Skip to main content

Tamak Haloba...

Walaupon umur aku dah masuk 30 tahun ni & dah seumur idop tinggal kat kolumpo ni, aku tak penah makan kat Chilis yang digembar-gemburkan tu. Semua tmpt aku aku pegi tp kat KLCC tu aku tak sampai2..hukhuk..mcm sadis je kan..Waktu zaman bujang, aku xde kawan yg nak ajak buat peneman makan kat situ. Sbb dr dulu besfren aku sume suka makan masakan melayu jd aku kena telan air liur je bila gugel website kedai makan nih. Waktu bercinta pon tak sempat pegi sebab aku takde masa nak beratur lelama kat depan kedai ni tunggu meja kosong sbb time bercinta tu aku bz kejar kelas sekolah....

Oleh kerana tahun lepas aku dalam pantang time bulan Ramadan & sebulan tu gak la En.Suami berbuka puasa makan air tangan mak mertuanya, so tahun ni aku bayar semula..huhuu..Jadi kami pon telah memulakan misi mencuba makan kat tempat ni dengan harapan yang menggunung tinggi. Pas je solat Asar, kami bertiga pergi la ke KLCC naik LRT. Kalau naik keta, parking dah la susah nak dapat bila wiken + fee dia kemain la mahal. Jadi nek LRT adalah alternatif terbaik.

Tgk muka anak ni..dia takut sbb 1st time kan..pastu bila announced "next station...." mesti dia terus terkam kat En.Suami..tepeanjat boboi... :)

Sampai je KLCC tu hari baru kul 5.30..bangla yang jaga kaunter tu kemain eksyen..
"for 'Ramadan Fasting' Q will start at 6.30pm"
aku buat2 paham jelah apa dia cakap kalau tak kang aku gak yang bengang layan dia. Malas nak tgk muka dia, kitorang jalan2 dulu pusing KLCC sambil beli barang sket. Pastu kul 6pm aku dtg la balik depan kedai ni tgk2 dah ada 3 org beratur. Aku kira no.4..pastu budak depan aku ckp dia bagi masuk start kul 6pm..tp tak gerak2 pon aku tgk..Toleh kat belakang tgk2 dah panjang dah barisan. Kul 6.35pm baru leh masuk. kematu kaki berdiri kat depan pintu tuh!! Yang cha ya nun alif ni pon menyebok..sari suntuk leh mentedarah, kul 7 gak nak menyemak ramai2 dalam tue..iskk, kalau ikut hati ramai aku tembak dalam tue..hahaa...

Masuk2 je, de la waiter amek order & tanya kul bape nak makanan tu..En.Suami ckp kul 7.15pm leh la hantar..sambil2 tu anak ni nak bg diam sket bg dia menconteng ha..

Ni aksi dah bosan nak turun..kesudahannya kul 7pm tu, En.Suami bawak dia pg turun kat taman bawah tu sbb dia asek jerit2 & lari2 dalam kedai nie..anak lelaki mmg la lasak okay...

Oleh kerana aku tamak, aku order starter = namanya Triple Play...
bagi yg tak penah makan (mcm aku gak) benda ni rege dia RM27.90

ada drummet + ayam salut tepung + roti mcm roti john...hahahaa..aku tatau apa nama roti tu tapi aku suka suka suka...

Sebab aku tamak lagi, aku order main course iaitu Old Timer Burger
rege dia RM18.90 dan tambah cheese RM1.50

rasa mmg LEMBU abes!! tp sedap lagi dan lagi...aku share ngn En.Suami sorang setengah sbb aku dah senak makan starter...giler kau makan starter dah kenyang..kalau aku kurang tamak sket, aku order starter je pon dah cukup kan...lupa plak, kalau korang tak reti (mcm aku) sila ckp nak well cook ok..kalau tak dia anto yg separuh masak..lalu ke tekak nak telan de darah2?

Yang ni sampai sudah aku tatau apa nama dia sbb nama dia kemain panjang dan waktu order aku sebut yang last sekali tertera kat menu tu je PORTEBELLO..hahaa..lantak ko la waiter..yang penting aku tunjuk gambar makanan tu..so xyah sebut waiter tu tgk gambar je...rege dia RM33.90..ni makanan En.Suami..mushroom tu sedap oh sedap...

