Skip to main content

Dinner Beramai-ramai...

Makan ramai2, bayar sorang2...penah dengar lagu tu? hahaa..saje je..aku macam suka nak nyanyi2 pagi2 buta ni..xleh tido, jadi aku menghapdet semua gambo yang ada dalam camera aku yang shomel nih....Baru2 ni, Mak Cu Akeef banje kitorang dinner..puas pk mana nak makan sebab skang kan banyak kedai yang selalu menyebabkan aku nak memaki je..rege kemain mahal, rasa xde langsung...makan haram dorang meniaga camtuh....last2 Pak Ngah Akeef ajak pg makan kat Sri Niara @ Taman Melawati...dulu aku ada gak pegi kedai ni..tapi sbb dulu diet, so, xdelah selalu pegi...sbb sini makanan dia memang selambak2...

Kitorang pegi makan bertujuh dewasa + Akeef...bertujuh adalah Ibu, Ayah, Makcu, Pak Cu, Pak Ngah, Uncle Dedeq, Nenek dan yang paling penting Akeef la kan...semua tu gelaran yang dia panggil..Atuk tak ikut sebab pegi melepak minum teh tarik ngan geng RTM..hahaha..tapi tetap kirim Bihun Goreng Feveret....


 Oleh kerana makanan semua order ala carte sorang satu, maka penuh la meja...yang paling ujung tu Nasi Goreng USA Uncle Dedeq..Nenek makan Nasi Putih + Tomyam Udang.


 Okay, yang depan ni resepi diet Ibu...Kuey Teow Goreng..Pak Ngah mmg over sket...order Nasi Putih + Telur Bungkus + Puyuh Masak Pedas


 Yang depan ni, Ayah punya..Nasi Goreng Niara Special..hehee...ayam tu goreng ngn bawang putih..tu yang special kot...Pak Cu lak order Nasi Goreng Seafood.


Nasi Goreng Paprik...kepunyaan Makcu aka tukang belanja...


Akeef tgh disekat oleh Pak Ngah..berpura2 nak senyum time Ibu snap gamba sedangkan dalam hati meronta2 nak men kejar2 dalam kedai...Secara keseluruhannya makanan kat sini sedap..masakan Thai..hidangan pon banyak...kira kalau balik keje tu tgh kebulur, mmg sesuai sgt pg makan kat sini...makan petang ni, sampai 10 pagi esok kenyang...hahahaa....ciiiaaaooooooww....

Comments

Post a Comment

Popular posts from this blog

Resepi Dalca Sayur Simple

Sedang berdiet? mari..aku nak bagi resepi cecampak...senang dan sihat..huhuu...

Dalca Sayur

Kacang Dal (1 genggam - basuh dan rebus sampai empuk)
Bawang putih, bawang merah, halia (kisar bersama)
Serbuk Kari Daging 1 sudu besar (bancuh dengan sedikit air)
Rempah Tumis (kulit kayu manis, bunga cengkih, bunga lawang) buah pelaga takyah
Santan
Sayur yang digemari

Cara-cara :

1) Rebus kacang dal sampai empuk. Kalau ikut Masterchef, campak kat dinding, dal tu melekat maknanya dah empuk..hehe..penuh dinding korang ngn dal kang...
2) Panaskan sikit minyak dalam periuk, masukkan rempah tumis
3) Masukkan bahan kisar dan tumis sampai naik bau
4) Masukkan rempah kari yang dah dibancuh dan tumis hingga garing
5) Masukkan sedikit air dan masukkan semua sayuran yang keras
    (aku guna carrot, kacang panjang dan kentang)
6) Biar sampai sayur empuk. Masukkan pulak sayuran lembut. Aku letak terung je
7) Bila dah mendidih, masukkan kacang dal dan santan
8) Perasa kuah dalca tu tunggu sampai mendidih. B…

Resepi Asam Pedas Simple Tapi Sedap

Ha, makan hati baca tajuk? sendiri masak sendiri up...Sapa lagi nak puji kalau bukan diri sendiri kan? haha..
Okay, aku upload gambar asam pedas dengan caption sepanjang2nya kat fb..Mak aku kan tukang masak. Specialty dia memang asam pedas. Sampai mula2 aku masuk keje dulu (ofis depan rumah je), bila cakap mak aku yang berniaga gerai kat balai polis je, semua terus cakap "ha, yang asam pedas sedap tu..anak Kak Yah kan.." kembang bontot jap sebab orang puji mak aku...puji mak pon nak perasan lebih..belum puji aku lagi tu...haha..
Ikut highway...macam biasa..so, bila dah upload, ramai yang mintak resepi plus teringat2 mak aku masak..Dulu aku duk asrama..so, selalu la mengangkut makanan bila balik weekend..dan aku selalu angkut asam pedas dengan sambal sardin cili padi je sebab aku rasa asam pedas & sambal sardin yang mak aku masak takde orang boleh lawan...hahaha...matik la...ah, tak kira...aku tetap nak cakap yang mak aku masak terpaling sedap..kedai2 yang de jual specia…

Resepi Soto Ayam Mudah

Korang memang suka bab2 resepi mudah kan? Aku pon sama..Kalau dah de yang mudah, kejadah apa pegi amek yang susah..Takyah nak mencabar diri sangat. Bukan dapat hadiah pon kan..haha..
Okay..raya baru ni, turn balik kampung Mr.MHR..aku pasghah...hehee...ala, kampung masing2 bukan jauh pon. Sorang Negeri Sembilan, sorang Melaka..sekangkang kera takyah rebut2..aku dah makin lama kahwin ni dah makin tak kesah. Tapi aku paling kesah, pilih kampung yang tak banyak kena buat keje..haha..sayang lemak2 aku kumpul setahun...haha..emang dasar!!  Sempena raya, aku ditugaskan buat soto. Gila kau!! tetiba kena masak soto..dah le keluarga belah Mr.MHR tu besar...aku insan yang lemah ni kena masak banyak2..propa sangatsss...meh la, aku nak bagi resepi. Tapi jangan tanya sukatan. Agak-agak je ye..
Aku masak ni 2 ekor ayam ( 1 ekor potong 4 + 1 ekor potong kecik2)
1) Panaskan minyak dan tumis rempah 4 sekawan hingga naik bau 2) Masukkan bawang merah, bawang putih, halia (dihiris halus) dan goreng sampai…