Skip to main content

Magnum Ice Cream IOI City Mall Putrajaya

Yuhuu..dah masuk tengah bulan baru nak update konon2 macam baru masuk tahun baru..hehe..maaf la ye..sendu sendi blog aku ni..busy ya amat..demam dah 2 minggu tak kebah2...keje takleh cuti...banyak nau benda kena settle...

Tau kan kat Putrajaya dah bukak shopping mall besar kemain...taktau la sapa nak pergi buat besar2 tu..mula2 ramai la kot..lama2 nanti sendu gamaknya.haha.. Okay,  semalam ramai dapat bonus, mesti tangan gatal rasa nak beli macam2. Apa kata korang pergi try makan aiskrim Magnum tu. Skang dorang dah bukak outlet. Korang leh design la pebenda nak add kat aiskrim korang tuh.. Tapi harga dia mahal sikit la dari aiskrim yang beli kat tong Petronas tuh..hehee.. outlet dia ada kat Mid Valley dengan Pavilion.. IOI City Mall ni kira yang ketiga kat Malaysia. Boleh la try... 


ni time 9.00 malam
malam2 pon beratur panjang
siang yang panas taktau la bape panjang lak barisannya




kalau korang nak yang canggih2, berlapis2, kena dine in
kalau tapau, tak dapat la macam yang dalam balang2 tu..


#villagepeople
hahaa...mula2 aku macam berdebar2..macam mana la nak order ni..
kang orang belakang marah lak kalau tercangak2
so, ni tips utk villagepeople yang lain..hehe..


Step 1:
Kena bayar dulu
Bagitau jumlah aiskrim yang nak
Bayar, then ambil resit
Akan ada budak yang datang minta resit dan suh pilih topping
 Pilih 3 topping yang kat gambar ni..diulangi TIGA untuk setiap batang aiskrim
* anak aku yang sibuk nak pilih


Step 2 :
Dorang akan tanya perisa AISKRIM yang korang nak
boleh pilih Vanilla atau Brownies
Dia akan bukak dari plastik dan tanya nak celup dengan yang mana
ko pilih la coklat yang ko nak..
White Chocolate, Dark Chocolate, Milk Choco


Step 3:
Topping yang korang dah pilih tu, dia akan masukkan dalam bekas kat tangan kiri dia tu, dan goncang2 bagi sebati..pastu dia terus tabur atas aiskrim yang dah dicelup tadi tu
hehee...


Step 4 :
Dia tanya pulak nak drizzle dengan coklat apa
Aku belasah white coklat
sebab dah salut dengan milk choco



taddaaa....
RM9.90 sebijik

Tapi takleh makan selalu...nak muntah...hahaha...terlalu manis dan berlemak2 ooii...sapa suka, pergi ah try...cuma beratur panjang laaaaaa.....

Comments

Popular posts from this blog

Resepi Dalca Sayur Simple

Sedang berdiet? mari..aku nak bagi resepi cecampak...senang dan sihat..huhuu...

Dalca Sayur

Kacang Dal (1 genggam - basuh dan rebus sampai empuk)
Bawang putih, bawang merah, halia (kisar bersama)
Serbuk Kari Daging 1 sudu besar (bancuh dengan sedikit air)
Rempah Tumis (kulit kayu manis, bunga cengkih, bunga lawang) buah pelaga takyah
Santan
Sayur yang digemari

Cara-cara :

1) Rebus kacang dal sampai empuk. Kalau ikut Masterchef, campak kat dinding, dal tu melekat maknanya dah empuk..hehe..penuh dinding korang ngn dal kang...
2) Panaskan sikit minyak dalam periuk, masukkan rempah tumis
3) Masukkan bahan kisar dan tumis sampai naik bau
4) Masukkan rempah kari yang dah dibancuh dan tumis hingga garing
5) Masukkan sedikit air dan masukkan semua sayuran yang keras
    (aku guna carrot, kacang panjang dan kentang)
6) Biar sampai sayur empuk. Masukkan pulak sayuran lembut. Aku letak terung je
7) Bila dah mendidih, masukkan kacang dal dan santan
8) Perasa kuah dalca tu tunggu sampai mendidih. B…

Resepi Asam Pedas Simple Tapi Sedap

Ha, makan hati baca tajuk? sendiri masak sendiri up...Sapa lagi nak puji kalau bukan diri sendiri kan? haha..
Okay, aku upload gambar asam pedas dengan caption sepanjang2nya kat fb..Mak aku kan tukang masak. Specialty dia memang asam pedas. Sampai mula2 aku masuk keje dulu (ofis depan rumah je), bila cakap mak aku yang berniaga gerai kat balai polis je, semua terus cakap "ha, yang asam pedas sedap tu..anak Kak Yah kan.." kembang bontot jap sebab orang puji mak aku...puji mak pon nak perasan lebih..belum puji aku lagi tu...haha..
Ikut highway...macam biasa..so, bila dah upload, ramai yang mintak resepi plus teringat2 mak aku masak..Dulu aku duk asrama..so, selalu la mengangkut makanan bila balik weekend..dan aku selalu angkut asam pedas dengan sambal sardin cili padi je sebab aku rasa asam pedas & sambal sardin yang mak aku masak takde orang boleh lawan...hahaha...matik la...ah, tak kira...aku tetap nak cakap yang mak aku masak terpaling sedap..kedai2 yang de jual specia…

Resepi Soto Ayam Mudah

Korang memang suka bab2 resepi mudah kan? Aku pon sama..Kalau dah de yang mudah, kejadah apa pegi amek yang susah..Takyah nak mencabar diri sangat. Bukan dapat hadiah pon kan..haha..
Okay..raya baru ni, turn balik kampung Mr.MHR..aku pasghah...hehee...ala, kampung masing2 bukan jauh pon. Sorang Negeri Sembilan, sorang Melaka..sekangkang kera takyah rebut2..aku dah makin lama kahwin ni dah makin tak kesah. Tapi aku paling kesah, pilih kampung yang tak banyak kena buat keje..haha..sayang lemak2 aku kumpul setahun...haha..emang dasar!!  Sempena raya, aku ditugaskan buat soto. Gila kau!! tetiba kena masak soto..dah le keluarga belah Mr.MHR tu besar...aku insan yang lemah ni kena masak banyak2..propa sangatsss...meh la, aku nak bagi resepi. Tapi jangan tanya sukatan. Agak-agak je ye..
Aku masak ni 2 ekor ayam ( 1 ekor potong 4 + 1 ekor potong kecik2)
1) Panaskan minyak dan tumis rempah 4 sekawan hingga naik bau 2) Masukkan bawang merah, bawang putih, halia (dihiris halus) dan goreng sampai…