Skip to main content

Tiket Train Jakarta - Bandung

Oleh kerana selalu sangat pergi negara jiran ni, aku malas la nak snap update2 pasal trip bercuti. Sekarang ni nak bagi tips2 je untuk kawan2 yang nak pergi bercuti ke Jakarta atau Bandung..hehe.. Kali ni nak bagi kaedah nak beli tiket keretapi dari Station Gambir (Jakarta) ke Station Keretapi Bandung.

Bagi memudahkan urusan, seelok-eloknya book dulu siap2 tiket train tu dari sini, Kena pulak kalau ramai kan..kalau setakat sorang dua, boleh je redah. Korang boleh sesuaikan dengan apa aktiviti korang. Takut kang dah beli tiket, berubah pulak plan..hehe.. Sebab tiket boleh di beli di kaunter sekurang-kurangnya sejam sebelum masa train. Tapi ramai yang beratur beli tiket kat kaunter...macam aku, aku beli tiket online siap2..lagipon kitorang ramai..senang urusan aku..



pergi ke tiket.com
pilih gambar keretapi tu, then masukkan:
From : GAMBIR 
To : BANDUNG
Masukkan tarikh dan berapa orang nak pergi..sekali key in maksimum 4 orang
kalau ramai, kena beli 2,3 kali..tapi dia mudah je...then click FIND TRAINS




untuk ke Bandung, sila pilih ARGO PARAHYANGAN je..
lepas tu, pilih TIME yang korang nak. Ni time Indonesia..jangan confuse okay..
Pilih yang EXECUTIVE = First Class
jangan pilih BUSINESS..bisnes dia tu kira class 2
kang duduk bercampur dengan orang2 lain, terkejut lak korang...hahaaa..
Train paling awal jam 5.15 pagi...then click CHOOSE



bila dah choose, dia akan bagitau total kena bayar
key in contact information



Passport kena key in
kalau time beli ni passport dah mati dan belum renew, still boleh je beli
yang penting ada nombor passport untuk pengesahan kerakyatan je..
then click PAY NOW

Proses pembayaran terlupa nak print screen. Tapi senang je.. Bayar guna card credit MasterCard atau VISA je..online banking tak boleh. Macam aku guna Big Card Air Asia tu je.. Senang.. Lepas selesai bayar, korang print la voucher tiket tu. Immediate print pon boleh atau print yang dia hantar kat email pon boleh. Janji ada booking number..

Yang korang print tu bukan tiket tau. Tu voucher..kena tukarkan ke tiket. Kat station Gambir tu ada mesin layan diri untuk penukaran tiket. Tukar sekurang-kurangnya 1 jam sebelum berlepas. Macam aku aritu, train kul 3.30 petang, kul 1.30 petang aku dah ada kat station, tukar tiket, then pegi la lunch kat situ sementara tunggu nak berlepas jam 3.30petang tu...sebelum berlepas, ada 1 check point keselamatan..ala2 imigresen..korang kena 'check in' awal. macam contoh aku, kul 2.45 petang aku check in kat diorang pastu terus naik ke landasan tunggu train..


ni mesin layan dirinya
Cetak Tiket Mandiri (Layan Diri)



terkecik pulak label...hehe..
nampak nombor booking yang aku bulatkan kaler merah belah kiri tu?
ha, mula2 key in nombor tu..tekan SEARCH



dia akan appear senarai nama seperti nombor booking
click CETAK / PRINT



nilah tiket yang sebenar
senang je ooiiii...
tiket ni la kena bawak ke kaunter ala2 imigresen tu...

Semua benda-benda ini kat Level G..untuk train kena naik ke Level 2
kat Level G & L1 ada kedai makan, kiosk2, resto2, Alfa Maret (ala2 7E), Roti Boy, Pappa Roti, Bread Talk, KFC, Starbucks, Surau, Toilet semua ada..

Kat Lantai 2 ada landasan je plus ada 3 orang nih..hehee..


macam tulah rupa landasan dia
anak2 kena jaga baik2..keretapi sentiasa ada
macam2 tujuan dan destinasi
korang boleh tanya kat staff dorang yang ada je kat atas tu untuk confirmkan landasan mana untuk train ke Bandung kay...


