Skip to main content

Pergi Kuching - Day 3

Sambung lagik...sampai muntah baca entry Kuching ni.. ;p

Hari ketiga tu kami dah tak pegi ofis sebab keje dah siap..kalau keje kat semenanjung, leh la balik trus tapi sbb kena nek belon, maka kena la tinggal situ lagi semalam..masing2 beli tiket murah..manaleh tukar date.. :) Jadi, kami plan nak pegi jalan2 la Kuching tu..tempat pertama tujuan adalah ke Serikin.. kalau pegi sana kena awal pagi sebab kalau ko sampai kul 11, memang rasa macam kat padang mahsyar kot..huhuu..jangan marah aaa...lepas je breakfast, kul 8 kitorang dah gerak..perjalanan dalam sejam jugak..orang kat Kuching mmg berhemah ye..hampir pengsan tgk tahap kesabaran dorang drive kemain la slow..sbb kami pg 2 keta..1 keta ofis, 1 lagi keta kecik kami.. :)


Mr.MHR snap gambo keadaan bilik sblm pergi..dia kata kalau barang ilang, de bukti..hehee..


ni Singgahsana Lodge yg Zainal Alam Kadir duduk time Langit & Bumi...2 tingkat je...betul2 kat bandar..


depan tu keta ofis..kami follow jelah..gps pon xde nak bergantung harap..


Serikin tu mmg dah masuk daerah Bau..
eja Bau tapi org sana sebut BauK...jangan baeng sudah..hahaa..


Kami sampai dalam kul 9 pagi...time ni pon dah panas..ni keadaan kat Serikin tulah..kalau sapa2 tak penah sampai lagik, dia ala2 wang kelian kat Perlis tue...kedai2 kat sini bukak Sabtu & Ahad je..ari lain peniaga2 ni balik Indon...kami berpecah la kat sini..nak jimat masa sbb xmo menempuh panas tu..kiranya ni kali ketiga aku sampai sini..pasni aku xmo pegi dah...xmo..xmo...


Time ni kami dah balik ke keta..panas giler tak tahan...aku dah sakit kepala dah time tue...jadi kami tunggu je yang lain2 kat parking..dulu takde la panas camni..sekarang kemain lagik..


katanya kepek2 ni semua dah lemau..tapi ramai gak yang beli...aku tengok je..



tikar plastik tu dia jual 20 ringgit satu..aku beli..hehe..upin & ipin tuk Akeef..


makcik ni ngan geng2 ofis dia berduyun2 pakai uniform datang sini...tabah..


Dalam kul 11 kami semua dah gerak balik..eh, tak tahan gwe...berpeluh2 masing2...oleh sebab kami parking kat dalam, maka perjalanan nak keluar tu agak mencabar sebab yang pembeli2 ni xmo berganjak sbb leka tawar-menawar..tapi aku syorkan korang xyah pergi..sbb rege kat sini dah mahal..dulu aku beli beg RM35 je..skang ni dia jual beg yang sama RM130..sebab dia malas convert duit 130 ribu rupiah kot..hampess..

On the way balik, Atam suh datang umah dia makan lunch..sbb rumah dia kan kat Bau tu..so, aku semua pegi rumah dia makan2 dulu..pas makan, de plak yang pegi memanjat pokok rambai belakang rumah..siap lepak minum kopi dulu..huh, syok ye korang masing2..balik ofis laporan berlambak kena buat tuh..dalam kul 2ptg kami tolak balik ke Kuching..hajatnya terus beli kek lapis sebab memasing semua flite pagi esoknya..mesti la tak sempat kan.jadi mula2 kami pergi kedai yang tersohor tulah...kemain ramai manusia + hujan yang kemain lebat gak..keta aku, aku je yang turun sebab ujan..Mr.MHR jaga Akeef lam keta....


Ni yang RM10 satu..rupa bagai2..rasa sama2...



tester...2 meja ni mmg penuh manusia..kalau dah abes semua ko rasa, tau ke bezanya...

Pas dah hampir pening duk sesak2 dalam tu, kitorang pon balik la ke hotel...waktu tu kul 4.30 macam tu..aku mmg dah denyut2 dah kepala..balik bilik, mandi pastu baring2 sbb dah janji ngan dorang pg dinner sesama...waktu nak pegi makan malam tu, sempat la kami mengsnap gambo2 keadaan hotel ni..sila jamu mata...




Malam tu kami pegi makan kat My Baruk Village tu..hujan kemain lebat malam tu..betul2 lebat...tapi sbb dah nak balik esok, kitorang pegi la jugak kan...



Ni la kami yang beramai tu..yang pakai baju putih sebelah aku tulah En.H yang keje kat opis Kuching..dia mmg setia membawa kami berpusing2.. :)


View dari pondok kami...boleh nampak Grand Margharita tuh..eh, tak abes2 ngan hotel nih.. :0

Hampir 40 minit gak kami menunggu makanan..dah le kebuluran sebab ujan..hehee..lama lak menunggu..menu pertama yang sampai adalah.....


