May 25, 2015

Total Bajet Ke Hong Kong

Hari terakhir flight balik kitorang kul 6.15 petang..Kitorang keluar dari apartment kul 10 pagi rasanya. Dari apartment terus ke Citygate Outlet angkut beg2 semua..Sampai citygate tu ingat nak simpan luggage tapi tempat simpanan penuh! pastu aku tengok kemain ramai yang sorong beg..kitorang pon sama la..bila pusing2 outlet ni aku macam takde la berkenan nak shopping..adik2 aku pergi shopping..Aku tinggal jaga beg ngan anak2..Lepas starbucks..tunggu 4 jam pon takdehal..




cara nak bagi dorang diam

Lepas dah habis shopping, tahan teksi ke Airport..oh lupa nak bagitau..kedai halal kat food court Citygate ni dah TAKDE tau! so, memang kebulur..ingatkan boleh la makan siap2 before pergi airport..minum air kopi je sampai kembung..


tempat timbang beg
senang..kalau extra kilo kau ejas2 la

Kitorang dapat drop luggage pon dah pukul 4 petang..memang dorang tak bukak kaunter awal..fuuhhh...lapar gila time tu..kiotrang siap2 pulangkan Octopus Card untuk ambil deposit semua..nasib baik la dendeng dengan roti ada aku angkut..alas perut sementara menunggu nak masuk balai berlepas..sebab kedai makanan halal (Restoran Popeye) tu selepas pemeriksaan imigresen hokay..lepas makan, kena naik bas semula untuk ke Gate berlepas..hadam semua makanan...


ni souvenir untuk diri sendir
gedikss??
hahaa..mana la tau tiba2 dapat baby girl
buat masa ni, ibu guna dulu kay...

Penat tulis pasal Hong Kong..mana2 yang aku tercicir, korang pm la tanya lain kay..hehe..ni aku nak bagi total perbelanjaan (kurang tak lebih) untuk 2 dewasa 1 anak 5 tahun..korang tambah tolak la sendiri ikut kesesuaian.




Okay, kesimpulannya...semua benda memang mahal kat HK ni..pandai2 la bajet kay...yang penting dapat melawat tempat orang..kalau mampu, ko spend la banyak mana pon...kalau tak mampu, bajet2 la..jangan nak berbanding2 dengan orang lain...aku ni pon mujo ada adik beradik pergi..so, top up top up..kalau sorang2, berat gak nak keluarkan duit banyak2..rasa nak nangis...uwwwaaa....hahaha..








12 comments:

  1. Hoiii ke hk khauu. Tuhdia aih. Ko mmg pandai komen kt aku ayat tgantung kn? Sudahnya aku kesini gak blk nk tnya ko 'dah tu ksudahanya ko beli ke idak sibunga raya pd ru?'

    Ni ke hk ape cite ni? Best lak aih

    ReplyDelete
  2. Rindu HK.. rasa nak pergi lagi.. sebab best kat sana.. tp tahun ni pergi tempat lain dulu lah. hehehe

    ReplyDelete
  3. mahal jugak Hong Kong eh...nanti lain kali la baru kesana :)

    ReplyDelete
  4. Assalam Kak...
    untuk tix disneyland & the peak,madame tussauds bila dgn third party @ direct??? bole bg link?? tq~

    ReplyDelete
    Replies
    1. Beli direct kt website dia...kalau disneyland, tiket dia open date...kalau madame tassaud, kena key in date yang nak...beli dan bayar lepas tu pg sana bawak resit je...redeem tiket kat kaunter...takde la risau tiket hilang...

      Delete
  5. akak..boleh share tak apartment yang akak duduk tue..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pergi tgk kat airbnb.com ... sorang host (owner rumah) ada banyak jenis apartment...boleh sesuaikan dengan bajet...kitorang duduk kat area Temple Street..

      Delete
  6. akak..boleh share tak apartment yang akak duduk tue..

    ReplyDelete
  7. Replies
    1. Untuk 3 orang..kan dah tulis tu.. 😅

      Delete

Bilik Fuller Hotel Alor Setar

Ha, mesti bila google tak jumpa banyak info pasal Fuller Hotel ni kan? tu yang datang kat blog aku ni..tahu dah..sebab hari tu aku pon goog...