November 12, 2014

Resepi Chili Crab Halal Simple

Tajuk entry kemain kan? hahaha...yelah, selalu yang jual ketam cili ni mesti orang bukan Islam. tapi kedainya kemain penuh dengan orang2 kita ni..wallahualam...Bila aku tengok orang post2 gambar pergi makan kat kedai gemuk yang terkenal tu, aku ada gak telan2 air liur tengok gambar tu. Tapi nak melangkah pergi memang tak la kot. Kedai cina kan? tapi kenapa ramai orang Islam makan kat situ? Tukang masak dia Islam eh? Aku tak tau..Aku bertanya nih..hehee..

Nak dijadikan cerita, sebab dah kembung perut telan air liur, aku pon memulakan langkah mencari resepi2 yang diyakini. Kalau korang nak tau, ada resepi yang macam tak logik tau. So, kena gigih mencari, insyaAllah akan jumpa yang betul punya resepi akhirnya tau.

Ketam aku pon tak banyak ekor..ada 3 ekor je time tu dalam peti ais. Kerat 2, dapat la 6 ketul kan? sorang 3 ketul...huhuu..Balik kerja kan nak masak mesti yang ekspress je..kalau weekend baru boleh masak yang remeh temeh sikit..Aku nak bagi resepi ni. Paling senang dalam dunia...Kalau buat tak jadik, taktau la apa nak jadik ooiii....hahaa..



layan mata dulu
sila telan-telan ailio macam aku gak..hehe..

Resepi Ketam Sambal Cili

Ketam
Bawang putih + bawang merah (kisar)
Cili kering (kisar)
Sos Cili
Garam
Gula

Cara-cara

1) Panaskan minyak dan tumis bawang2 sampai garing
2) Bila dah naik bau, masukkan cili kering dan masak sampai garing
3) Masukkan sos cili (ikut keperluan - jangan banyak2 sangat)
4) Bila cili dah sebati, masukkan ketam dan sedikit air
5) Gaulkan dan masukkan garam dan sedikit gula
6) Bila ketam nampak dah masak, tutup api dan siap untuk dihidang


Senang tak? Ada orang pecahkan telur, tapi aku tak letak sebab telur aku goreng asing. Anak aku tu tak makan telur hancur2 ni..Jadi aku dadarkan je..Kalau korang nak pecahkan telur, make sure api besar, masukkan telur dan gaul telur laju2..kalau tak, jadi ketam pattaya nanti..hahaa..

Okay, balik kang silalah try ye...Laki aku siap tak percaya aku yang masak benda alah nie...mati2 dia ingat aku order kat kedai...phhewww....kembang montot sket...


2 comments:

Resepi Bergedil Kentang Mudah

Musim korban ni, mesti banyak dapat daging korban kan?. Sedap kalau dibuat sup. Gengkan pulak jadi bihun sup dengan sambal kicap..fuhhh...h...