Skip to main content

Bercuti Ke Kelantan - Day 2


Korang mesti kagum aku rajin update blog kali ni..hahaa...ok, meh sambung baca..

Pagi yang tak seberapa pagi, kitorang kuar rumah nak pergi Rantau Panjang. sepanjang jalan menuju ke sana tu, de banyak kedai makan. Jadi, kitorang berhenti la untuk brunch sebab time tu dah kul 10pagi rasanya..maklumlah, duk homestay ni, time tu la sebok nak membasuh baju segala bagai. jadi terpaksa la delay time keluar tu..


aku cakap ngn Mr.MHR balik nanti nak lalu depan sekolah aku..konon2..
sebab sekolah aku dulu kat Pasir Mas..sudahnya, tak singgah sebab penat berderat kat Rantau Panjang..


waktu masuk ke RP ni takde kastam check tau. Balik baru kena check..jangan ko benti lak kat pondok kastam tu time sampai..hehee..


sini memang banyak produk mengosongkan poket..



lama gak berpusing dalam tu..aku tak snap gambar..barang semua lebih kurang..pastu kemain panas..jadi, aktiviti lebih kepada pk macam mana taknak panas..huhuu..dalam kul 2.30ptg gak baru settle segala benda..sempat beli eskrem ni buat penghilang panas tekak...ada macam2 dia ubuh dalam ni..aku tak makan..dorang ni yang bersungguh2 makan..

Balik tu, smpai kota bharu memang kelaparan. Ko takyah nak expect aku ni pergi semua lokasi. Bila aku dah penat, aku memang ajak balik hotel je..tak kuasa den..len kali boleh datang lagik prinsip yang aku pegang..hahaa..dah kul 3ptg tu susah le sikit nak cari kedai jual nasi campur kan..tapi aku suh je Mr.MHR try pegi kat Cikgu Nasi Ulam tu. harap maaf gambo takde..sila google.. :)  Ada la rezeki makan kat situ..dah takde lauk pon..tapi sebab ramai orang datang, dorang goreng ayam ngn ikan keli..paneh2...ulam pon dorang top up gak..cuma gulai je la de sikit2..murah gila makan kat situ..Ayam kampung quarter besar tu 2 keping ngn ikan keli besar 2 ekor plus ulam, nasi, air semua baru RM26..murah! murah! murah!!

Dah se'eh, balik homestay, membongkang tido...Pas Isyak kuar lagik pergi WCY...kul 9 malam dah time tu...benti makan..tengok kemain ramai orang kat kedai ni. Maklumlah malam tu de bola Kelantan lawan mana ntah.






aku xmo besarkan image makanan nie...hahaha...mahal ooii...tak setaraf ngn rasa...ikan bakar dia macam asam pedas..tak kena tokak...dia kata ikan bakar berempah...cakap la ikan bakar rempah asam pedas...arrgghhh...aku takkan singgah dah..korang boleh la try.. ;p

Malam tu aku jumpa kawan lama aku..dulu time sekolah, aku selalu ikut dia balik rumah sebab takkan nak balik KL lak kalau hujung minggu..dah jadi tokey besar dah member aku nih...jumpa kejap je kat tepi jalan...sebab dah malam sangat...kedai pon takde orang jaga...


pegi mana2 mesti nak bawak bagpack..segala mak nenek aku nak angkut bersama...


Comments

  1. Ko tgu la sarah bsr sket. Lama sgt x p rt ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. huhuuu...takut pas sarah besar, de adik sarah plak...kuikuii...

      Delete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Resepi Dalca Sayur Simple

Sedang berdiet? mari..aku nak bagi resepi cecampak...senang dan sihat..huhuu...

Dalca Sayur

Kacang Dal (1 genggam - basuh dan rebus sampai empuk)
Bawang putih, bawang merah, halia (kisar bersama)
Serbuk Kari Daging 1 sudu besar (bancuh dengan sedikit air)
Rempah Tumis (kulit kayu manis, bunga cengkih, bunga lawang) buah pelaga takyah
Santan
Sayur yang digemari

Cara-cara :

1) Rebus kacang dal sampai empuk. Kalau ikut Masterchef, campak kat dinding, dal tu melekat maknanya dah empuk..hehe..penuh dinding korang ngn dal kang...
2) Panaskan sikit minyak dalam periuk, masukkan rempah tumis
3) Masukkan bahan kisar dan tumis sampai naik bau
4) Masukkan rempah kari yang dah dibancuh dan tumis hingga garing
5) Masukkan sedikit air dan masukkan semua sayuran yang keras
    (aku guna carrot, kacang panjang dan kentang)
6) Biar sampai sayur empuk. Masukkan pulak sayuran lembut. Aku letak terung je
7) Bila dah mendidih, masukkan kacang dal dan santan
8) Perasa kuah dalca tu tunggu sampai mendidih. B…

Resepi Asam Pedas Simple Tapi Sedap

Ha, makan hati baca tajuk? sendiri masak sendiri up...Sapa lagi nak puji kalau bukan diri sendiri kan? haha..
Okay, aku upload gambar asam pedas dengan caption sepanjang2nya kat fb..Mak aku kan tukang masak. Specialty dia memang asam pedas. Sampai mula2 aku masuk keje dulu (ofis depan rumah je), bila cakap mak aku yang berniaga gerai kat balai polis je, semua terus cakap "ha, yang asam pedas sedap tu..anak Kak Yah kan.." kembang bontot jap sebab orang puji mak aku...puji mak pon nak perasan lebih..belum puji aku lagi tu...haha..
Ikut highway...macam biasa..so, bila dah upload, ramai yang mintak resepi plus teringat2 mak aku masak..Dulu aku duk asrama..so, selalu la mengangkut makanan bila balik weekend..dan aku selalu angkut asam pedas dengan sambal sardin cili padi je sebab aku rasa asam pedas & sambal sardin yang mak aku masak takde orang boleh lawan...hahaha...matik la...ah, tak kira...aku tetap nak cakap yang mak aku masak terpaling sedap..kedai2 yang de jual specia…

Resepi Soto Ayam Mudah

Korang memang suka bab2 resepi mudah kan? Aku pon sama..Kalau dah de yang mudah, kejadah apa pegi amek yang susah..Takyah nak mencabar diri sangat. Bukan dapat hadiah pon kan..haha..
Okay..raya baru ni, turn balik kampung Mr.MHR..aku pasghah...hehee...ala, kampung masing2 bukan jauh pon. Sorang Negeri Sembilan, sorang Melaka..sekangkang kera takyah rebut2..aku dah makin lama kahwin ni dah makin tak kesah. Tapi aku paling kesah, pilih kampung yang tak banyak kena buat keje..haha..sayang lemak2 aku kumpul setahun...haha..emang dasar!!  Sempena raya, aku ditugaskan buat soto. Gila kau!! tetiba kena masak soto..dah le keluarga belah Mr.MHR tu besar...aku insan yang lemah ni kena masak banyak2..propa sangatsss...meh la, aku nak bagi resepi. Tapi jangan tanya sukatan. Agak-agak je ye..
Aku masak ni 2 ekor ayam ( 1 ekor potong 4 + 1 ekor potong kecik2)
1) Panaskan minyak dan tumis rempah 4 sekawan hingga naik bau 2) Masukkan bawang merah, bawang putih, halia (dihiris halus) dan goreng sampai…