Skip to main content

Akhirnya....

Nak mulakan entry pertama 2012 dengan berita gembira....

Alhamdulillah, setelah hampir 5 tahun (lamanya..), berjaya gak aku tamatkan pengajian part time aku..huhuu..org len buat degree 3 tahun je..aku? 5 tahun...hukhukk..sadis..

Dulu pas abes buat diploma, hajat di hati tu mmg la nak trus sambung degree..tapi mak & ayah aku suh keje..jadi, aku pon cari la keje..rezeki dapat keje ngan kelulusan diploma & dengan GOMEN..oh, dulu time cakap aku keje gomen, org akan senyum sinis k..maklumlah zaman tu, sape keje bank, mmg terhebat la kot...tapi skang, kau ada? hehee...jadi, lepas setahun keje (aku join kjaan awal tahun, senang sket nak kira bape tahun dah keje..), aku decide nak sambung belajar..part time sebab takkan nak benti keje kot...setelah puas survey, aku pilih untuk join program Eksekutif UKM..program ni kelas setiap hari kul 7 - 10 malam..dah kira macam full time sbb hari2..aku diterima start class Julai 2005, tapi time tu aku tukar tempat keje plak..rasa macam tak larat nak ulang alik..so, start2 je aku dah mohon tangguh pengajian 1 semester..jadi secara rasminya aku start belajar Februari 2006..

Belajar punya belajar, awal2 mengandung Akeef, aku mohon tangguh lagi sbb time tu aku duk Putrajaya, kelas kat KL..x larat nak kejar balik keje trus drive ke KL..total, 2 sem aku mohon tangguh..lepas Akeef lahir, aku sambung habiskan 2,3 paper yang hujung2 & yang kritikal2 tu...mungkin rezeki aku, senang je aku berjaya tamatkan semua paper tu...tapi manusia kan tak penah puas..pas aku abes belajar tu, kerajaan bekukan pengambilan kan? dalam tahun 2011, takde pon pengambilan yang dibuat..maka, aku pon mohon la ngn pihak UKM utk repair mana2 paper yang terpeleot zaman2 tak focus dulu (bercinta ngan Mr.MHR la..) huhuu...mujo UKM approved..so, aku hanya study sendiri kat rumah, UKM bagi tarikh exam..pergi exam, tggu result..sangat mudah urusan aku...hehe..last aku sit exam adalah pada November 2011 yang lepas..setelah dekat sebulan lebih gak, menunggu..........



taaaadddddaaaa....aku dah tamat pengajian..diberi status konvokesyen....jadi, TADI aku dah apply jawatan baru dengan kelayakan baru...lagipon ni dah 2012, SPA dah bukak balik pengambilan untuk penjawat awam...maka, dengan rasminya aku layak.. :)

dan.....








dan.....








dan.....









disebabkan keputusan yang hampir sama ngan Amalina Che Bakri (hahahahaa....), besar kemungkinan JPA akan tukarkan pinjaman pelajaran aku kepada status BIASISWA...yahooooo!!! jadi, berganda2 kegembiraan aku di awal tahun 2012 nih...korang doakanlah aku dapat jawatan baru tu ye..nnt boleh buat kenduri ajak korang semua datang ke teratak aku yang comel nih.... :)

Oleh kerana belajar dah abes, gaji pon dah naik (^_^), misi 2012, nak besarkan keluarga..org kata sapa bersalin normal, leh ada anak banyak2...huhuu...ko tgk la berapa ramai ahli keluarga aku nanti ye....

daaaaa....


Comments

Popular posts from this blog

Resepi Dalca Sayur Simple

Sedang berdiet? mari..aku nak bagi resepi cecampak...senang dan sihat..huhuu...

Dalca Sayur

Kacang Dal (1 genggam - basuh dan rebus sampai empuk)
Bawang putih, bawang merah, halia (kisar bersama)
Serbuk Kari Daging 1 sudu besar (bancuh dengan sedikit air)
Rempah Tumis (kulit kayu manis, bunga cengkih, bunga lawang) buah pelaga takyah
Santan
Sayur yang digemari

Cara-cara :

1) Rebus kacang dal sampai empuk. Kalau ikut Masterchef, campak kat dinding, dal tu melekat maknanya dah empuk..hehe..penuh dinding korang ngn dal kang...
2) Panaskan sikit minyak dalam periuk, masukkan rempah tumis
3) Masukkan bahan kisar dan tumis sampai naik bau
4) Masukkan rempah kari yang dah dibancuh dan tumis hingga garing
5) Masukkan sedikit air dan masukkan semua sayuran yang keras
    (aku guna carrot, kacang panjang dan kentang)
6) Biar sampai sayur empuk. Masukkan pulak sayuran lembut. Aku letak terung je
7) Bila dah mendidih, masukkan kacang dal dan santan
8) Perasa kuah dalca tu tunggu sampai mendidih. B…

Resepi Asam Pedas Simple Tapi Sedap

Ha, makan hati baca tajuk? sendiri masak sendiri up...Sapa lagi nak puji kalau bukan diri sendiri kan? haha..
Okay, aku upload gambar asam pedas dengan caption sepanjang2nya kat fb..Mak aku kan tukang masak. Specialty dia memang asam pedas. Sampai mula2 aku masuk keje dulu (ofis depan rumah je), bila cakap mak aku yang berniaga gerai kat balai polis je, semua terus cakap "ha, yang asam pedas sedap tu..anak Kak Yah kan.." kembang bontot jap sebab orang puji mak aku...puji mak pon nak perasan lebih..belum puji aku lagi tu...haha..
Ikut highway...macam biasa..so, bila dah upload, ramai yang mintak resepi plus teringat2 mak aku masak..Dulu aku duk asrama..so, selalu la mengangkut makanan bila balik weekend..dan aku selalu angkut asam pedas dengan sambal sardin cili padi je sebab aku rasa asam pedas & sambal sardin yang mak aku masak takde orang boleh lawan...hahaha...matik la...ah, tak kira...aku tetap nak cakap yang mak aku masak terpaling sedap..kedai2 yang de jual specia…

Resepi Soto Ayam Mudah

Korang memang suka bab2 resepi mudah kan? Aku pon sama..Kalau dah de yang mudah, kejadah apa pegi amek yang susah..Takyah nak mencabar diri sangat. Bukan dapat hadiah pon kan..haha..
Okay..raya baru ni, turn balik kampung Mr.MHR..aku pasghah...hehee...ala, kampung masing2 bukan jauh pon. Sorang Negeri Sembilan, sorang Melaka..sekangkang kera takyah rebut2..aku dah makin lama kahwin ni dah makin tak kesah. Tapi aku paling kesah, pilih kampung yang tak banyak kena buat keje..haha..sayang lemak2 aku kumpul setahun...haha..emang dasar!!  Sempena raya, aku ditugaskan buat soto. Gila kau!! tetiba kena masak soto..dah le keluarga belah Mr.MHR tu besar...aku insan yang lemah ni kena masak banyak2..propa sangatsss...meh la, aku nak bagi resepi. Tapi jangan tanya sukatan. Agak-agak je ye..
Aku masak ni 2 ekor ayam ( 1 ekor potong 4 + 1 ekor potong kecik2)
1) Panaskan minyak dan tumis rempah 4 sekawan hingga naik bau 2) Masukkan bawang merah, bawang putih, halia (dihiris halus) dan goreng sampai…