Skip to main content

Bercuti Ke Penang

Waa...bersarang belog ini..susahnya nak dapat masa menghapdet belog..Dah nak masuk sebulan dah bersarang.Takpe..ni ada peluang + mood, boleh la menghapdet. Yelah, gwe bukan blogger tegar. So,kalau tak hapdet hari2 pon, tak salah la kiranya kan. :)

30 April hingga 2 Mei, kita semua dpt cuti panjang sikit kan. 3 hari cuti. Jadi boleh la berjalan2 jauh sket. 30hb tu besfren den kawen. Lama sungguh ku menanti nasi minyak kau itu. hehee..akhirnya sampai gak kad jemputannya. Ingatkan dulu dia kawen dulu. Tgk2, aku yg langkah bendul..

Kami sekeluarga (Ayah + Ibu + Akeef = sekeluarga...) gerak dr KL kul 10.30 pagi camtu. Biasalah, kalau dah hari2 bz, pagi tulah br nak pg buat alignment tayar la, nak cuci keta la..Kalau hari keje mmg tak sempat la gamaknya. Ikut la Selayang konon2 nak elak jem kat Jln.Duta. ha,memang berjaya. Tapi kua je dr tol Rawang tu, keta dah bederet. adoii..berdenyut gak la rasanya. Sebek ktrg dah tapau Big Breakfast kat McD awal2..so,sambil berdenyut2 tu, sempat la mengunyah apa yang patut..

Kami sampai Kamunting kul 4 petang..huhuu..1st time pegi kenduri kawen sampai ngam2 kul 4. Dlm kad tulis jamuan makan sampai kul 4. Mmg caterer dah mengemas. Tapi oleh sebab mmg ramai gak yang baru sampai sama2 ngan ktrg. Semua pon sangkut jem. Waktu ktrg smpai duk nak makan tu, tgk caterer tgh bancuh air lagi 1 tong sbb air mmg dah kontang. Yang sampai lak sume kelaparan la kan..dah petang woo...

Wajah2 gembira selepas dapat makan nasi minyak...

nilah pengantinnya..Yati & Azam..dua2 keje 1 opis..berjumpa + jatuh cinta pon kat opis..hehee.. Kawan baik kan..Dah penat pon sudi lagi nek atas pelamin sbb kena la amek gambar kenang2an untuk simpanan di kemudian hari.

*kasut pengantin pempuan tu tatau la kemana dah..sib baik leh kaber ngan kain.

Pas je duk borak2 jap, kena amek keputusan bergerak ke Penang sbb hotel dah call. Berlagak giler hotel kan? mementang cuti panjang, ramai orang, siap call2 suh check in cepat. Yelah, i ni xde credit card. Sume byr pakai cash. Book lak last menet. Xde de nak deposit2 nih..

Kuar dari Kamunting, menuju ke Penang, mendapat lagik. Jem berdenyut. Adoii..Akeef puas tido bangun pon tak sampai2 lagik. Macam la jauh sangat tepeng ngan penang. Tapi rs macam KL pegi Singapore lak jauhnya..

Ni wajah happy En.Suami ketika berada di Penang Bridge..
(org Penang x sebut jambatan hokay..depa sebut bridge..omputih sangatsss.....)

Ni lak wajah Ibu ngan anak yang setia meneman Ayah..anak tak berapa nak setia la sebab asek tido je..tak aci la Akeef nih...

Kami menginap di Vistana..gambar atas tu Akeef tgh check Disney Channel ada ke tak.. (^_^)

Kami sampai Bukit Jambul kul 6.30 petang camtu la lebih kurang. Pas check in semua, dah Maghrib. So, semua pon menyiapkan diri masing2..Dalam kul 8, kami keluar sbb kelaparan. Badan dah penat, mata dah ngantuk, perut lak lapar.

So, En.Suami kata "kita tapau jelah..cari mana2 kedai area ni, tapau pastu makan dalam bilik..tak larat dah ni..tapau nasi kandar je boleh ke?"

Nasi kandar? hahaa..ado lak tak bolih..den kalau nasik ngan kari je selera je..huhuu...ktrg pusing2 cr kedai nasi kandar yg macam 'in' sket la kat area Bukit Jambul tuh. Jumpa kedai nasi kandar nama SUBAIDAH..dekat ngan TESCO..so, aku la yg turun menapau sbb Akeef ni kalau berembun malam2, kesudahannya mmg meragam la malam nanti..

ni Ibu punya..
Nasi + Ayam Kari + Sayur Bendi + Papadom

Ni Ayah punya
Nasi + Ayam Goreng + Sayur Kacang Panjang + Papadom

Pastu, aku tapau milo ais satu..sharing is caring..hehee...

