Skip to main content

Total Bajet Ke Hong Kong

Hari terakhir flight balik kitorang kul 6.15 petang..Kitorang keluar dari apartment kul 10 pagi rasanya. Dari apartment terus ke Citygate Outlet angkut beg2 semua..Sampai citygate tu ingat nak simpan luggage tapi tempat simpanan penuh! pastu aku tengok kemain ramai yang sorong beg..kitorang pon sama la..bila pusing2 outlet ni aku macam takde la berkenan nak shopping..adik2 aku pergi shopping..Aku tinggal jaga beg ngan anak2..Lepas starbucks..tunggu 4 jam pon takdehal..




cara nak bagi dorang diam

Lepas dah habis shopping, tahan teksi ke Airport..oh lupa nak bagitau..kedai halal kat food court Citygate ni dah TAKDE tau! so, memang kebulur..ingatkan boleh la makan siap2 before pergi airport..minum air kopi je sampai kembung..


tempat timbang beg
senang..kalau extra kilo kau ejas2 la

Kitorang dapat drop luggage pon dah pukul 4 petang..memang dorang tak bukak kaunter awal..fuuhhh...lapar gila time tu..kiotrang siap2 pulangkan Octopus Card untuk ambil deposit semua..nasib baik la dendeng dengan roti ada aku angkut..alas perut sementara menunggu nak masuk balai berlepas..sebab kedai makanan halal (Restoran Popeye) tu selepas pemeriksaan imigresen hokay..lepas makan, kena naik bas semula untuk ke Gate berlepas..hadam semua makanan...


ni souvenir untuk diri sendir
gedikss??
hahaa..mana la tau tiba2 dapat baby girl
buat masa ni, ibu guna dulu kay...

Penat tulis pasal Hong Kong..mana2 yang aku tercicir, korang pm la tanya lain kay..hehe..ni aku nak bagi total perbelanjaan (kurang tak lebih) untuk 2 dewasa 1 anak 5 tahun..korang tambah tolak la sendiri ikut kesesuaian.




Okay, kesimpulannya...semua benda memang mahal kat HK ni..pandai2 la bajet kay...yang penting dapat melawat tempat orang..kalau mampu, ko spend la banyak mana pon...kalau tak mampu, bajet2 la..jangan nak berbanding2 dengan orang lain...aku ni pon mujo ada adik beradik pergi..so, top up top up..kalau sorang2, berat gak nak keluarkan duit banyak2..rasa nak nangis...uwwwaaa....hahaha..








Comments

  1. Hoiii ke hk khauu. Tuhdia aih. Ko mmg pandai komen kt aku ayat tgantung kn? Sudahnya aku kesini gak blk nk tnya ko 'dah tu ksudahanya ko beli ke idak sibunga raya pd ru?'

    Ni ke hk ape cite ni? Best lak aih

    ReplyDelete
  2. Rindu HK.. rasa nak pergi lagi.. sebab best kat sana.. tp tahun ni pergi tempat lain dulu lah. hehehe

    ReplyDelete
  3. mahal jugak Hong Kong eh...nanti lain kali la baru kesana :)

    ReplyDelete
  4. Assalam Kak...
    untuk tix disneyland & the peak,madame tussauds bila dgn third party @ direct??? bole bg link?? tq~

    ReplyDelete
    Replies
    1. Beli direct kt website dia...kalau disneyland, tiket dia open date...kalau madame tassaud, kena key in date yang nak...beli dan bayar lepas tu pg sana bawak resit je...redeem tiket kat kaunter...takde la risau tiket hilang...

      Delete
  5. akak..boleh share tak apartment yang akak duduk tue..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pergi tgk kat airbnb.com ... sorang host (owner rumah) ada banyak jenis apartment...boleh sesuaikan dengan bajet...kitorang duduk kat area Temple Street..

      Delete
  6. akak..boleh share tak apartment yang akak duduk tue..

