Skip to main content

Ke Krabi Ke Kita - Day 1

Trip ke Krabi adalah trip yang tak se best korang jangka. haha..trip ni kitorang memang niat nak lepak2 je..takmo penat2 sebab 2 minggu lepas pegi Langkawi kemain penat bershopping. So, yang ni awal2 dah kena warning, jangan fikir aktiviti memenatkan badan.


Selalunya aku ni kategori awal dah prepare segala benda. Kali ni redah je.. Tukar duit pun kat Putrajaya Sentral time tunggu ERL nak ke KLIA2. Tukar RM1200 dapat 1000bath. Tu je yang aku tukar untuk belanja bertiga.


Sampai kat airport Krabi, beratur le cepat2. Walaupon airport dia kecil je macam airport Kota Bharu, kemain lama beratur..slow betul imigresen dia.


Lepas je imigresen, aku terus pergi kaunter tiket bas. Kaunter tu betul2 depan escalator. Kira turun je escalator, ko terus sampai kaunter tiket bas tu. Aku sampai hari Sabtu pukul 4.45 petang, so memang decide nak pergi pasar malam Krabi Town tu. Sebab malas jadi Pak Pandir pergi balik pergi balik, kitorang tidur kat Krabi Town malam pertama tu. So, beli tiket ke Krabi Town. Sorang 90bath. Anak tak kira. Yang bagus kat sini, budak2 semua FREE... dan pastikan korang ada nama hotel. Sebab dorang tanya hotel apa kita duduk. Kecuali kau tau nama jalan nak turun pon boleh gak.. Bas hantar betul2 depan hotel tau..memang best.. 

 


Ni la rupa bas airport dorang. Kitorang lepas je beli tiket bas, pergi la beli simkad 1 untuk senang berhubung. Relaks je konon2nya. Tiba2 ada seorang lelaki ni datang bawak walkie talkie tanya "Bus to Krabi?"..haha..rupa2nya dorang kira berapa ramai yang beli tiket bas..so dia akan pastikan cukup orang dalam bas baru dorang gerak...Kitorang pon berlari2 la ke bas..memang bas tengah tunggu kitorang..hehe..maaf la..igtkan ada masa...


Perjalanan ke Krabi Town lebih kurang 15 minit je dari Airport. Nanti bas akan berhenti kat 1 pit stop untuk turunkan penumpang yang bermalam di Krabi Town dan bas akan teruskan perjalanan ke Ao Nang Beach (tempat yang glemer tu). Kiranya Krabi Town tu macam Kuah, Ao Nang tu macam Pantai Chenang la..haha..jangan salah pilih hotel tau...



ni la tempat drop off tu



Kitorang ada 5 couple/family yang turun kat sini. Then dorang akan asingkan kita ikut lokasi hotel kita. Van aku ada kitorang dengan 2 couple mat saleh..


driver ni akan hantar terus ke depan pintu hotel
TAK PERLU bayaran tambahan dah..semua dah pakej dengan bas tu..
cuma kau bagi la tips sikit..20bath pon dia gembira tau...


Aku menginap kat Green House Hotel, Krabi Town. Hotel ni nak ke pasar malam tu jalan kaki dalam 3 minit je...Bilik pun luas dan murah... 1 king 1 single = RM83 je..hahaa..gembira ai!!


 




Lepas check in, mandi2 lepak jap dalam sejam, tengok2 dah gelap kat luar..Jam baru kul 6.30 macam tu...perut pon rasa lapar..terus siap2 nak pergi pasar malam...


Takdelah menarik sangat pasar malamnya..tapi dorang memang promosikan tempat ni. Sebab pasar malam ni ada setiap Jumaat, Sabtu, Ahad je...orang yang meniaga makanan kat tepi2 jalan tu cakap, time tu jelah ada ramai orang kat Krabi Town. Kalau hari lain, memang bandar mati...takde apa2 yang menarik.

 

Aku beli la segala yang orang cakap sedap kat banyak2 blog tu..
Hambar... 
#walauponperuttengahlapar

 

 Ni 40bath satu...boleh beli 5..hahaa..sebab kat sini mahal kan?

