan Chai. Okay, bila dah turun di Wan Chai, keluar pintu dan terus bergerak ke kiri. Terus je jalan ke depan sampai korang jumpa bangunan warna warni ni kat simpang bercabang. 



Jalan ikut cabang yang kanan tu terus sampai jumpa 7 Eleven kat sebelah kanan. Masuk simpang kanan kat 7E tu then korang akan nampak playground kecik kat situ..Tgk belah kiri, taddaaa...Masjid Ammar dah jumpa..hehee...perjalanan tu dalam 6 minit la lebih kurang...Exercise sebelum makan dimsum banyak2..



Masuk kat pintu tu, ke kanan kena turun tangga sikit..Masuk lif naik ke Tingkat 5..Lif kecik..kalau gemuk2, maksimum 4 orang je boleh masuk..hahaha..




waktu kitorang sampai tu baru kul 10.50 pagi
tak boleh nak order ala-carte
strict betul rules dorang..sebab ala carte start kul 11 pagi..10 minit pon tak boleh uolss..
kitorang amek dimsum dulu..tapi time ni yang berasaskan beef belum siap.




tepat je pukul 11 pagi, terus aku lambai waiter
ko ingat ko je punctual..aku lagi sesaat hadapan kau..haha..


Nasi goreng ni ko order la brand apa pon, rasa ni memang sepesen..sebab cina kan makan nasi ngan lauk..dia suh kita order lauk la kot..tapi makan dimsum lagi best.. nasi untuk back up takut kebulur..hehe..pas makan, kitorang gerak ke The Peak..sebab malas nak menapak naik MTR dah (takut lapar balik), kitorang tahan teksi je..sekejap je..dalam 8 minit dah sampai.


VICTORIA PEAK, SKY TERRACE & MADAME TUSSAUDS HONG KONG


aku saje je snap gambar ni
siap dengan sound klik2
so, takde la driver ni tipu aku bawak ikut jalan yang jauh2..haha..


Ko tengok la orang yang beratur nak beli tiket. Aku pon tak paham..Kenapa ramai sangat..Nak ikutkan bukan pelancong pon. Warga tempatan je tapi bersesak2 dorang..Yang beratur panjang2 ni adalah line nak beli tiket. Macam kitorang dah beli online plus combo semua sekaligus. So ada fast lane kat belah kiri tuh..


macam biasa
aku tak upload semua gambar dalam ni
ni bukti nak bagitau memang masuk dalam tu..huhuu..


sejuk giler kat Sky Terrace ni
aku memang gayat
nak berdiri pon kaki terasa longlai..haha..failed!!


kebetulan anak yang sorang ni tido sedangkan mommy kemain nak amek gambar
jadi aku jaga dia tido..tepi stroller dan bersila..macam biasa
tapi dorang ni kalau bercakap macam bergaduh..
puas aku shuuhhh..shuhhh...tersentak2 budak tido dengar suara petir dorang bercakap


kat dalam bangunan ni ada souvenir shop Hard Rock Cafe tau
kalau ada kawan2 kirim atau nak beli untuk diri sendiri, baik beli kat sini
pilihannya lebih banyak
dekat Central pon ada..siap cafe lagik..tapi kedai jual items HRC ni sikit
sangat sikit..takut frust pulak.


ni orang beratur untuk naik tram nak pulang semula ke bawah
panjang gila..dekat 5 kali lingkar barisannya
mujo la keadaan sejuk kat atas ni..kurang la sikit letihnya


Lepas turun tu, kitorang pergi jalan2 kat area Central. Ada banyak high-end butik kat sini. Aku bukan jenis beli benda2 macam tu..nak masuk pon takut..tengok dari luar je..hehe..harga 1 biji beg pon dah dekat 11 ribu...belum mampu lagi aku buang2 duit macam tu.. :)  Dalam pukul 5 petang macam tu kitorang sampai rumah..Rehat2 kejap..lepas Maghrib, keluar balik ke Tsim Tsa Shui


SYMPHONY OF LIGHT
AVENUE OF STARS




kat setiap MTR memang ada kedai kek macam ni
warna warni cengini memang menarik perhatian budak2
tak halal nak ooii...





Untuk pengetahuan korang, kitorang tak dapat pon tengok pertunjukan ni sebab terlindung dengan bangunan2..hahaha...beria menunggu, last2 tengok jam dah 8.30 malam..puiii...

"Pergi Hong Kong nak tengok Symphony of Stars
Laser tak nampak...ahahaha..."

Mengekek2 kitorang semua berlawan pantun 2 kerat sampai ke train station gelak sebab tak dapat tengok pertunjukan lampu..haha..kitorang decide pegi Ladies Market lagik malam tu..Last shopping abeskan duit sebab esok dah nak balik..sampai kul 11 gak merayau..ada macam2 show lagik sebab malam tu malam minggu...kitorang terjebak gak layan dorang punya show jalanan..


turn dorang lak bersila atas lantai sebab dah penat..


3 orang bujang
hehe..

