Skip to main content

Pemanggang Ajaib


Bulan ni aku kena citer pasal Langkawi je kot...dari makanan sampai le benda2 yang aku beli... Sebenarnya trip ke Langkawi aku bukanlah trip mewah walaupon gomen dapat bonus 1/2 bulan gaji.. Aku baru je byr untuk renew rtax hampir semua nilai bonus tuh..hukhukk... keta byk tmpt duduk ala2 bas mmg mahal le insurannya kan.. tapi sebab dah janji ngan mertua aku, redah la gak...dapat la shopping..cuma xde la menyopping sakan melampau...aku mmg beli barang2 yang aku mmg dah target dan beli coklat untuk diri sendiri dan bwk pegi ofis je...so, dipendekkan cerita, dalam list aku nak beli termasuklah benda ajaib nie...kan sini de je jual, tapi kata kat Langkawi murah sket..memang murah la dari sini..rege sebijik kat KL boleh dapat 2 bijik kat Langkawi.. :)  Okey, aku pon merembat sebijik pemanggang ajaib ni dan budak ofis kirim sebijik...mertua aku pon beli gak..untuk makcik pon ada..totalnya 4 bijik la beli..kalau beli kat KL dapat 2 bijik je..hehee...

Kalau dah beli xkan nak simpan kan...so, aku mulakan proses nak guna..aku nak masak ayam..guna resepi sindrik.. :)  ikut kesesuaian tekak laki bini ni...mula2 aku perap dulu konon2 nak bagi lama la sket perapan tu kan...


Ni rupa ayam yang aku dah perap dan letak siap2 atas pemanggang tu...aku perap ngn bawang merah, bawang putih, halia, serbuk cili, serbuk lada hitam, kicap pekat ngan garam...itu saje...huhuu...balik keje de masa ke nak bubuh memacam..ada yang pengsan tunggu lauk masak...pastu nak feeling2 omputih, campak la kentang sebijik..hehe..buat sayur...



aku tetap ngan brand pujaan
HIG aka Haji Ismail Group
aku x beli brand vantage tu sebab beza RM30 gak...
eh, kalau beli mahal tak reti masak, tak sedap gak..hahaha...bengang tak?

Aku masak guna api sedang pastu turunkan kecik tak kecik la api tu...aku tak balikkan pon pemanggang ni sebab rasa macam sayang..huhuu..so, aku balik2kan ayam guna senduk kayu...jangan guna sudip besi...tercabut metal2nya nanti...aku bakar kejap je..dalam 25 minit macam tu sebab aku guna chicken chop punya ayam...beli kat NSk dia tulis "chicken chop" aka boneless chicken...aku amek 2 keping RM6.50 camtu...selepas 25 minit dan 2 kali balik2, maka.....



tadddaaaa......



merembeskan air liur tak?
hahaha...aku mmg suka bajet best kan...

kami makan cicah sos lada hitam yang dah siap dalam botol tu je..x sempat den nak buat set lengkap...tapi, alhamdulillah...kenyang la aku ngan Mr.MHR makan benda nie dan Mr.MHR request buat lagi + tambah garam sket..hahaa..aku mmg tak kuat masin sbb ayah den darah tinggi dari den kecik...kalau makan lauk kurang garam pon den tak kesah...janji podeh... :)


Comments

  1. podeh tu best tuh.. weh ibu! aku nak tanya. bpe inggit natang ni? meh gtau. ado dlm 100 x? reply kek shoutbox den leh x? alaaa bkn po tkot x ter notis ko reply. tudeh!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dah reply...x tau boto tak shoutbox tu den baleih...huhuu...

      Delete
  2. skrg ni sume org tgh sakan guna pemanggang ajaib... bile la aku nak beli satu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Beli jgn tak beli....pasni aku nk try masak kek... :)

      Delete
  3. saya beli happycall jumbo grill melalui qoo10.my free shipping from korea.payment by local transfer.dorang delivered by ems a week dah smpai to msia. skrg dorang offer silicon tool spatula/ spoon / brush rm12.40. ceramic pot set offer from rm220++. jom beli jimat cost free shipping. brg ori pulak tu direct dr korea

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Resepi Dalca Sayur Simple

Sedang berdiet? mari..aku nak bagi resepi cecampak...senang dan sihat..huhuu...

