September 29, 2016

Ke Krabi Ke Kita - Day 1

Trip ke Krabi adalah trip yang tak se best korang jangka. haha..trip ni kitorang memang niat nak lepak2 je..takmo penat2 sebab 2 minggu lepas pegi Langkawi kemain penat bershopping. So, yang ni awal2 dah kena warning, jangan fikir aktiviti memenatkan badan.


Selalunya aku ni kategori awal dah prepare segala benda. Kali ni redah je.. Tukar duit pun kat Putrajaya Sentral time tunggu ERL nak ke KLIA2. Tukar RM1200 dapat 1000bath. Tu je yang aku tukar untuk belanja bertiga.


Sampai kat airport Krabi, beratur le cepat2. Walaupon airport dia kecil je macam airport Kota Bharu, kemain lama beratur..slow betul imigresen dia.


Lepas je imigresen, aku terus pergi kaunter tiket bas. Kaunter tu betul2 depan escalator. Kira turun je escalator, ko terus sampai kaunter tiket bas tu. Aku sampai hari Sabtu pukul 4.45 petang, so memang decide nak pergi pasar malam Krabi Town tu. Sebab malas jadi Pak Pandir pergi balik pergi balik, kitorang tidur kat Krabi Town malam pertama tu. So, beli tiket ke Krabi Town. Sorang 90bath. Anak tak kira. Yang bagus kat sini, budak2 semua FREE... dan pastikan korang ada nama hotel. Sebab dorang tanya hotel apa kita duduk. Kecuali kau tau nama jalan nak turun pon boleh gak.. Bas hantar betul2 depan hotel tau..memang best.. 

 


Ni la rupa bas airport dorang. Kitorang lepas je beli tiket bas, pergi la beli simkad 1 untuk senang berhubung. Relaks je konon2nya. Tiba2 ada seorang lelaki ni datang bawak walkie talkie tanya "Bus to Krabi?"..haha..rupa2nya dorang kira berapa ramai yang beli tiket bas..so dia akan pastikan cukup orang dalam bas baru dorang gerak...Kitorang pon berlari2 la ke bas..memang bas tengah tunggu kitorang..hehe..maaf la..igtkan ada masa...


Perjalanan ke Krabi Town lebih kurang 15 minit je dari Airport. Nanti bas akan berhenti kat 1 pit stop untuk turunkan penumpang yang bermalam di Krabi Town dan bas akan teruskan perjalanan ke Ao Nang Beach (tempat yang glemer tu). Kiranya Krabi Town tu macam Kuah, Ao Nang tu macam Pantai Chenang la..haha..jangan salah pilih hotel tau...



ni la tempat drop off tu



Kitorang ada 5 couple/family yang turun kat sini. Then dorang akan asingkan kita ikut lokasi hotel kita. Van aku ada kitorang dengan 2 couple mat saleh..


driver ni akan hantar terus ke depan pintu hotel
TAK PERLU bayaran tambahan dah..semua dah pakej dengan bas tu..
cuma kau bagi la tips sikit..20bath pon dia gembira tau...


Aku menginap kat Green House Hotel, Krabi Town. Hotel ni nak ke pasar malam tu jalan kaki dalam 3 minit je...Bilik pun luas dan murah... 1 king 1 single = RM83 je..hahaa..gembira ai!!


 




Lepas check in, mandi2 lepak jap dalam sejam, tengok2 dah gelap kat luar..Jam baru kul 6.30 macam tu...perut pon rasa lapar..terus siap2 nak pergi pasar malam...


Takdelah menarik sangat pasar malamnya..tapi dorang memang promosikan tempat ni. Sebab pasar malam ni ada setiap Jumaat, Sabtu, Ahad je...orang yang meniaga makanan kat tepi2 jalan tu cakap, time tu jelah ada ramai orang kat Krabi Town. Kalau hari lain, memang bandar mati...takde apa2 yang menarik.

 

Aku beli la segala yang orang cakap sedap kat banyak2 blog tu..
Hambar... 
#walauponperuttengahlapar

 

 Ni 40bath satu...boleh beli 5..hahaa..sebab kat sini mahal kan?

Kitorang tapau semua makanan, makan kat bilik hotel. Lepas makan, nak layan TV pon tak paham..Mr.MHR layan bola pakai wifi laju berdesup2 malam tu. Aku dengan anak, tidur lena sebab letih pikul beg..haha..

Nanti ai sambung lagik...

No comments:

Post a Comment

Resepi Bergedil Kentang Mudah

Musim korban ni, mesti banyak dapat daging korban kan?. Sedap kalau dibuat sup. Gengkan pulak jadi bihun sup dengan sambal kicap..fuhhh...h...