Skip to main content

Makan @ Bahulu Classiq

Waktu cuti panjang CNY aritu, ktrg balik ke kg nenek kat Jelebu. Petang raya cina tu baru berangkat pulang. Sebab pagi2 syok melepak anak beranak tgk tv..hehee...Pas siap kemas2 baju 2,3 helai ktrg pon memulakan perjalanan. Oleh kerana cuti panjang dan xde nak rush sgt, ktrg pilih 'jalan kampung'..xmo ikut highway LOKEH tue..so, ktrg ikut jalan Sg.Lui. Waktu kuar rumah tu dah pukul 2 kot. Sampai area Ulu Langat tu dekat2 kul 3. Lalu kat Kg.Jawa tu ada cafe Bahulu Classiq. Pelagi, masa tuk minum petang..hehee...


Cafe sebelah rumah owner je..
kat dlm tu sbnrnya ada ramai customer tgh makan..
Ktrg pilih duk kat luar sbb senang Mr.MHR nak amek 'angin'..

Anak ini sgt lasak semenjak 2 menjak nih
x larat nak menghalang dia melonjak2..
serahkan pada yang pakar...

hah, seronok la..

lambatnya nak tunggu makanan sampai..hehee..
sebenarnya kejap je..tp sbb dah haus, rasa lama nor..

oleh kerana masih kenyang dgn makanan lunch, ktrg order semangkuk je.
Mi Jawa : RM 3.50
sedap...sedap..sedap..
cukup sifat..x menipu ramuan..terasa sume perencah...


ini adalah favourite gwe....
sgt sedap & mengecorkan air lior....
Air Jagung Special : RM 2.50
Ais Parut + Jagung Manis + Susu

sedap..sedap..sedap...

dan ini air utk potong lemak...hahahaa...
Limau Ais : RM 1.00


Waktu nak bayar, aku ternampak la kueh bakar kat display rack dia tuh..
terasa nak plak..hehee..so, amek sebijik..
tp terasa tak cukup plak sbb umah nenek tu selalunya ramai yang ada..
aku amek lagi sebijik..jadi total kueh bakar adalah 2 bijik..hehee..
dan...kueh bakarnya SANGAT SEDAP dan berharga RM 3.50 je sebijik...

* pic ni aku copy sbb kat situ x sempat nak snap gambo kueh bakar sedap nih...


Jumlah keseluruhan ktrg minum petang plus tapau kuih kat cni baru RM14..patut la ramai kat kedai ni sedangkan dalam kawasan kampung je..sbb makanannya sedap & harga pon berpatutan. Kalau korang terasa nak tau lebih pasal Cafe Bahulu Classiq ni, boleh tgk kat sini kay....

ciaaooo...

Comments

Popular posts from this blog

Resepi Dalca Sayur Simple

Sedang berdiet? mari..aku nak bagi resepi cecampak...senang dan sihat..huhuu...

Dalca Sayur

Kacang Dal (1 genggam - basuh dan rebus sampai empuk)
Bawang putih, bawang merah, halia (kisar bersama)
Serbuk Kari Daging 1 sudu besar (bancuh dengan sedikit air)
Rempah Tumis (kulit kayu manis, bunga cengkih, bunga lawang) buah pelaga takyah
Santan
Sayur yang digemari

Cara-cara :

1) Rebus kacang dal sampai empuk. Kalau ikut Masterchef, campak kat dinding, dal tu melekat maknanya dah empuk..hehe..penuh dinding korang ngn dal kang...
2) Panaskan sikit minyak dalam periuk, masukkan rempah tumis
3) Masukkan bahan kisar dan tumis sampai naik bau
4) Masukkan rempah kari yang dah dibancuh dan tumis hingga garing
5) Masukkan sedikit air dan masukkan semua sayuran yang keras
    (aku guna carrot, kacang panjang dan kentang)
6) Biar sampai sayur empuk. Masukkan pulak sayuran lembut. Aku letak terung je
7) Bila dah mendidih, masukkan kacang dal dan santan
8) Perasa kuah dalca tu tunggu sampai mendidih. B…

Resepi Asam Pedas Simple Tapi Sedap

Ha, makan hati baca tajuk? sendiri masak sendiri up...Sapa lagi nak puji kalau bukan diri sendiri kan? haha..
Okay, aku upload gambar asam pedas dengan caption sepanjang2nya kat fb..Mak aku kan tukang masak. Specialty dia memang asam pedas. Sampai mula2 aku masuk keje dulu (ofis depan rumah je), bila cakap mak aku yang berniaga gerai kat balai polis je, semua terus cakap "ha, yang asam pedas sedap tu..anak Kak Yah kan.." kembang bontot jap sebab orang puji mak aku...puji mak pon nak perasan lebih..belum puji aku lagi tu...haha..
Ikut highway...macam biasa..so, bila dah upload, ramai yang mintak resepi plus teringat2 mak aku masak..Dulu aku duk asrama..so, selalu la mengangkut makanan bila balik weekend..dan aku selalu angkut asam pedas dengan sambal sardin cili padi je sebab aku rasa asam pedas & sambal sardin yang mak aku masak takde orang boleh lawan...hahaha...matik la...ah, tak kira...aku tetap nak cakap yang mak aku masak terpaling sedap..kedai2 yang de jual specia…

Resepi Soto Ayam Mudah

Korang memang suka bab2 resepi mudah kan? Aku pon sama..Kalau dah de yang mudah, kejadah apa pegi amek yang susah..Takyah nak mencabar diri sangat. Bukan dapat hadiah pon kan..haha..
Okay..raya baru ni, turn balik kampung Mr.MHR..aku pasghah...hehee...ala, kampung masing2 bukan jauh pon. Sorang Negeri Sembilan, sorang Melaka..sekangkang kera takyah rebut2..aku dah makin lama kahwin ni dah makin tak kesah. Tapi aku paling kesah, pilih kampung yang tak banyak kena buat keje..haha..sayang lemak2 aku kumpul setahun...haha..emang dasar!!  Sempena raya, aku ditugaskan buat soto. Gila kau!! tetiba kena masak soto..dah le keluarga belah Mr.MHR tu besar...aku insan yang lemah ni kena masak banyak2..propa sangatsss...meh la, aku nak bagi resepi. Tapi jangan tanya sukatan. Agak-agak je ye..
Aku masak ni 2 ekor ayam ( 1 ekor potong 4 + 1 ekor potong kecik2)
1) Panaskan minyak dan tumis rempah 4 sekawan hingga naik bau 2) Masukkan bawang merah, bawang putih, halia (dihiris halus) dan goreng sampai…