Dalca Sayur

Kacang Dal (1 genggam - basuh dan rebus sampai empuk)
Bawang putih, bawang merah, halia (kisar bersama)
Serbuk Kari Daging 1 sudu besar (bancuh dengan sedikit air)
Rempah Tumis (kulit kayu manis, bunga cengkih, bunga lawang) buah pelaga takyah
Santan
Sayur yang digemari

Cara-cara :

1) Rebus kacang dal sampai empuk. Kalau ikut Masterchef, campak kat dinding, dal tu melekat maknanya dah empuk..hehe..penuh dinding korang ngn dal kang...
2) Panaskan sikit minyak dalam periuk, masukkan rempah tumis
3) Masukkan bahan kisar dan tumis sampai naik bau
4) Masukkan rempah kari yang dah dibancuh dan tumis hingga garing
5) Masukkan sedikit air dan masukkan semua sayuran yang keras
    (aku guna carrot, kacang panjang dan kentang)
6) Biar sampai sayur empuk. Masukkan pulak sayuran lembut. Aku letak terung je
7) Bila dah mendidih, masukkan kacang dal dan santan
8) Perasa kuah dalca tu tunggu sampai mendidih. B…

Resepi Asam Pedas Simple Tapi Sedap

Ha, makan hati baca tajuk? sendiri masak sendiri up...Sapa lagi nak puji kalau bukan diri sendiri kan? haha..
Okay, aku upload gambar asam pedas dengan caption sepanjang2nya kat fb..Mak aku kan tukang masak. Specialty dia memang asam pedas. Sampai mula2 aku masuk keje dulu (ofis depan rumah je), bila cakap mak aku yang berniaga gerai kat balai polis je, semua terus cakap "ha, yang asam pedas sedap tu..anak Kak Yah kan.." kembang bontot jap sebab orang puji mak aku...puji mak pon nak perasan lebih..belum puji aku lagi tu...haha..
Ikut highway...macam biasa..so, bila dah upload, ramai yang mintak resepi plus teringat2 mak aku masak..Dulu aku duk asrama..so, selalu la mengangkut makanan bila balik weekend..dan aku selalu angkut asam pedas dengan sambal sardin cili padi je sebab aku rasa asam pedas & sambal sardin yang mak aku masak takde orang boleh lawan...hahaha...matik la...ah, tak kira...aku tetap nak cakap yang mak aku masak terpaling sedap..kedai2 yang de jual specia…

Resepi Soto Ayam Mudah

Korang memang suka bab2 resepi mudah kan? Aku pon sama..Kalau dah de yang mudah, kejadah apa pegi amek yang susah..Takyah nak mencabar diri sangat. Bukan dapat hadiah pon kan..haha..
Okay..raya baru ni, turn balik kampung Mr.MHR..aku pasghah...hehee...ala, kampung masing2 bukan jauh pon. Sorang Negeri Sembilan, sorang Melaka..sekangkang kera takyah rebut2..aku dah makin lama kahwin ni dah makin tak kesah. Tapi aku paling kesah, pilih kampung yang tak banyak kena buat keje..haha..sayang lemak2 aku kumpul setahun...haha..emang dasar!!  Sempena raya, aku ditugaskan buat soto. Gila kau!! tetiba kena masak soto..dah le keluarga belah Mr.MHR tu besar...aku insan yang lemah ni kena masak banyak2..propa sangatsss...meh la, aku nak bagi resepi. Tapi jangan tanya sukatan. Agak-agak je ye..
Aku masak ni 2 ekor ayam ( 1 ekor potong 4 + 1 ekor potong kecik2)
1) Panaskan minyak dan tumis rempah 4 sekawan hingga naik bau 2) Masukkan bawang merah, bawang putih, halia (dihiris halus) dan goreng sampai…