Skip to main content

Ke Krabi Ke Kita - Day 2

Mood malas dah mai...
Meh sambung hari kedua..

Pagi tu kitorang check out hotel dalam pukul 10pagi. Jalan depan hotel nak pergi cari angkutan ke Aonang Beach. Ada gerai abang Muslim ni. So, sarapan dulu. Buat alas perut.



Ni pemandangan dari tempat makan ke pasar malam tu. Jarak dia banyak ni jelah. Memang berbaloi pilih hotel ni.

Kitorang berjalan ke bus stop depan 7-Eleven. Korang cari je 7E then nampak la signage bus stop tu. Sebab kitorang nak naik songthaew. Kalau ada orang tanya, cakap nak naik songthaew. Jangan cakap tuk-tuk..2 benda berbeza tu. Harga pon beza kaw2 punya..



atas ni Songthaew - gambar google


ni tuk-tuk

Nak travel bajet ni, kena la survey2 sikit tau..Kalau malas survey, malas membaca, sila prepare duit lebih sikit ye..

Kadar tambang dari Krabi Town ke Aonang :

1) Teksi : 600 bath sehala (RM60) - 1 teksi (4 orang) 
2) Songthaew : 50 bath sehala (RM5) - seorang (kanak2 FREE)
3) Tuk Tuk : 500 bath sehala (RM50) - 1 tuk tuk (2 orang)

Untuk teksi dengan songthaew, harga tu fixed. Tapi untuk tuk tuk, kena bargain. Dorang letak harga memang tak masuk akal. Ada ke orang nak naik tuk tuk bayar RM50 sedangkan teksi RM60? Aku malas nak bertegang leher dengan dorang ni. So, memang straight je ke songthaew. Bagitau nama hotel, minta driver tu stopkan bila dah dekat dengan hotel. Dia akan suruh korang picit loceng, tapi bagitau "I dont know where the hotel"..haha..ko takyah grammar berhabuk.nanti dorang tak paham.. Cakap simple2 je..


Sepanjang perjalanan dia akan berhenti kalau ada orang tahan nak naik. Lebih kurang macam bas la.. Cuma takde aircond dan laju kemain dia pecut.. 1 ride dengan kitorang ni ada couple dari NZ sama2. Dorang kena caj RM15 seorang.. Kita dorang caj RM5 je..Korang pandai2 la nak hidup ye.. :)


ni hotel kitorang



family room
RM133 semalam


ke depan tu terus menghala ke pantai
berjalan kaki dalam 5 minit

Budak hotel tu bagi je check in awal. Bukan ada ramai orang sebab sini ada banyak hotel. Kalau korang nak walk in je pon takde masalah. Masuk bilik, kitorang mandi2 sebab berlengas perjalanan dalam lori..haha..pastu kitorang jalan kaki sepanjang jalan tu. Macam2 orang jual.


mestilah kena beli pancake kan?
dah kata kat Krabi


Kitorang jalan kaki sampai la ke area Masjid Aonang. Lepas tu berhenti makan kat Bangboo Restoran yang ramai orang Malaysia pergi tu. Alhamdulillah, boleh la makan untuk kenyangkan perut.. 

Memang banyak melepak dalam bilik je trip kali ni.. setiap petang dalam pukul 1 macam tu akan turun hujan manja2..berhenti kejap..kang pukul 3 dia turun lagi..hehe...sejuk je suasana..


Depan pintu bilik kitorang ada meja ni..best betul..tapau makanan plus beli kopi kat 7E, lepak sini time redup2..fuhhh....

Comments

Popular posts from this blog

Resepi Dalca Sayur Simple

Sedang berdiet? mari..aku nak bagi resepi cecampak...senang dan sihat..huhuu...

Dalca Sayur

Kacang Dal (1 genggam - basuh dan rebus sampai empuk)
Bawang putih, bawang merah, halia (kisar bersama)
Serbuk Kari Daging 1 sudu besar (bancuh dengan sedikit air)
Rempah Tumis (kulit kayu manis, bunga cengkih, bunga lawang) buah pelaga takyah
Santan
Sayur yang digemari

Cara-cara :

1) Rebus kacang dal sampai empuk. Kalau ikut Masterchef, campak kat dinding, dal tu melekat maknanya dah empuk..hehe..penuh dinding korang ngn dal kang...
2) Panaskan sikit minyak dalam periuk, masukkan rempah tumis
3) Masukkan bahan kisar dan tumis sampai naik bau
4) Masukkan rempah kari yang dah dibancuh dan tumis hingga garing
5) Masukkan sedikit air dan masukkan semua sayuran yang keras
    (aku guna carrot, kacang panjang dan kentang)
6) Biar sampai sayur empuk. Masukkan pulak sayuran lembut. Aku letak terung je
7) Bila dah mendidih, masukkan kacang dal dan santan
8) Perasa kuah dalca tu tunggu sampai mendidih. B…

Resepi Asam Pedas Simple Tapi Sedap

Ha, makan hati baca tajuk? sendiri masak sendiri up...Sapa lagi nak puji kalau bukan diri sendiri kan? haha..
Okay, aku upload gambar asam pedas dengan caption sepanjang2nya kat fb..Mak aku kan tukang masak. Specialty dia memang asam pedas. Sampai mula2 aku masuk keje dulu (ofis depan rumah je), bila cakap mak aku yang berniaga gerai kat balai polis je, semua terus cakap "ha, yang asam pedas sedap tu..anak Kak Yah kan.." kembang bontot jap sebab orang puji mak aku...puji mak pon nak perasan lebih..belum puji aku lagi tu...haha..
Ikut highway...macam biasa..so, bila dah upload, ramai yang mintak resepi plus teringat2 mak aku masak..Dulu aku duk asrama..so, selalu la mengangkut makanan bila balik weekend..dan aku selalu angkut asam pedas dengan sambal sardin cili padi je sebab aku rasa asam pedas & sambal sardin yang mak aku masak takde orang boleh lawan...hahaha...matik la...ah, tak kira...aku tetap nak cakap yang mak aku masak terpaling sedap..kedai2 yang de jual specia…

Resepi Soto Ayam Mudah

Korang memang suka bab2 resepi mudah kan? Aku pon sama..Kalau dah de yang mudah, kejadah apa pegi amek yang susah..Takyah nak mencabar diri sangat. Bukan dapat hadiah pon kan..haha..
Okay..raya baru ni, turn balik kampung Mr.MHR..aku pasghah...hehee...ala, kampung masing2 bukan jauh pon. Sorang Negeri Sembilan, sorang Melaka..sekangkang kera takyah rebut2..aku dah makin lama kahwin ni dah makin tak kesah. Tapi aku paling kesah, pilih kampung yang tak banyak kena buat keje..haha..sayang lemak2 aku kumpul setahun...haha..emang dasar!!  Sempena raya, aku ditugaskan buat soto. Gila kau!! tetiba kena masak soto..dah le keluarga belah Mr.MHR tu besar...aku insan yang lemah ni kena masak banyak2..propa sangatsss...meh la, aku nak bagi resepi. Tapi jangan tanya sukatan. Agak-agak je ye..
Aku masak ni 2 ekor ayam ( 1 ekor potong 4 + 1 ekor potong kecik2)
1) Panaskan minyak dan tumis rempah 4 sekawan hingga naik bau 2) Masukkan bawang merah, bawang putih, halia (dihiris halus) dan goreng sampai…