Antara tiga2 benda yang aku tapau, milo ais je yang sedap. nasi tu tak mari la..kari dia pahit..sayur lak keras..huhuu..dah lapa,telan jelah...sebek waktu singgah kat Petronas de beli maggi mug 1..so, En.Suami makan tu..aku takleh teman dia makan sebab aku kena 'bersabar' sket..hehee..

Ni pic Akeef kena duk jap dlm baby cot sementara Ayah ngan Ibu dia mamam..kalau tak, abes la berselerak bilik nie..sorry ye sayang...tapi dia dah kenyang dulu sbb mesti kena isi perut dia dulu..kalau tak, abes dijerit2nya...:)

Ni gambar mula2 sampai...ada nampak itu muka??

Comments

  1. a'ah best..tp takleh selalu2..byk belanja..huhuu..kena jimat cermat skang nih...

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Resepi Dalca Sayur Simple

Sedang berdiet? mari..aku nak bagi resepi cecampak...senang dan sihat..huhuu...

Dalca Sayur

Kacang Dal (1 genggam - basuh dan rebus sampai empuk)
Bawang putih, bawang merah, halia (kisar bersama)
Serbuk Kari Daging 1 sudu besar (bancuh dengan sedikit air)
Rempah Tumis (kulit kayu manis, bunga cengkih, bunga lawang) buah pelaga takyah
Santan
Sayur yang digemari

Cara-cara :

1) Rebus kacang dal sampai empuk. Kalau ikut Masterchef, campak kat dinding, dal tu melekat maknanya dah empuk..hehe..penuh dinding korang ngn dal kang...
2) Panaskan sikit minyak dalam periuk, masukkan rempah tumis
3) Masukkan bahan kisar dan tumis sampai naik bau
4) Masukkan rempah kari yang dah dibancuh dan tumis hingga garing
5) Masukkan sedikit air dan masukkan semua sayuran yang keras
    (aku guna carrot, kacang panjang dan kentang)
6) Biar sampai sayur empuk. Masukkan pulak sayuran lembut. Aku letak terung je
7) Bila dah mendidih, masukkan kacang dal dan santan
8) Perasa kuah dalca tu tunggu sampai mendidih. B…

Resepi Asam Pedas Simple Tapi Sedap

Ha, makan hati baca tajuk? sendiri masak sendiri up...Sapa lagi nak puji kalau bukan diri sendiri kan? haha..
Okay, aku upload gambar asam pedas dengan caption sepanjang2nya kat fb..Mak aku kan tukang masak. Specialty dia memang asam pedas. Sampai mula2 aku masuk keje dulu (ofis depan rumah je), bila cakap mak aku yang berniaga gerai kat balai polis je, semua terus cakap "ha, yang asam pedas sedap tu..anak Kak Yah kan.." kembang bontot jap sebab orang puji mak aku...puji mak pon nak perasan lebih..belum puji aku lagi tu...haha..
Ikut highway...macam biasa..so, bila dah upload, ramai yang mintak resepi plus teringat2 mak aku masak..Dulu aku duk asrama..so, selalu la mengangkut makanan bila balik weekend..dan aku selalu angkut asam pedas dengan sambal sardin cili padi je sebab aku rasa asam pedas & sambal sardin yang mak aku masak takde orang boleh lawan...hahaha...matik la...ah, tak kira...aku tetap nak cakap yang mak aku masak terpaling sedap..kedai2 yang de jual specia…

Resepi Soto Ayam Mudah

Korang memang suka bab2 resepi mudah kan? Aku pon sama..Kalau dah de yang mudah, kejadah apa pegi amek yang susah..Takyah nak mencabar diri sangat. Bukan dapat hadiah pon kan..haha..
Okay..raya baru ni, turn balik kampung Mr.MHR..aku pasghah...hehee...ala, kampung masing2 bukan jauh pon. Sorang Negeri Sembilan, sorang Melaka..sekangkang kera takyah rebut2..aku dah makin lama kahwin ni dah makin tak kesah. Tapi aku paling kesah, pilih kampung yang tak banyak kena buat keje..haha..sayang lemak2 aku kumpul setahun...haha..emang dasar!!  Sempena raya, aku ditugaskan buat soto. Gila kau!! tetiba kena masak soto..dah le keluarga belah Mr.MHR tu besar...aku insan yang lemah ni kena masak banyak2..propa sangatsss...meh la, aku nak bagi resepi. Tapi jangan tanya sukatan. Agak-agak je ye..
Aku masak ni 2 ekor ayam ( 1 ekor potong 4 + 1 ekor potong kecik2)
1) Panaskan minyak dan tumis rempah 4 sekawan hingga naik bau 2) Masukkan bawang merah, bawang putih, halia (dihiris halus) dan goreng sampai…