January 2, 2013

Laksa Teluk Kechai

 
"hancur hatiku..mengenang dikau..menjadi keping-keping, semenjak kau pergi...tinggalkan kasih sayang..yang pernah singgah..antara kita...."  
 
 
lalalaa....hehee...lagu takde kena mengena...cuma nak bagitau betapa hancurnya hati aku makan laksa kat Kedah...ni sambung entry Langkawi la kiranya..sampai kat jeti Kuala Kedah tu hujan masih belum reda..time lak dah kul 6 macam tu..jadi, pas je keluarkan kete, terus gerak...singgah solat jap kat Petronas sbb dah lewat kan...aku dlm feri duk lapar sbb aircond kemain kuat..maka perut pon sama kuat minta diisi...dalam feri de signal..so, sempat la gugel "Laksa Kuala Kedah"..aku men gugel je sbb ujan2 kalau makan benda berkuah kan sedap..panas2...pedas...huh...kemain penat telan air liur..kebetulan bila gugel, yg kua adalah Laksa Teluk Kechai dan lokasinya sangat hampir ngan jeti...kua je dari jeti dalam 3km dah sampai...ok, betul bak kata pekerja Petronas tadi tu..dia kata senang je nak cari..betul2 tepi jalan dan nampak kete mmg banyak benti kat bahu jalan tu...

Kami pon ikut jelah arahan dia..dari Petronas tu dalam 2 minit je dah sampai...kami pon turun la...penuh kedai nie...yang beratur nak bungkus pon ramai..waahhh...excited la aku nih..order 4 set je sebab dia de jual satay gak kat tepi tu..saje la nak try kan..tunggu kejap, laksa pon sampai....



Sampai je aku trus tanya budak tu kaler orange tu apa...dia jawab "sambai"...oh, sambal...ok, mula2 tgk aku dah xde selera..pebende kuah jernih mcm sup nih..adooii...potong sungguh...aku sip la sambal tu nak rasa...takde rasa..kuah takde rasa apa...rasa air rebus ikan je ye...hukhukk..sedihnya aku.. .dah le harapan menggunung...ok, xpe abaikan..tunggu satay sampai...



gerai satay tu orang tumpang agaknya..sebab hantar satay trus mintak bayar..rege satay RM0.55 secucuk..dia dah tambah singgit siap2 untuk nasi impit 5 ketul kecik besar syiling 10sen...amek satay secucuk, masin tahap gaban..takde rasa rempah..garam ngan kunyit je..memang potong stim btol..kesudahannya aku abeskan minum sirap je..yang lain pon xde feel..so, kitorang trus blah...kalau de orang Kedah baca blog nie, iols minta maaf kay...laksa tu tak sedap langsung dan aku tak paham kenapa kemain penuh kete..pastu org siap beratur beli bungkus yang dijual dengan rege RM12 sekilo..apo bondo laksa macam tu?? aku frust betul beli makanan macam nie..bukan semua orang boleh meniaga ye..kalau setakat nak cuba2, baik duk rumah...jangan menipu orang meniaga macam nie...huhh....

2 comments:

  1. iolls tgh kuah pung tak berselera noks... cam hampeh jerk...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tulah...dh la tgh lapa, bertambah lapar jdknya....

      Delete

Resepi Bergedil Kentang Mudah

Musim korban ni, mesti banyak dapat daging korban kan?. Sedap kalau dibuat sup. Gengkan pulak jadi bihun sup dengan sambal kicap..fuhhh...h...