Skip to main content

Laksa Sedap Langkawi

Kalau pergi Kedah mesti kena makan laksa kan? Langkawi tu dalam negeri Kedah..so, wajib makan laksa gak...Seperti biasa, walaupon tiap2 tahun pergi menjongket ke Langkawi, mesti nak mengugel jugak kan...last2 jumpa orang cakap pasal laksa power kat hujung airport. Meh la kita..


dorang berniaga dalam lori2 macam ni
aku tak recce pon mana lori
terus pergi kat lori yang first ni sebab dia tulis laksa power seperti digembar gemburkan...pastu ada gambar Chef Wan kat situ...mesti sedap nih!! haha..


pasembor pon ada gak
tapi biasa la..street food..takyah nak expect lebih2 la kan..


ko jangan ambil banyak2
kang kesudahannya, menimbun dalam pinggan


bila dah dipotong, campur sayur, tuang kuah, ha....



ni la laksa power tu
bagi aku best!!
sebab masam
laksa kalau tak masam, baik makan kari je ye...haha..
sedap ooii..kena la tekak aku..


rojak buah ada..cendol..air kelapa..
kiranya kalau korang dah makan kat sini, malam takyah makan
memang kenyang



Mak dengan Ayah aku selalu komplen pasal makanan orang lain
maklumlah, dua2 chef..huhuu..
tapi yang ni kena lak tekak masing2
siap esoknya lepas check in beg, kitorang kena lagi 1 kali...


Kalau dari airport, terus je lalu depan One Helang Hotel tu..sampai simpang 3, belok kiri. Depan sikit, ada la lori2 kecik ni.. Aku stop kat lori first sekali.. Korang try la ye kalau2 tersesat kat Langkawi tuh.. 

Comments

  1. pekat kuah laksa tu, nampak menyelerakan sungguh :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehee..memang menyelerakan..baru balik KL tapi dah rindu... :)

      Delete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Resepi Dalca Sayur Simple

Sedang berdiet? mari..aku nak bagi resepi cecampak...senang dan sihat..huhuu...

Dalca Sayur

Kacang Dal (1 genggam - basuh dan rebus sampai empuk)
Bawang putih, bawang merah, halia (kisar bersama)
Serbuk Kari Daging 1 sudu besar (bancuh dengan sedikit air)
Rempah Tumis (kulit kayu manis, bunga cengkih, bunga lawang) buah pelaga takyah
Santan
Sayur yang digemari

Cara-cara :

1) Rebus kacang dal sampai empuk. Kalau ikut Masterchef, campak kat dinding, dal tu melekat maknanya dah empuk..hehe..penuh dinding korang ngn dal kang...
2) Panaskan sikit minyak dalam periuk, masukkan rempah tumis
3) Masukkan bahan kisar dan tumis sampai naik bau
4) Masukkan rempah kari yang dah dibancuh dan tumis hingga garing
5) Masukkan sedikit air dan masukkan semua sayuran yang keras
    (aku guna carrot, kacang panjang dan kentang)
6) Biar sampai sayur empuk. Masukkan pulak sayuran lembut. Aku letak terung je
7) Bila dah mendidih, masukkan kacang dal dan santan
8) Perasa kuah dalca tu tunggu sampai mendidih. B…

Resepi Asam Pedas Simple Tapi Sedap

Ha, makan hati baca tajuk? sendiri masak sendiri up...Sapa lagi nak puji kalau bukan diri sendiri kan? haha..
Okay, aku upload gambar asam pedas dengan caption sepanjang2nya kat fb..Mak aku kan tukang masak. Specialty dia memang asam pedas. Sampai mula2 aku masuk keje dulu (ofis depan rumah je), bila cakap mak aku yang berniaga gerai kat balai polis je, semua terus cakap "ha, yang asam pedas sedap tu..anak Kak Yah kan.." kembang bontot jap sebab orang puji mak aku...puji mak pon nak perasan lebih..belum puji aku lagi tu...haha..
Ikut highway...macam biasa..so, bila dah upload, ramai yang mintak resepi plus teringat2 mak aku masak..Dulu aku duk asrama..so, selalu la mengangkut makanan bila balik weekend..dan aku selalu angkut asam pedas dengan sambal sardin cili padi je sebab aku rasa asam pedas & sambal sardin yang mak aku masak takde orang boleh lawan...hahaha...matik la...ah, tak kira...aku tetap nak cakap yang mak aku masak terpaling sedap..kedai2 yang de jual specia…

Resepi Soto Ayam Mudah

Korang memang suka bab2 resepi mudah kan? Aku pon sama..Kalau dah de yang mudah, kejadah apa pegi amek yang susah..Takyah nak mencabar diri sangat. Bukan dapat hadiah pon kan..haha..
Okay..raya baru ni, turn balik kampung Mr.MHR..aku pasghah...hehee...ala, kampung masing2 bukan jauh pon. Sorang Negeri Sembilan, sorang Melaka..sekangkang kera takyah rebut2..aku dah makin lama kahwin ni dah makin tak kesah. Tapi aku paling kesah, pilih kampung yang tak banyak kena buat keje..haha..sayang lemak2 aku kumpul setahun...haha..emang dasar!!  Sempena raya, aku ditugaskan buat soto. Gila kau!! tetiba kena masak soto..dah le keluarga belah Mr.MHR tu besar...aku insan yang lemah ni kena masak banyak2..propa sangatsss...meh la, aku nak bagi resepi. Tapi jangan tanya sukatan. Agak-agak je ye..
Aku masak ni 2 ekor ayam ( 1 ekor potong 4 + 1 ekor potong kecik2)
1) Panaskan minyak dan tumis rempah 4 sekawan hingga naik bau 2) Masukkan bawang merah, bawang putih, halia (dihiris halus) dan goreng sampai…