Belanja :

Lunch @ Islamic Canteen  = HKD 350 (5 orang) 
Taxi ke The Peak                = HKD 40
Ebenezer Kebab (1)            = HKD 70
Top Up Octopus                 = HKD  50 x 2
Ladies Market                    = HKD 520 

Aku cuma nak bagitau..Kan ada ramai orang post pasal Ebenezer Kebab ni kan? aku rasa takyah la korang pergi..tak berbaloi..mahal..kalau orang pergi Australia, kebab pon 1 baru dalam RM20 mcm tu..Ni jatuh harganya RM35..gila kan? mentang2 dia jual makanan halal..dorang takde KPDNKK kot..hehee...

kay, nanti aku up entry hari terakhir dan total semua2 ikut bajet aku..

Comments

  1. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  2. assalamualaikum. Puan Siti, kalau dari station MTR wan chai tu exit apa ek utk ke masjid ammar tu? Direction yg Puan Siti tulis tu mcm mudah je dari blog2 lain. Cuma saya nak tau exit mana. Tq ya Puan Siti .

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Resepi Dalca Sayur Simple

Sedang berdiet? mari..aku nak bagi resepi cecampak...senang dan sihat..huhuu...

Dalca Sayur

Kacang Dal (1 genggam - basuh dan rebus sampai empuk)
Bawang putih, bawang merah, halia (kisar bersama)
Serbuk Kari Daging 1 sudu besar (bancuh dengan sedikit air)
Rempah Tumis (kulit kayu manis, bunga cengkih, bunga lawang) buah pelaga takyah
Santan
Sayur yang digemari

Cara-cara :

1) Rebus kacang dal sampai empuk. Kalau ikut Masterchef, campak kat dinding, dal tu melekat maknanya dah empuk..hehe..penuh dinding korang ngn dal kang...
2) Panaskan sikit minyak dalam periuk, masukkan rempah tumis
3) Masukkan bahan kisar dan tumis sampai naik bau
4) Masukkan rempah kari yang dah dibancuh dan tumis hingga garing
5) Masukkan sedikit air dan masukkan semua sayuran yang keras
    (aku guna carrot, kacang panjang dan kentang)
6) Biar sampai sayur empuk. Masukkan pulak sayuran lembut. Aku letak terung je
7) Bila dah mendidih, masukkan kacang dal dan santan
8) Perasa kuah dalca tu tunggu sampai mendidih. B…

Resepi Asam Pedas Simple Tapi Sedap

Ha, makan hati baca tajuk? sendiri masak sendiri up...Sapa lagi nak puji kalau bukan diri sendiri kan? haha..
Okay, aku upload gambar asam pedas dengan caption sepanjang2nya kat fb..Mak aku kan tukang masak. Specialty dia memang asam pedas. Sampai mula2 aku masuk keje dulu (ofis depan rumah je), bila cakap mak aku yang berniaga gerai kat balai polis je, semua terus cakap "ha, yang asam pedas sedap tu..anak Kak Yah kan.." kembang bontot jap sebab orang puji mak aku...puji mak pon nak perasan lebih..belum puji aku lagi tu...haha..
Ikut highway...macam biasa..so, bila dah upload, ramai yang mintak resepi plus teringat2 mak aku masak..Dulu aku duk asrama..so, selalu la mengangkut makanan bila balik weekend..dan aku selalu angkut asam pedas dengan sambal sardin cili padi je sebab aku rasa asam pedas & sambal sardin yang mak aku masak takde orang boleh lawan...hahaha...matik la...ah, tak kira...aku tetap nak cakap yang mak aku masak terpaling sedap..kedai2 yang de jual specia…

Resepi Soto Ayam Mudah

Korang memang suka bab2 resepi mudah kan? Aku pon sama..Kalau dah de yang mudah, kejadah apa pegi amek yang susah..Takyah nak mencabar diri sangat. Bukan dapat hadiah pon kan..haha..
Okay..raya baru ni, turn balik kampung Mr.MHR..aku pasghah...hehee...ala, kampung masing2 bukan jauh pon. Sorang Negeri Sembilan, sorang Melaka..sekangkang kera takyah rebut2..aku dah makin lama kahwin ni dah makin tak kesah. Tapi aku paling kesah, pilih kampung yang tak banyak kena buat keje..haha..sayang lemak2 aku kumpul setahun...haha..emang dasar!!  Sempena raya, aku ditugaskan buat soto. Gila kau!! tetiba kena masak soto..dah le keluarga belah Mr.MHR tu besar...aku insan yang lemah ni kena masak banyak2..propa sangatsss...meh la, aku nak bagi resepi. Tapi jangan tanya sukatan. Agak-agak je ye..
Aku masak ni 2 ekor ayam ( 1 ekor potong 4 + 1 ekor potong kecik2)
1) Panaskan minyak dan tumis rempah 4 sekawan hingga naik bau 2) Masukkan bawang merah, bawang putih, halia (dihiris halus) dan goreng sampai…