Skip to main content

Jakarta 2012 - 1st Day

Hello....

Sebenarnya malas nak menaip pepanjang..huhuu..blogger pebende maleh!! Minggu lepas aku ngan family in laws pg bercuti ke Jakarta...tiket RM3 sorang...beli September tahun lepas..September tahun ni br terbang..kau hado?? hahaa...kami berlima..oleh kerana nak murah kan, kul 7 pagi tiket pegi..kul 4.30 dah kena gerak dari rumah..memang aku TOBAT!!! tak hengen beli tiket subuh2 nie...penat badan..

15 Sept 2012 : Sabtu

Kami sampai LCCT kul 5.30pagi..boarding kul 6.40 tapi waktu drop luggage tu, staff AA tu kata, dah boarding dah..huisshhh...tak sempat nak sarapan!! kelam kabut kami..yelah kan, nak pegi kat gate berlepas tu pon kemain jauh..berpusing2 jalan yg dorang buat..




Memang waktu sampai tu, dorang dah beratur masuk...aku tetap gak pegi Baker's Cottage kat tepi tu beli roti..lapo...dah le takut anak meraung lak xde makanan atas langit tu kang..beli roti 4 ngan soya beans tin 1, selamba je dia caj aku RM33...takpe, airport kan..kalau kat mall, tak merasa ko duit aku..roti kecik pon mahal...cehh..berkira aku sbb apsal kena jual memahal agaknya..aku sumbat semua dalam beg susu Akeef...berjalan nak ke flight bukan le main jauh..aku siap bebel2..dgr aku bebel, ramai plak join bebel sekali..hahaa...

Masuk je flight, aku dah ngantuk..Akeef pon dah start nguap balik...bagi susu, trus dia baring...Mr.MHR dah ngadu lapa..nak makan roti, kang bising la pramusaji2 tuh...flight indon nih...last2 terlena aku taktau pe berlaku..sedar2 Mr.MHR kejut suh belikan makanan...bila tanya, budak tu kata tinggal mi cawan je..idok le pepagi makan megi...aku order chatime..english breakfast sangatsss tawww....lepas je dorang blah, aku bukak beg kuar semua roti...ha, berpiknik la kami.. :) pastu sambung tido balik...


Sampai Jakarta, amek teksi terus pg hotel..time ni mmg menyirap...dia tak bagi masuk..duit dah amek, igt bagi kunci..aku siap tak puas hati cakap takkan la semua bilik penuh? anak aku tido nih...mmg dorang tak layan...eksen weh!! ktrg tggal je beg kat situ, turun nek teksi pegi Tanah Abang..mmg dekat tapi jem...meter teksi IDR 19200...aku bg 20 ribu, selamba je ckp xde baki 8 ratus..800 tu besar nilainya kat indon tuh..aku malas citer, trus turun je..yg lain dah lama turun...


Pusing dalam tu nak menunggu waktu boleh masuk hotel sebab mmg badan terasa sangat penat...aku beli kain sepasang je..mahal la dorang ni..dulu xde la kemain truk..dgr je Malaysia, trus letak ratus2 ribu..kain cotton 30 ringgit kat Jln.Tar selamba je nak jual 70 ringgit..xde makna aku nak beli...pastu kami beli bagpack 1..tu aku rs murah sbb jatuh dalm rm48 je camtu..kat cni seratus lebih gak...FIL aku beli bag gak ngan kain sepasang...lain2 tidak berkenaan...

Balik tu, tahan teksi sume taknak hantar sebab dekat + jem teruk...last2 de bajaj berhenti...boleh dia kata muat 5 orang 1 bajaj?? tapi memang muat!! hahaa..bersempit2 kami dalam tue..ah, janji muat...


Sampai hotel kul 1..boleh plak kata tggu kul 2..aku mtk balik duit aku..trus ada kunci..boleh?? banyak makan rasuah dorang nie...setelah penat berbengang2, ni bilik yg aku dapat...huh, mmg aku banyak tak puas hati pg Jakarta kali nie...

Katil Kecik

Tingkap tu propa je...ko tgk dinding bilik sebelah...harpel sungguh...


Kettle xdek..peti ais apatah lagi..yg menyebab aku marah, harga dia publish murah..bila sampai macam2 caj tersembunyi ada..last2 rege sebilik jatuh RM150..baik duduk IBIS...oh lupa..nama hotel ni AMARIS THAMRIN CITY...tak best langsung...

Malas nak tension, kami siap2 mandi, trus membuta..sebelum tu kami dah lunch kat bawah hotel ni...hotel ni satu bangunan ngan Thamrin City Mall..so,pg je makan kat foodcourt...masing2 membuta sampai perut rasa lapar...dalam kul 5 aku dah siap...tapi kul 5 sana dah gelap kan..ketuk bilik FIL aku suh siap2 pg dinner..

Bawah hotel ni de De'cost Seafood dgn motto...Mutu bintang 5, harga kaki 5...ni aku baca kat forum le..dorang syorkan...maka kami pon turun la try...


Mr.MHR siap bengang tanya " eh, penat dah cakap ni, tak tulis order ke nih? asek men sms jer..." hahahaa...sebenarnya konsep dorang tulis menu pakai henpon...trus shoot pg komputer kat dapur kot..hehee...


terima kasih kepada teknologi...senang aku menguruskan anak.. :)


Aku order Gurame Sweet Sour, Udang Masak Padang, Kangkung Belacan dengan Ayam Goreng... korang penah jumpa kedai yg anta air tak penuh? hah, aku mula2 pelik gak..tp sebab kat Indon, aku buat derk je..tu es durian belanda..ais mmg blender skali..mana2 pon xde ais ketul macam kita nih..


