Skip to main content

Birthday Party

Ni birthday anak jiran aku..tajuk macam birthday party Akeef plak kan...jiran ni buat event kat Kelab kat Taman Melawati..dulu nama kelab ni Century Paradise Club..skang dah tukar nama..aku pon tak bape nak igt namanya..event ni buat kat tepi pool..ala2 omputih la konon kan..siap pesan suh bawak swimming suit..utk Akeef le..xkan utk mak pak pulak..hehee..



 Belon ni dekat soploh kali gak tumbang ditiup angin...tong tu diisi simen tapi tetap takleh nak lawan kuasa angin kan...
 

Kat sebelah sana pon ada 1 lg bitrhday party..tapi untuk yang ke 50 tahun..hukhuk...tu dah patut buat baca doa selamat..siap birthday party lagik taw..kelas ko jah...


Dah kata ala2 omputih kan..memang berendam jelah mamat nie...gebu2 bontot pakai baju mandi nie..dah sendat..Ibu kena pg beli yg baru la gamaknya.. 


Ni baru lepas insiden tertumoih dalam ayaq..kelam kabut Mr.MHR terjun nak tarik dari air..tu yg bersingsing seluar tu..huhuu..pastu budak kecik ni mana nak serik..tetap gak.. kitorang sampai iukt time sbb katanya event kul 4ptg...sudahnya kul 5.30 baru start..berendam sakan la bebudak yang sampai awal nih...
 

  
Menunya tak pedas la kan..sesuai utk kanak2..Nasi Goreng Cina, Bihun Goreng Singapore, Nuggets, Samosa, Sandwich & Buah2an..makanan dah awal terhidang cuma takleh nak makan le kan sbb event lom start...


Ni semua atok nenek yang terlibat...kiranya jamuan kecik2 je..jemputan pon ahli2 mesyuarat tingkap je jugak.. :)


Oleh kerana tak start lagik, Akeef pon berendam la lagi..dah bersin2, baru kena marah ngan ayah dia suh naik duk atas...aku recce la rate untuk buat event kat sini...kena jadi ahli dengan yuran keahlian RM1200 setahun..once jadi ahli, semua facilities are free... :)

Aku lagi 2 tahun berniat nak buat birthday party untuk Akeef..sebabnya Akeef aritu lahir lagi seminggu nak puasa..waktu dia setahun, birthday jatuh seminggu nak raya..tahun ni tengah2 puasa..next year, minggu kedua puasa..lagi next year, jatuh minggu pertama raya...so, umur 4 tahun baru bleh buat la kan Akeef?? dah macam lahir tahun lompat lak anak aku nih... tapi bagus kot tak didik kena buat birthday utk dia..sebab ada org lama2 ni ckp, kalau sekali kita dah buat, nanti tiap2 tahun dia mintak...mungkin kalau aku, lepas 4 tahun baru Akeef request..kwang3x...

Comments

Popular posts from this blog

Resepi Dalca Sayur Simple

Sedang berdiet? mari..aku nak bagi resepi cecampak...senang dan sihat..huhuu...

Dalca Sayur

Kacang Dal (1 genggam - basuh dan rebus sampai empuk)
Bawang putih, bawang merah, halia (kisar bersama)
Serbuk Kari Daging 1 sudu besar (bancuh dengan sedikit air)
Rempah Tumis (kulit kayu manis, bunga cengkih, bunga lawang) buah pelaga takyah
Santan
Sayur yang digemari

Cara-cara :

1) Rebus kacang dal sampai empuk. Kalau ikut Masterchef, campak kat dinding, dal tu melekat maknanya dah empuk..hehe..penuh dinding korang ngn dal kang...
2) Panaskan sikit minyak dalam periuk, masukkan rempah tumis
3) Masukkan bahan kisar dan tumis sampai naik bau
4) Masukkan rempah kari yang dah dibancuh dan tumis hingga garing
5) Masukkan sedikit air dan masukkan semua sayuran yang keras
    (aku guna carrot, kacang panjang dan kentang)
6) Biar sampai sayur empuk. Masukkan pulak sayuran lembut. Aku letak terung je
7) Bila dah mendidih, masukkan kacang dal dan santan
8) Perasa kuah dalca tu tunggu sampai mendidih. B…

Resepi Asam Pedas Simple Tapi Sedap

Ha, makan hati baca tajuk? sendiri masak sendiri up...Sapa lagi nak puji kalau bukan diri sendiri kan? haha..
Okay, aku upload gambar asam pedas dengan caption sepanjang2nya kat fb..Mak aku kan tukang masak. Specialty dia memang asam pedas. Sampai mula2 aku masuk keje dulu (ofis depan rumah je), bila cakap mak aku yang berniaga gerai kat balai polis je, semua terus cakap "ha, yang asam pedas sedap tu..anak Kak Yah kan.." kembang bontot jap sebab orang puji mak aku...puji mak pon nak perasan lebih..belum puji aku lagi tu...haha..
Ikut highway...macam biasa..so, bila dah upload, ramai yang mintak resepi plus teringat2 mak aku masak..Dulu aku duk asrama..so, selalu la mengangkut makanan bila balik weekend..dan aku selalu angkut asam pedas dengan sambal sardin cili padi je sebab aku rasa asam pedas & sambal sardin yang mak aku masak takde orang boleh lawan...hahaha...matik la...ah, tak kira...aku tetap nak cakap yang mak aku masak terpaling sedap..kedai2 yang de jual specia…

Resepi Soto Ayam Mudah

Korang memang suka bab2 resepi mudah kan? Aku pon sama..Kalau dah de yang mudah, kejadah apa pegi amek yang susah..Takyah nak mencabar diri sangat. Bukan dapat hadiah pon kan..haha..
Okay..raya baru ni, turn balik kampung Mr.MHR..aku pasghah...hehee...ala, kampung masing2 bukan jauh pon. Sorang Negeri Sembilan, sorang Melaka..sekangkang kera takyah rebut2..aku dah makin lama kahwin ni dah makin tak kesah. Tapi aku paling kesah, pilih kampung yang tak banyak kena buat keje..haha..sayang lemak2 aku kumpul setahun...haha..emang dasar!!  Sempena raya, aku ditugaskan buat soto. Gila kau!! tetiba kena masak soto..dah le keluarga belah Mr.MHR tu besar...aku insan yang lemah ni kena masak banyak2..propa sangatsss...meh la, aku nak bagi resepi. Tapi jangan tanya sukatan. Agak-agak je ye..
Aku masak ni 2 ekor ayam ( 1 ekor potong 4 + 1 ekor potong kecik2)
1) Panaskan minyak dan tumis rempah 4 sekawan hingga naik bau 2) Masukkan bawang merah, bawang putih, halia (dihiris halus) dan goreng sampai…