KLCCOh lupa..kalau dewasa makan main course, anak bwh umur 12 tahun dapat makanan + air free..aku pon order la untuk Akeef macaroni and cheese..igtkan sikit..sekali dia anta size pinggan tu macam size pinggan makan kita kat rumah dan Akeef sebatang pon dia xmo makan..dia tulis dlm menu "not valid for take away" so aku mcm tak kesah la sbb benda free kan..tp last2 dia bungkuskan gak suh bawak balik...lagi 1, air kat sini bottomless..minum selagi nak..tak kira soft drinks ke fruit juices ke,semua leh tambah bape kali kau suka..dan aku selamba je tambah 3 kali mango juice...ada aku kesah??dah ko kata boleh tambah lagipon fruit juices kau mmg sedap weh, so aku minta la tambah...hahahaa...

Ok, kpd kawan2 yg nak try, boleh try sbb wpon harga dia BESAR sket tp kenyang sampai takyah sahur kami berdua..kiranya leh cover la wpon tak makan nasik...silakan....

Comments

Popular posts from this blog

Resepi Dalca Sayur Simple

Sedang berdiet? mari..aku nak bagi resepi cecampak...senang dan sihat..huhuu...

Dalca Sayur

Kacang Dal (1 genggam - basuh dan rebus sampai empuk)
Bawang putih, bawang merah, halia (kisar bersama)
Serbuk Kari Daging 1 sudu besar (bancuh dengan sedikit air)
Rempah Tumis (kulit kayu manis, bunga cengkih, bunga lawang) buah pelaga takyah
Santan
Sayur yang digemari

Cara-cara :

1) Rebus kacang dal sampai empuk. Kalau ikut Masterchef, campak kat dinding, dal tu melekat maknanya dah empuk..hehe..penuh dinding korang ngn dal kang...
2) Panaskan sikit minyak dalam periuk, masukkan rempah tumis
3) Masukkan bahan kisar dan tumis sampai naik bau
4) Masukkan rempah kari yang dah dibancuh dan tumis hingga garing
5) Masukkan sedikit air dan masukkan semua sayuran yang keras
    (aku guna carrot, kacang panjang dan kentang)
6) Biar sampai sayur empuk. Masukkan pulak sayuran lembut. Aku letak terung je
7) Bila dah mendidih, masukkan kacang dal dan santan
8) Perasa kuah dalca tu tunggu sampai mendidih. B…

Resepi Asam Pedas Simple Tapi Sedap

Ha, makan hati baca tajuk? sendiri masak sendiri up...Sapa lagi nak puji kalau bukan diri sendiri kan? haha..
Okay, aku upload gambar asam pedas dengan caption sepanjang2nya kat fb..Mak aku kan tukang masak. Specialty dia memang asam pedas. Sampai mula2 aku masuk keje dulu (ofis depan rumah je), bila cakap mak aku yang berniaga gerai kat balai polis je, semua terus cakap "ha, yang asam pedas sedap tu..anak Kak Yah kan.." kembang bontot jap sebab orang puji mak aku...puji mak pon nak perasan lebih..belum puji aku lagi tu...haha..
Ikut highway...macam biasa..so, bila dah upload, ramai yang mintak resepi plus teringat2 mak aku masak..Dulu aku duk asrama..so, selalu la mengangkut makanan bila balik weekend..dan aku selalu angkut asam pedas dengan sambal sardin cili padi je sebab aku rasa asam pedas & sambal sardin yang mak aku masak takde orang boleh lawan...hahaha...matik la...ah, tak kira...aku tetap nak cakap yang mak aku masak terpaling sedap..kedai2 yang de jual specia…

Resepi Soto Ayam Mudah

Korang memang suka bab2 resepi mudah kan? Aku pon sama..Kalau dah de yang mudah, kejadah apa pegi amek yang susah..Takyah nak mencabar diri sangat. Bukan dapat hadiah pon kan..haha..
Okay..raya baru ni, turn balik kampung Mr.MHR..aku pasghah...hehee...ala, kampung masing2 bukan jauh pon. Sorang Negeri Sembilan, sorang Melaka..sekangkang kera takyah rebut2..aku dah makin lama kahwin ni dah makin tak kesah. Tapi aku paling kesah, pilih kampung yang tak banyak kena buat keje..haha..sayang lemak2 aku kumpul setahun...haha..emang dasar!!  Sempena raya, aku ditugaskan buat soto. Gila kau!! tetiba kena masak soto..dah le keluarga belah Mr.MHR tu besar...aku insan yang lemah ni kena masak banyak2..propa sangatsss...meh la, aku nak bagi resepi. Tapi jangan tanya sukatan. Agak-agak je ye..
Aku masak ni 2 ekor ayam ( 1 ekor potong 4 + 1 ekor potong kecik2)
1) Panaskan minyak dan tumis rempah 4 sekawan hingga naik bau 2) Masukkan bawang merah, bawang putih, halia (dihiris halus) dan goreng sampai…