Manok Pangsuh


Menu lain adalah:
Siakap LIMA Rasa (tapi aku rasa kelat)
Butter Prawn lagik (manis nau)
Sotong Masak Pedas (nampak yang hitam tu?..ha, tu ''pedas'')
Sup Tauhu Jepun  - okay sket
Sayur Goreng - okay..

and the main actress is:


Umai Udang

masam weh..mula2 agak terkedu gak memasing menelan..puas golek2 ngan nasik kosong, baru leh telan..dulu aku makan umai ni sedap..skang dah len plak rasanya..terus xmo dah..total kami makan kat sini plus air RM144..murah sket compare to TopSpot tue...tapi tak sedap la..nape ramai kata sedap..kami semua cakap tak sedap..kalau aku sorang mmg la nampak aku memilih..tapi semua kami...jadi, mmg tak sedap la kan...okay la..kalau korang pg Kuching nak try, try le..mungkin kena ngan tekak korang kan...saya tidak lagi....bai!


Comments

  1. Baeng..cam pernah dgr je..ade bau baeng ke kat sana? akekeke

    patutlah panas, nak ujan rupernyee..ade hikmah tu.

    seronok ko pi Kuching 1 famili, best2..aku..tak tau bila tah..huhu..

    macam2 juadah ade..kenyang perut suka hati le ek

    ReplyDelete
  2. padan la diam lame.. p bejalan..

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Resepi Dalca Sayur Simple

Sedang berdiet? mari..aku nak bagi resepi cecampak...senang dan sihat..huhuu...

Dalca Sayur

Kacang Dal (1 genggam - basuh dan rebus sampai empuk)
Bawang putih, bawang merah, halia (kisar bersama)
Serbuk Kari Daging 1 sudu besar (bancuh dengan sedikit air)
Rempah Tumis (kulit kayu manis, bunga cengkih, bunga lawang) buah pelaga takyah
Santan
Sayur yang digemari

Cara-cara :

1) Rebus kacang dal sampai empuk. Kalau ikut Masterchef, campak kat dinding, dal tu melekat maknanya dah empuk..hehe..penuh dinding korang ngn dal kang...
2) Panaskan sikit minyak dalam periuk, masukkan rempah tumis
3) Masukkan bahan kisar dan tumis sampai naik bau
4) Masukkan rempah kari yang dah dibancuh dan tumis hingga garing
5) Masukkan sedikit air dan masukkan semua sayuran yang keras
    (aku guna carrot, kacang panjang dan kentang)
6) Biar sampai sayur empuk. Masukkan pulak sayuran lembut. Aku letak terung je
7) Bila dah mendidih, masukkan kacang dal dan santan
8) Perasa kuah dalca tu tunggu sampai mendidih. B…

Resepi Asam Pedas Simple Tapi Sedap

Ha, makan hati baca tajuk? sendiri masak sendiri up...Sapa lagi nak puji kalau bukan diri sendiri kan? haha..
Okay, aku upload gambar asam pedas dengan caption sepanjang2nya kat fb..Mak aku kan tukang masak. Specialty dia memang asam pedas. Sampai mula2 aku masuk keje dulu (ofis depan rumah je), bila cakap mak aku yang berniaga gerai kat balai polis je, semua terus cakap "ha, yang asam pedas sedap tu..anak Kak Yah kan.." kembang bontot jap sebab orang puji mak aku...puji mak pon nak perasan lebih..belum puji aku lagi tu...haha..
Ikut highway...macam biasa..so, bila dah upload, ramai yang mintak resepi plus teringat2 mak aku masak..Dulu aku duk asrama..so, selalu la mengangkut makanan bila balik weekend..dan aku selalu angkut asam pedas dengan sambal sardin cili padi je sebab aku rasa asam pedas & sambal sardin yang mak aku masak takde orang boleh lawan...hahaha...matik la...ah, tak kira...aku tetap nak cakap yang mak aku masak terpaling sedap..kedai2 yang de jual specia…

Resepi Soto Ayam Mudah

Korang memang suka bab2 resepi mudah kan? Aku pon sama..Kalau dah de yang mudah, kejadah apa pegi amek yang susah..Takyah nak mencabar diri sangat. Bukan dapat hadiah pon kan..haha..
Okay..raya baru ni, turn balik kampung Mr.MHR..aku pasghah...hehee...ala, kampung masing2 bukan jauh pon. Sorang Negeri Sembilan, sorang Melaka..sekangkang kera takyah rebut2..aku dah makin lama kahwin ni dah makin tak kesah. Tapi aku paling kesah, pilih kampung yang tak banyak kena buat keje..haha..sayang lemak2 aku kumpul setahun...haha..emang dasar!!  Sempena raya, aku ditugaskan buat soto. Gila kau!! tetiba kena masak soto..dah le keluarga belah Mr.MHR tu besar...aku insan yang lemah ni kena masak banyak2..propa sangatsss...meh la, aku nak bagi resepi. Tapi jangan tanya sukatan. Agak-agak je ye..
Aku masak ni 2 ekor ayam ( 1 ekor potong 4 + 1 ekor potong kecik2)
1) Panaskan minyak dan tumis rempah 4 sekawan hingga naik bau 2) Masukkan bawang merah, bawang putih, halia (dihiris halus) dan goreng sampai…