Selamat Berlibur!!

Comments

Popular posts from this blog

Resepi Dalca Sayur Simple

Sedang berdiet? mari..aku nak bagi resepi cecampak...senang dan sihat..huhuu...

Dalca Sayur

Kacang Dal (1 genggam - basuh dan rebus sampai empuk)
Bawang putih, bawang merah, halia (kisar bersama)
Serbuk Kari Daging 1 sudu besar (bancuh dengan sedikit air)
Rempah Tumis (kulit kayu manis, bunga cengkih, bunga lawang) buah pelaga takyah
Santan
Sayur yang digemari

Cara-cara :

1) Rebus kacang dal sampai empuk. Kalau ikut Masterchef, campak kat dinding, dal tu melekat maknanya dah empuk..hehe..penuh dinding korang ngn dal kang...
2) Panaskan sikit minyak dalam periuk, masukkan rempah tumis
3) Masukkan bahan kisar dan tumis sampai naik bau
4) Masukkan rempah kari yang dah dibancuh dan tumis hingga garing
5) Masukkan sedikit air dan masukkan semua sayuran yang keras
    (aku guna carrot, kacang panjang dan kentang)
6) Biar sampai sayur empuk. Masukkan pulak sayuran lembut. Aku letak terung je
7) Bila dah mendidih, masukkan kacang dal dan santan
8) Perasa kuah dalca tu tunggu sampai mendidih. B…

Resepi Asam Pedas Simple Tapi Sedap

Ha, makan hati baca tajuk? sendiri masak sendiri up...Sapa lagi nak puji kalau bukan diri sendiri kan? haha..
Okay, aku upload gambar asam pedas dengan caption sepanjang2nya kat fb..Mak aku kan tukang masak. Specialty dia memang asam pedas. Sampai mula2 aku masuk keje dulu (ofis depan rumah je), bila cakap mak aku yang berniaga gerai kat balai polis je, semua terus cakap "ha, yang asam pedas sedap tu..anak Kak Yah kan.." kembang bontot jap sebab orang puji mak aku...puji mak pon nak perasan lebih..belum puji aku lagi tu...haha..
Ikut highway...macam biasa..so, bila dah upload, ramai yang mintak resepi plus teringat2 mak aku masak..Dulu aku duk asrama..so, selalu la mengangkut makanan bila balik weekend..dan aku selalu angkut asam pedas dengan sambal sardin cili padi je sebab aku rasa asam pedas & sambal sardin yang mak aku masak takde orang boleh lawan...hahaha...matik la...ah, tak kira...aku tetap nak cakap yang mak aku masak terpaling sedap..kedai2 yang de jual specia…

Resepi Soto Ayam Mudah

Korang memang suka bab2 resepi mudah kan? Aku pon sama..Kalau dah de yang mudah, kejadah apa pegi amek yang susah..Takyah nak mencabar diri sangat. Bukan dapat hadiah pon kan..haha..
Okay..raya baru ni, turn balik kampung Mr.MHR..aku pasghah...hehee...ala, kampung masing2 bukan jauh pon. Sorang Negeri Sembilan, sorang Melaka..sekangkang kera takyah rebut2..aku dah makin lama kahwin ni dah makin tak kesah. Tapi aku paling kesah, pilih kampung yang tak banyak kena buat keje..haha..sayang lemak2 aku kumpul setahun...haha..emang dasar!!  Sempena raya, aku ditugaskan buat soto. Gila kau!! tetiba kena masak soto..dah le keluarga belah Mr.MHR tu besar...aku insan yang lemah ni kena masak banyak2..propa sangatsss...meh la, aku nak bagi resepi. Tapi jangan tanya sukatan. Agak-agak je ye..
Aku masak ni 2 ekor ayam ( 1 ekor potong 4 + 1 ekor potong kecik2)
1) Panaskan minyak dan tumis rempah 4 sekawan hingga naik bau 2) Masukkan bawang merah, bawang putih, halia (dihiris halus) dan goreng sampai…