Nasi putih ngan teh o boleh refill...kami refill la kan..malu watpe.. :)


hah, licin...abes, episod malam pertama...pas makan, jalan2 dalam Thamrin City tu jap...beli 2,3 benda...kat mall ni mmg focusnya batik..tapi xde la nak beli..batik jawa tu..bukan batik terengganu.. ;p   pastu dah penat jalan, nek bilik, sambung tido...huhuu...


Comments

  1. Hahahaha aku rindu dgn mulot laser ko!!! Suke aku n3 ko lebih kurang n3 aku gak yg suke memekak klu tak puas ati. Tu sbb bkk blog ye x? Klu suma cantik n elok baik bukak comp advertisement :P

    Btw klu nk murah2 bole singgah ke bandung la makcik. Jkarta tuh xde apa sgt. Melainkan mall2 besar die ko target nk beli brg branded, ada some murah 100-200 dr kite. Lain2 biasa je. Tapi nak tgk2 apa slh ye x? Saje jenjalan.. Ni mesti pg mangga 2 nih.. Next entry please..!

    Weh ko patut bsyukur die bg msuk kol 1. Skrg smua hotel kol 3. Harap maklong. Lpas ni ko standby awal2.. Nak beramok pon die wat dek nanti..

    Oh selamat hari raya btw :)

    Pjg lebor.. Lame x mai sini..

    ReplyDelete
  2. Tawon lepas beli tiket...konon2 mmg nk pg jakarta je jenjalan...cuti 3 hari...cuti free la konon...hah,kesudahannya berasap satu badan..hahaa...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha xpe.. Pengalaman. Murah gile plak, rejki ko dpt murah. Jalan jee kalau aku pong :)

      Delete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Resepi Dalca Sayur Simple

Sedang berdiet? mari..aku nak bagi resepi cecampak...senang dan sihat..huhuu...

Dalca Sayur

Kacang Dal (1 genggam - basuh dan rebus sampai empuk)
Bawang putih, bawang merah, halia (kisar bersama)
Serbuk Kari Daging 1 sudu besar (bancuh dengan sedikit air)
Rempah Tumis (kulit kayu manis, bunga cengkih, bunga lawang) buah pelaga takyah
Santan
Sayur yang digemari

Cara-cara :

1) Rebus kacang dal sampai empuk. Kalau ikut Masterchef, campak kat dinding, dal tu melekat maknanya dah empuk..hehe..penuh dinding korang ngn dal kang...
2) Panaskan sikit minyak dalam periuk, masukkan rempah tumis
3) Masukkan bahan kisar dan tumis sampai naik bau
4) Masukkan rempah kari yang dah dibancuh dan tumis hingga garing
5) Masukkan sedikit air dan masukkan semua sayuran yang keras
    (aku guna carrot, kacang panjang dan kentang)
6) Biar sampai sayur empuk. Masukkan pulak sayuran lembut. Aku letak terung je
7) Bila dah mendidih, masukkan kacang dal dan santan
8) Perasa kuah dalca tu tunggu sampai mendidih. B…

Resepi Asam Pedas Simple Tapi Sedap

Ha, makan hati baca tajuk? sendiri masak sendiri up...Sapa lagi nak puji kalau bukan diri sendiri kan? haha..
Okay, aku upload gambar asam pedas dengan caption sepanjang2nya kat fb..Mak aku kan tukang masak. Specialty dia memang asam pedas. Sampai mula2 aku masuk keje dulu (ofis depan rumah je), bila cakap mak aku yang berniaga gerai kat balai polis je, semua terus cakap "ha, yang asam pedas sedap tu..anak Kak Yah kan.." kembang bontot jap sebab orang puji mak aku...puji mak pon nak perasan lebih..belum puji aku lagi tu...haha..
Ikut highway...macam biasa..so, bila dah upload, ramai yang mintak resepi plus teringat2 mak aku masak..Dulu aku duk asrama..so, selalu la mengangkut makanan bila balik weekend..dan aku selalu angkut asam pedas dengan sambal sardin cili padi je sebab aku rasa asam pedas & sambal sardin yang mak aku masak takde orang boleh lawan...hahaha...matik la...ah, tak kira...aku tetap nak cakap yang mak aku masak terpaling sedap..kedai2 yang de jual specia…

Resepi Soto Ayam Mudah

Korang memang suka bab2 resepi mudah kan? Aku pon sama..Kalau dah de yang mudah, kejadah apa pegi amek yang susah..Takyah nak mencabar diri sangat. Bukan dapat hadiah pon kan..haha..
Okay..raya baru ni, turn balik kampung Mr.MHR..aku pasghah...hehee...ala, kampung masing2 bukan jauh pon. Sorang Negeri Sembilan, sorang Melaka..sekangkang kera takyah rebut2..aku dah makin lama kahwin ni dah makin tak kesah. Tapi aku paling kesah, pilih kampung yang tak banyak kena buat keje..haha..sayang lemak2 aku kumpul setahun...haha..emang dasar!!  Sempena raya, aku ditugaskan buat soto. Gila kau!! tetiba kena masak soto..dah le keluarga belah Mr.MHR tu besar...aku insan yang lemah ni kena masak banyak2..propa sangatsss...meh la, aku nak bagi resepi. Tapi jangan tanya sukatan. Agak-agak je ye..
Aku masak ni 2 ekor ayam ( 1 ekor potong 4 + 1 ekor potong kecik2)
1) Panaskan minyak dan tumis rempah 4 sekawan hingga naik bau 2) Masukkan bawang merah, bawang putih, halia (dihiris halus) dan goreng sampai…