Skip to main content

Nasi Arab

Macam dah lama tak cerita pasal makanan..hehee...minggu lepas, kami boring2 duk rumah..lepak2 tgk tv, perut pon lapa..jadi, aku pon pujuk2 la Mr.MHR ajak makan kat Al-Rawsha @ Bulatan Kg.Pandan tu..sebab dah ramai yang pegi..kedai lak kemain gadang..sedap la kot..selama-selama ni aku hanya makan nasi arab yang Saba' Restaurant kat Cyberjaya tu je..bagi aku tu la yang terpaling sedap...puas pujuk, last2 start keta, jalan....

Waktu sampai tu, mmg org tgh beransur2 nak ramai..duduk2 je trus la order..Kami order :
Chicken Mandy Rice
Chicken Kebab 
Mango Juice
Mineral Water
Ice Cream (3 scoops) 
* semua ni satu-satu
Okeh, kesimpulan nak bagi.....

TAK SEDAP & MAHAL

Oh, frust giler...kalau kat saba' tu, chicken mandy dia 1/4 portion tu, RM12 je..kalau makan sepinggan tu sorang2, balik ofis tido nyenyak sampai waktu balik...ini tidak adil tidak adil tidak adil bagiku....tapi taktau la kalau selera aku lain ngan org lain...tapi selalunya selera aku kalau sedap mmg sedap..kalau tak sedap tu mmg hampas la namanya...


 ni Chicken Mandy yang aku order...
gambo ni zoom..sbb tu nampak cam besar ye


 olololoo....manja tak ayam ni pose?


size mangkuk ni sama cam mangkuk sup kat pizza hut tu..sambal ni mmg dia bg banyak...aku siap tuang semua atas nasi sebab nasi tu xde rasa..takleh makan saje....


 seperti biasa..aktiviti berkejaran oleh Akeef Mirza...mmg kegemaran semenjak 3 bulan kebelakangan nih..kalau pegang menjerit..dari org tak selesa dgr high pitch dia, biakan je lepas...
 

Pada yang baru 1st time makan nasi arab ni, mungkin la rasa ok..tapi sebab aku selalu layan nasi arab ni, aku masih pilih Saba'..terbau2 nasi dia yang wangi tuh...cehh...ooppss..lupa..total semua yang kami makan adalah RM58.00...ni berdua je...selalu kalau kat Saba' tu, kami (aku ngan geng2 BPAD), makan 4 orang harganya RM52.00...nampak bezanya......?

Comments

  1. Salam..terlihat blog ni dan rasa nk mkn nasi arab di sekitar kediaman seri kembangan ni in stead of ar rausha yg jauh...try la mkn di saba'....tp sy lbh sukakan ar rausha...sy cuba cari part makanan mn yg u kata sedap tp xjmpa..maaf ye...

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Resepi Dalca Sayur Simple

Sedang berdiet? mari..aku nak bagi resepi cecampak...senang dan sihat..huhuu...

Dalca Sayur

Kacang Dal (1 genggam - basuh dan rebus sampai empuk)
Bawang putih, bawang merah, halia (kisar bersama)
Serbuk Kari Daging 1 sudu besar (bancuh dengan sedikit air)
Rempah Tumis (kulit kayu manis, bunga cengkih, bunga lawang) buah pelaga takyah
Santan
Sayur yang digemari

Cara-cara :

1) Rebus kacang dal sampai empuk. Kalau ikut Masterchef, campak kat dinding, dal tu melekat maknanya dah empuk..hehe..penuh dinding korang ngn dal kang...
2) Panaskan sikit minyak dalam periuk, masukkan rempah tumis
3) Masukkan bahan kisar dan tumis sampai naik bau
4) Masukkan rempah kari yang dah dibancuh dan tumis hingga garing
5) Masukkan sedikit air dan masukkan semua sayuran yang keras
    (aku guna carrot, kacang panjang dan kentang)
6) Biar sampai sayur empuk. Masukkan pulak sayuran lembut. Aku letak terung je
7) Bila dah mendidih, masukkan kacang dal dan santan
8) Perasa kuah dalca tu tunggu sampai mendidih. B…

Resepi Asam Pedas Simple Tapi Sedap

Ha, makan hati baca tajuk? sendiri masak sendiri up...Sapa lagi nak puji kalau bukan diri sendiri kan? haha..
Okay, aku upload gambar asam pedas dengan caption sepanjang2nya kat fb..Mak aku kan tukang masak. Specialty dia memang asam pedas. Sampai mula2 aku masuk keje dulu (ofis depan rumah je), bila cakap mak aku yang berniaga gerai kat balai polis je, semua terus cakap "ha, yang asam pedas sedap tu..anak Kak Yah kan.." kembang bontot jap sebab orang puji mak aku...puji mak pon nak perasan lebih..belum puji aku lagi tu...haha..
Ikut highway...macam biasa..so, bila dah upload, ramai yang mintak resepi plus teringat2 mak aku masak..Dulu aku duk asrama..so, selalu la mengangkut makanan bila balik weekend..dan aku selalu angkut asam pedas dengan sambal sardin cili padi je sebab aku rasa asam pedas & sambal sardin yang mak aku masak takde orang boleh lawan...hahaha...matik la...ah, tak kira...aku tetap nak cakap yang mak aku masak terpaling sedap..kedai2 yang de jual specia…

Resepi Soto Ayam Mudah

Korang memang suka bab2 resepi mudah kan? Aku pon sama..Kalau dah de yang mudah, kejadah apa pegi amek yang susah..Takyah nak mencabar diri sangat. Bukan dapat hadiah pon kan..haha..
Okay..raya baru ni, turn balik kampung Mr.MHR..aku pasghah...hehee...ala, kampung masing2 bukan jauh pon. Sorang Negeri Sembilan, sorang Melaka..sekangkang kera takyah rebut2..aku dah makin lama kahwin ni dah makin tak kesah. Tapi aku paling kesah, pilih kampung yang tak banyak kena buat keje..haha..sayang lemak2 aku kumpul setahun...haha..emang dasar!!  Sempena raya, aku ditugaskan buat soto. Gila kau!! tetiba kena masak soto..dah le keluarga belah Mr.MHR tu besar...aku insan yang lemah ni kena masak banyak2..propa sangatsss...meh la, aku nak bagi resepi. Tapi jangan tanya sukatan. Agak-agak je ye..
Aku masak ni 2 ekor ayam ( 1 ekor potong 4 + 1 ekor potong kecik2)
1) Panaskan minyak dan tumis rempah 4 sekawan hingga naik bau 2) Masukkan bawang merah, bawang putih, halia (dihiris halus) dan goreng sampai…