Skip to main content

Bercuti Ke Gold Coast Melaka

Sekarang kalau rasa nak pergi cuti kat mana2, benda pertama perlu ada mestilah tempat mandi yang menarik atau anak kau akan merengek je macam2..hehe..Lepas penat berhempas pulas bulan puasa dan raya, kitorang rasa nak pergi bercuti kejap...nak pergi jejauh macam lagi bertambah penat kan..so, decide pergi Melaka je.. 

Kali ni try Gold Coast Melaka. Sebelum ni dah pergi Bayou Lagoon tu..lokasi dorang ni sebelah2 je..dipisahkan dengan pagar besi..Kalau rasa Gold Coast penuh, seberang lepak Bayou..hehe..

Aku booked bilik studio. Tapi puas google tak jumpa bilik studio tu macam mana.. Jadi bila hari check in tu, baru tau rupa dia macam mana. Kitorang sampai sana hari Khamis dalam pukul 4ptg macam tu. Waktu check in request bilik yang mengadap waterpark, budak tu cakap penuh..aku macam ????...dah la hari Khamis, aku tengok sunyi sepi, kereta pon ada 4,5 biji je, boleh dia kata penuh. Belum sempat aku buka mulut dia cakap 

"Oh, cik booking 2 malam ye..okay, saya tukarkan bilik orang lain"

Aku cakap la.. "Eh, boleh pulak tukar2kan bilik orang dik?"

Dia jawab : "Dorang belum sampai lagi" (muka selamba)

hahaa..

"Patutnya tak kira la orang check in 1 malam ke 2 malam ke, utamakan yang sampai dulu dan yang dah bagi duit kat korang ni. Yang belum sampai tu beria2 reservedkan bilik dia, sekali dia mati tengah jalan macam mana?" 

Terus dia sentap...akak terpaksa tolak markah untuk pengurusan pelanggan kat situ ye...

Malas nak terus berangin, kitorang terus pergi masuk bilik. Rupa2nya dia memang takde bilik studio. Aku dapat apartment 3 bilik tapi cuma master bedroom je dia bukak. Lagi 2 bilik berkunci. So, hall dengan kitchen memang boleh guna.. Kalau kau datang ramai, angkut toto dengan bantal sudah...jimat..hehe..



kitchen dia cuma ada benda ni
peti ais mini, kettle dengan sinki
benda lain, tarak...


sorry ye..silau..



Angkut jajan..maklumlah, berendam je kejenya...


ni view dari balkoni
haha..gaduh la woi dengan reception utk dapatkan view sebegini..
ko jerit2 je anak beranak suh naik..




ni wave pool
ada time2 dia pasang ombak tu...
time ni dah petang dekat2 Maghrib..dia dah tutup..
bangunan yang warna merah tu Bayou Lagoon..sebelah je..






Ni gambar pagi Sabtu nak check out..Kitorang siap2 hantar beg masuk kereta pastu berendam sampai Zohor..tag tangan tu kira per hari..kalau kau jenis muka stone, pas mandi, tukar baju pergi lunch kat luar, masuk balik mandi sampai malam...hahaha...dengan syarat, kunci bilik dah pulangkan la kan..kang security cari kau pulak..


Info nak share, setiap hari Jumaat dan Sabtu, waterpark akan dibuka sehingga 11 malam..so kalau kau sampai lambat dalam kul 8 malam pon, ko sempat la lagi nak berendam..slides tu kitorang belasah main..bukan untuk budak2 je..dewasa mak pak budak semua boleh merealisasikan mimpi indah tu..haha..

Okay, pergilah bercuti...

Comments

  1. Tq puan... info berguna tuk sy.. anak2 minta hotel yg ada theme park..so nk try tmpt ni plak. :)

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Resepi Dalca Sayur Simple

Sedang berdiet? mari..aku nak bagi resepi cecampak...senang dan sihat..huhuu...

Dalca Sayur

Kacang Dal (1 genggam - basuh dan rebus sampai empuk)
Bawang putih, bawang merah, halia (kisar bersama)
Serbuk Kari Daging 1 sudu besar (bancuh dengan sedikit air)
Rempah Tumis (kulit kayu manis, bunga cengkih, bunga lawang) buah pelaga takyah
Santan
Sayur yang digemari

Cara-cara :

1) Rebus kacang dal sampai empuk. Kalau ikut Masterchef, campak kat dinding, dal tu melekat maknanya dah empuk..hehe..penuh dinding korang ngn dal kang...
2) Panaskan sikit minyak dalam periuk, masukkan rempah tumis
3) Masukkan bahan kisar dan tumis sampai naik bau
4) Masukkan rempah kari yang dah dibancuh dan tumis hingga garing
5) Masukkan sedikit air dan masukkan semua sayuran yang keras
    (aku guna carrot, kacang panjang dan kentang)
6) Biar sampai sayur empuk. Masukkan pulak sayuran lembut. Aku letak terung je
7) Bila dah mendidih, masukkan kacang dal dan santan
8) Perasa kuah dalca tu tunggu sampai mendidih. B…

Resepi Asam Pedas Simple Tapi Sedap

Ha, makan hati baca tajuk? sendiri masak sendiri up...Sapa lagi nak puji kalau bukan diri sendiri kan? haha..
Okay, aku upload gambar asam pedas dengan caption sepanjang2nya kat fb..Mak aku kan tukang masak. Specialty dia memang asam pedas. Sampai mula2 aku masuk keje dulu (ofis depan rumah je), bila cakap mak aku yang berniaga gerai kat balai polis je, semua terus cakap "ha, yang asam pedas sedap tu..anak Kak Yah kan.." kembang bontot jap sebab orang puji mak aku...puji mak pon nak perasan lebih..belum puji aku lagi tu...haha..
Ikut highway...macam biasa..so, bila dah upload, ramai yang mintak resepi plus teringat2 mak aku masak..Dulu aku duk asrama..so, selalu la mengangkut makanan bila balik weekend..dan aku selalu angkut asam pedas dengan sambal sardin cili padi je sebab aku rasa asam pedas & sambal sardin yang mak aku masak takde orang boleh lawan...hahaha...matik la...ah, tak kira...aku tetap nak cakap yang mak aku masak terpaling sedap..kedai2 yang de jual specia…

Resepi Soto Ayam Mudah

Korang memang suka bab2 resepi mudah kan? Aku pon sama..Kalau dah de yang mudah, kejadah apa pegi amek yang susah..Takyah nak mencabar diri sangat. Bukan dapat hadiah pon kan..haha..
Okay..raya baru ni, turn balik kampung Mr.MHR..aku pasghah...hehee...ala, kampung masing2 bukan jauh pon. Sorang Negeri Sembilan, sorang Melaka..sekangkang kera takyah rebut2..aku dah makin lama kahwin ni dah makin tak kesah. Tapi aku paling kesah, pilih kampung yang tak banyak kena buat keje..haha..sayang lemak2 aku kumpul setahun...haha..emang dasar!!  Sempena raya, aku ditugaskan buat soto. Gila kau!! tetiba kena masak soto..dah le keluarga belah Mr.MHR tu besar...aku insan yang lemah ni kena masak banyak2..propa sangatsss...meh la, aku nak bagi resepi. Tapi jangan tanya sukatan. Agak-agak je ye..
Aku masak ni 2 ekor ayam ( 1 ekor potong 4 + 1 ekor potong kecik2)
1) Panaskan minyak dan tumis rempah 4 sekawan hingga naik bau 2) Masukkan bawang merah, bawang putih, halia (dihiris halus) dan goreng sampai…