Kitorang tapau semua makanan, makan kat bilik hotel. Lepas makan, nak layan TV pon tak paham..Mr.MHR layan bola pakai wifi laju berdesup2 malam tu. Aku dengan anak, tidur lena sebab letih pikul beg..haha..

Nanti ai sambung lagik...

Comments

Popular posts from this blog

Resepi Dalca Sayur Simple

Sedang berdiet? mari..aku nak bagi resepi cecampak...senang dan sihat..huhuu...

Dalca Sayur

Kacang Dal (1 genggam - basuh dan rebus sampai empuk)
Bawang putih, bawang merah, halia (kisar bersama)
Serbuk Kari Daging 1 sudu besar (bancuh dengan sedikit air)
Rempah Tumis (kulit kayu manis, bunga cengkih, bunga lawang) buah pelaga takyah
Santan
Sayur yang digemari

Cara-cara :

1) Rebus kacang dal sampai empuk. Kalau ikut Masterchef, campak kat dinding, dal tu melekat maknanya dah empuk..hehe..penuh dinding korang ngn dal kang...
2) Panaskan sikit minyak dalam periuk, masukkan rempah tumis
3) Masukkan bahan kisar dan tumis sampai naik bau
4) Masukkan rempah kari yang dah dibancuh dan tumis hingga garing
5) Masukkan sedikit air dan masukkan semua sayuran yang keras
    (aku guna carrot, kacang panjang dan kentang)
6) Biar sampai sayur empuk. Masukkan pulak sayuran lembut. Aku letak terung je
7) Bila dah mendidih, masukkan kacang dal dan santan
8) Perasa kuah dalca tu tunggu sampai mendidih. B…

Resepi Asam Pedas Simple Tapi Sedap

Ha, makan hati baca tajuk? sendiri masak sendiri up...Sapa lagi nak puji kalau bukan diri sendiri kan? haha..
Okay, aku upload gambar asam pedas dengan caption sepanjang2nya kat fb..Mak aku kan tukang masak. Specialty dia memang asam pedas. Sampai mula2 aku masuk keje dulu (ofis depan rumah je), bila cakap mak aku yang berniaga gerai kat balai polis je, semua terus cakap "ha, yang asam pedas sedap tu..anak Kak Yah kan.." kembang bontot jap sebab orang puji mak aku...puji mak pon nak perasan lebih..belum puji aku lagi tu...haha..
Ikut highway...macam biasa..so, bila dah upload, ramai yang mintak resepi plus teringat2 mak aku masak..Dulu aku duk asrama..so, selalu la mengangkut makanan bila balik weekend..dan aku selalu angkut asam pedas dengan sambal sardin cili padi je sebab aku rasa asam pedas & sambal sardin yang mak aku masak takde orang boleh lawan...hahaha...matik la...ah, tak kira...aku tetap nak cakap yang mak aku masak terpaling sedap..kedai2 yang de jual specia…

Resepi Soto Ayam Mudah

Korang memang suka bab2 resepi mudah kan? Aku pon sama..Kalau dah de yang mudah, kejadah apa pegi amek yang susah..Takyah nak mencabar diri sangat. Bukan dapat hadiah pon kan..haha..
Okay..raya baru ni, turn balik kampung Mr.MHR..aku pasghah...hehee...ala, kampung masing2 bukan jauh pon. Sorang Negeri Sembilan, sorang Melaka..sekangkang kera takyah rebut2..aku dah makin lama kahwin ni dah makin tak kesah. Tapi aku paling kesah, pilih kampung yang tak banyak kena buat keje..haha..sayang lemak2 aku kumpul setahun...haha..emang dasar!!  Sempena raya, aku ditugaskan buat soto. Gila kau!! tetiba kena masak soto..dah le keluarga belah Mr.MHR tu besar...aku insan yang lemah ni kena masak banyak2..propa sangatsss...meh la, aku nak bagi resepi. Tapi jangan tanya sukatan. Agak-agak je ye..
Aku masak ni 2 ekor ayam ( 1 ekor potong 4 + 1 ekor potong kecik2)
1) Panaskan minyak dan tumis rempah 4 sekawan hingga naik bau 2) Masukkan bawang merah, bawang putih, halia (dihiris halus) dan goreng sampai…