    ReplyDelete
  7. Replies
    1. Untuk 3 orang..kan dah tulis tu.. 😅

      Delete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Resepi Dalca Sayur Simple

Sedang berdiet? mari..aku nak bagi resepi cecampak...senang dan sihat..huhuu...

Dalca Sayur

Kacang Dal (1 genggam - basuh dan rebus sampai empuk)
Bawang putih, bawang merah, halia (kisar bersama)
Serbuk Kari Daging 1 sudu besar (bancuh dengan sedikit air)
Rempah Tumis (kulit kayu manis, bunga cengkih, bunga lawang) buah pelaga takyah
Santan
Sayur yang digemari

Cara-cara :

1) Rebus kacang dal sampai empuk. Kalau ikut Masterchef, campak kat dinding, dal tu melekat maknanya dah empuk..hehe..penuh dinding korang ngn dal kang...
2) Panaskan sikit minyak dalam periuk, masukkan rempah tumis
3) Masukkan bahan kisar dan tumis sampai naik bau
4) Masukkan rempah kari yang dah dibancuh dan tumis hingga garing
5) Masukkan sedikit air dan masukkan semua sayuran yang keras
    (aku guna carrot, kacang panjang dan kentang)
6) Biar sampai sayur empuk. Masukkan pulak sayuran lembut. Aku letak terung je
7) Bila dah mendidih, masukkan kacang dal dan santan
8) Perasa kuah dalca tu tunggu sampai mendidih. B…

Resepi Asam Pedas Simple Tapi Sedap

Ha, makan hati baca tajuk? sendiri masak sendiri up...Sapa lagi nak puji kalau bukan diri sendiri kan? haha..
Okay, aku upload gambar asam pedas dengan caption sepanjang2nya kat fb..Mak aku kan tukang masak. Specialty dia memang asam pedas. Sampai mula2 aku masuk keje dulu (ofis depan rumah je), bila cakap mak aku yang berniaga gerai kat balai polis je, semua terus cakap "ha, yang asam pedas sedap tu..anak Kak Yah kan.." kembang bontot jap sebab orang puji mak aku...puji mak pon nak perasan lebih..belum puji aku lagi tu...haha..
Ikut highway...macam biasa..so, bila dah upload, ramai yang mintak resepi plus teringat2 mak aku masak..Dulu aku duk asrama..so, selalu la mengangkut makanan bila balik weekend..dan aku selalu angkut asam pedas dengan sambal sardin cili padi je sebab aku rasa asam pedas & sambal sardin yang mak aku masak takde orang boleh lawan...hahaha...matik la...ah, tak kira...aku tetap nak cakap yang mak aku masak terpaling sedap..kedai2 yang de jual specia…

Resepi Soto Ayam Mudah

Korang memang suka bab2 resepi mudah kan? Aku pon sama..Kalau dah de yang mudah, kejadah apa pegi amek yang susah..Takyah nak mencabar diri sangat. Bukan dapat hadiah pon kan..haha..
Okay..raya baru ni, turn balik kampung Mr.MHR..aku pasghah...hehee...ala, kampung masing2 bukan jauh pon. Sorang Negeri Sembilan, sorang Melaka..sekangkang kera takyah rebut2..aku dah makin lama kahwin ni dah makin tak kesah. Tapi aku paling kesah, pilih kampung yang tak banyak kena buat keje..haha..sayang lemak2 aku kumpul setahun...haha..emang dasar!!  Sempena raya, aku ditugaskan buat soto. Gila kau!! tetiba kena masak soto..dah le keluarga belah Mr.MHR tu besar...aku insan yang lemah ni kena masak banyak2..propa sangatsss...meh la, aku nak bagi resepi. Tapi jangan tanya sukatan. Agak-agak je ye..
Aku masak ni 2 ekor ayam ( 1 ekor potong 4 + 1 ekor potong kecik2)
1) Panaskan minyak dan tumis rempah 4 sekawan hingga naik bau 2) Masukkan bawang merah, bawang putih, halia (dihiris halus) dan goreng sampai…