Skip to main content

Nasi KandaQ Line Clear

Nak buat entri potong2..letih rasanya nak menaip pepanjang..hehee...

Kalau pg Penang, mesti la kena makan nasi kandar Line Clear..kalau tak, xyah citer la pegi Penang kan..hahaa..cam berlagak ayat nih!! Pas bershopping jeruk kat Chow Rasta, seperti biasa, penat + panas + ramai orang = nak balik hotel..hehee..tgk jam dah kul 1 petang,perut pon dah lapar balik..jadi,nasi kandar lagik..

Pusing area Komtar 2,3 kali sbb sesat asek salah lorong je. Penang ni semua nak one way konon2. Jadi, sesat adalah biasa bagi 'pelancong' macam kami. Jumpa je jalan yang betul, suh En.Suami & Akeef tunggu jap, Ibu pg tapau kay. Ingatkan kejap sbb dulu2 kalau pegi, laju je leh siap. Sampai2 je dalam kedai....tarraa....

Waktu sampai tu aku kira ada 9 org depan aku. Kalau sorang 2 bungkus, 18 kali la nak tunggu mamak ni bungkus. tu kalau 2, kalau sorang bungkus 5,6 bungkus..huhuu...lenguh kaki beratur.

Ane ni mmg dari dulu dia la yang tukar siapkan order. Slow je dia buat keje..sabar jelah!!
Dekat 20 minit beratur baru tiba giliran.
Pas bungkus, cepat2 pegi balik ke keta sbb dh nak dekat kul 2 dah..takut Akeef dah ngamuk lapar dlm keta..tgk2, dia relax je men gelak2 ngn Ayah..

Taddaa...
ni nasi untuk En.Suami
Nasi + Ayam Goreng 1/4 (mcm biasa..hehee..) + Sayur Kubis (tak nampak sbb dh kena timbun)
RM 6.50 je..

Ni Ibu punya...waahhh...cam meriah ngan kari..
Nasi + Sotong (2 ekor + besaQ) + Bendi (liat sket)
RM 7.90 je..

total tuk lunch ni RM14.40..huhuu...sotong tu siap bg sekor kat En.Suami sbb besar..best giler sbb puas hati dpt makan sotong kemain besar dan lembut..

*pas je suapan pertama, En.Suami cakap "ha,ni baru la betul2 rasa makan nasi kandar.." nama pon nasi kandar line clear kan..mesti mari!!!

Comments

Popular posts from this blog

Resepi Dalca Sayur Simple

Sedang berdiet? mari..aku nak bagi resepi cecampak...senang dan sihat..huhuu...

Dalca Sayur

Kacang Dal (1 genggam - basuh dan rebus sampai empuk)
Bawang putih, bawang merah, halia (kisar bersama)
Serbuk Kari Daging 1 sudu besar (bancuh dengan sedikit air)
Rempah Tumis (kulit kayu manis, bunga cengkih, bunga lawang) buah pelaga takyah
Santan
Sayur yang digemari

Cara-cara :

1) Rebus kacang dal sampai empuk. Kalau ikut Masterchef, campak kat dinding, dal tu melekat maknanya dah empuk..hehe..penuh dinding korang ngn dal kang...
2) Panaskan sikit minyak dalam periuk, masukkan rempah tumis
3) Masukkan bahan kisar dan tumis sampai naik bau
4) Masukkan rempah kari yang dah dibancuh dan tumis hingga garing
5) Masukkan sedikit air dan masukkan semua sayuran yang keras
    (aku guna carrot, kacang panjang dan kentang)
6) Biar sampai sayur empuk. Masukkan pulak sayuran lembut. Aku letak terung je
7) Bila dah mendidih, masukkan kacang dal dan santan
8) Perasa kuah dalca tu tunggu sampai mendidih. B…

Resepi Asam Pedas Simple Tapi Sedap

Ha, makan hati baca tajuk? sendiri masak sendiri up...Sapa lagi nak puji kalau bukan diri sendiri kan? haha..
Okay, aku upload gambar asam pedas dengan caption sepanjang2nya kat fb..Mak aku kan tukang masak. Specialty dia memang asam pedas. Sampai mula2 aku masuk keje dulu (ofis depan rumah je), bila cakap mak aku yang berniaga gerai kat balai polis je, semua terus cakap "ha, yang asam pedas sedap tu..anak Kak Yah kan.." kembang bontot jap sebab orang puji mak aku...puji mak pon nak perasan lebih..belum puji aku lagi tu...haha..
Ikut highway...macam biasa..so, bila dah upload, ramai yang mintak resepi plus teringat2 mak aku masak..Dulu aku duk asrama..so, selalu la mengangkut makanan bila balik weekend..dan aku selalu angkut asam pedas dengan sambal sardin cili padi je sebab aku rasa asam pedas & sambal sardin yang mak aku masak takde orang boleh lawan...hahaha...matik la...ah, tak kira...aku tetap nak cakap yang mak aku masak terpaling sedap..kedai2 yang de jual specia…

Resepi Soto Ayam Mudah

Korang memang suka bab2 resepi mudah kan? Aku pon sama..Kalau dah de yang mudah, kejadah apa pegi amek yang susah..Takyah nak mencabar diri sangat. Bukan dapat hadiah pon kan..haha..
Okay..raya baru ni, turn balik kampung Mr.MHR..aku pasghah...hehee...ala, kampung masing2 bukan jauh pon. Sorang Negeri Sembilan, sorang Melaka..sekangkang kera takyah rebut2..aku dah makin lama kahwin ni dah makin tak kesah. Tapi aku paling kesah, pilih kampung yang tak banyak kena buat keje..haha..sayang lemak2 aku kumpul setahun...haha..emang dasar!!  Sempena raya, aku ditugaskan buat soto. Gila kau!! tetiba kena masak soto..dah le keluarga belah Mr.MHR tu besar...aku insan yang lemah ni kena masak banyak2..propa sangatsss...meh la, aku nak bagi resepi. Tapi jangan tanya sukatan. Agak-agak je ye..
Aku masak ni 2 ekor ayam ( 1 ekor potong 4 + 1 ekor potong kecik2)
1) Panaskan minyak dan tumis rempah 4 sekawan hingga naik bau 2) Masukkan bawang merah, bawang putih, halia (dihiris halus) dan goreng sampai…