January 3, 2013

Pemanggang Ajaib


Bulan ni aku kena citer pasal Langkawi je kot...dari makanan sampai le benda2 yang aku beli... Sebenarnya trip ke Langkawi aku bukanlah trip mewah walaupon gomen dapat bonus 1/2 bulan gaji.. Aku baru je byr untuk renew rtax hampir semua nilai bonus tuh..hukhukk... keta byk tmpt duduk ala2 bas mmg mahal le insurannya kan.. tapi sebab dah janji ngan mertua aku, redah la gak...dapat la shopping..cuma xde la menyopping sakan melampau...aku mmg beli barang2 yang aku mmg dah target dan beli coklat untuk diri sendiri dan bwk pegi ofis je...so, dipendekkan cerita, dalam list aku nak beli termasuklah benda ajaib nie...kan sini de je jual, tapi kata kat Langkawi murah sket..memang murah la dari sini..rege sebijik kat KL boleh dapat 2 bijik kat Langkawi.. :)  Okey, aku pon merembat sebijik pemanggang ajaib ni dan budak ofis kirim sebijik...mertua aku pon beli gak..untuk makcik pon ada..totalnya 4 bijik la beli..kalau beli kat KL dapat 2 bijik je..hehee...

Kalau dah beli xkan nak simpan kan...so, aku mulakan proses nak guna..aku nak masak ayam..guna resepi sindrik.. :)  ikut kesesuaian tekak laki bini ni...mula2 aku perap dulu konon2 nak bagi lama la sket perapan tu kan...


Ni rupa ayam yang aku dah perap dan letak siap2 atas pemanggang tu...aku perap ngn bawang merah, bawang putih, halia, serbuk cili, serbuk lada hitam, kicap pekat ngan garam...itu saje...huhuu...balik keje de masa ke nak bubuh memacam..ada yang pengsan tunggu lauk masak...pastu nak feeling2 omputih, campak la kentang sebijik..hehe..buat sayur...



aku tetap ngan brand pujaan
HIG aka Haji Ismail Group
aku x beli brand vantage tu sebab beza RM30 gak...
eh, kalau beli mahal tak reti masak, tak sedap gak..hahaha...bengang tak?

Aku masak guna api sedang pastu turunkan kecik tak kecik la api tu...aku tak balikkan pon pemanggang ni sebab rasa macam sayang..huhuu..so, aku balik2kan ayam guna senduk kayu...jangan guna sudip besi...tercabut metal2nya nanti...aku bakar kejap je..dalam 25 minit macam tu sebab aku guna chicken chop punya ayam...beli kat NSk dia tulis "chicken chop" aka boneless chicken...aku amek 2 keping RM6.50 camtu...selepas 25 minit dan 2 kali balik2, maka.....



tadddaaaa......



merembeskan air liur tak?
hahaha...aku mmg suka bajet best kan...

kami makan cicah sos lada hitam yang dah siap dalam botol tu je..x sempat den nak buat set lengkap...tapi, alhamdulillah...kenyang la aku ngan Mr.MHR makan benda nie dan Mr.MHR request buat lagi + tambah garam sket..hahaa..aku mmg tak kuat masin sbb ayah den darah tinggi dari den kecik...kalau makan lauk kurang garam pon den tak kesah...janji podeh... :)


6 comments:

  1. podeh tu best tuh.. weh ibu! aku nak tanya. bpe inggit natang ni? meh gtau. ado dlm 100 x? reply kek shoutbox den leh x? alaaa bkn po tkot x ter notis ko reply. tudeh!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dah reply...x tau boto tak shoutbox tu den baleih...huhuu...

      Delete
  2. skrg ni sume org tgh sakan guna pemanggang ajaib... bile la aku nak beli satu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Beli jgn tak beli....pasni aku nk try masak kek... :)

      Delete
  3. saya beli happycall jumbo grill melalui qoo10.my free shipping from korea.payment by local transfer.dorang delivered by ems a week dah smpai to msia. skrg dorang offer silicon tool spatula/ spoon / brush rm12.40. ceramic pot set offer from rm220++. jom beli jimat cost free shipping. brg ori pulak tu direct dr korea

    ReplyDelete

Bilik Fuller Hotel Alor Setar

Ha, mesti bila google tak jumpa banyak info pasal Fuller Hotel ni kan? tu yang datang kat blog aku ni..tahu dah..sebab hari tu aku pon goog...