November 18, 2010

The Birth Of Muhammad Akeef Mirza

Don't know what's stopping me to create my own blog before.....

Walaupun Akeef dh hampir masuk 4 bulan dlm tempoh 2 weeks lagik, aku nak share pengalaman melahirkan Akeef tempoh hari... tak kira la dh lambat ke apa, yang penting nak share jugak!! hahahaa...

Nie lah fizikal aku time hujung2 ngandung....Bukan men bolat lagik..Tu yg menyebabkan ramai igt mengandung anak kembar...sbnrnya sorang je yg ada dlm kandungan time nie..tapi jd bolat sehat ni maybe sbb suamiku aka Mr.MHR menjagaku bagai menatang minyak yg penuh...sebut je apa nak,semua akan ada dgn 2,3 kelip mata...hehee...

6.50 am : 3 Ogos 2010
Subuh tu, waktu nak turun katil, gerak je kaki, trus dgr bunyik "pop" dan dgn serta merta terjadilah banjir besar..hahahaa...x sempat nk buat apa2..trus jalan masuk bilik air..dr pintu toilet tu,jerit "yang..yang..bangun..i dh nk beranak nih"..hahaa...giler panik... Mr.MHR bangun pisat2..cr wife kat sblh xdek..tgk2 wife dpn pintu toilet...huhuu..giler tol..mencurah2 bagai hujan lebat...xleh gerak langsung..Mr.MHR kelam kabut suh duduk je kat mangkuk toilet..
siap ckp "u jgn gerak2 yang..jap i siap..kita pg hospital.."

Masalahnya, punya la lama tggu Mr.MHR bersiap...Mr.MHR pg mandi kt bathroom lg satu...siap kena jerit : "dah siap ke blom??" br la muncul dpn pintu toilet..yg paling lawak, de ke patut Mr.MHR dtg suh pilih tuk dia seluar mana 1 yg sesuai nak pakai pg hospital...
"sayang,i dh cuak nih..u siap suh pilih sua lagik..ya rabbi..."


Pas dh siap, Mr.MHR drive kete laju2 pg Hospital Putrajaya..siap on hazard signal lagik... time tu baby dah de kt bawah sangat rasanya...terbayang2 baby tengah berada dlm posisi cam pic atas tue...


Proses check-in....waktu ni x rasa sakit pon..relax je...tggu nurse ni register...sib baik ktorang sampai dulu...pas je duduk kt kerusi tu, de 3 lg org sampai..sumer nak bersalin time yg sama..hehee..

Pas selesai check in, aku kena hantar kat wad 3b..katil no.3...
sebilik berdua...hospital gomen pon best la!! hahaa...
masuk2 bilik, member katil sebelah xdek.. nurse bgtau dia dh masuk operation room..huhuu..tetiba rasa seriau... aku pon duk la diam2 atas katil..
Mr.MHR xleh temankan lama2....
nurse tu kata : "waktu melawat dh nak tamat cik" ...
huhuu..terasa cam sedih je kena baring atas katil spital...
tak penah lak ada pengalaman tido kat spital nih..

tgh baring2 tu, ada org dtg anta lunch...ni lah menunya...:



time ni
Mr.MHR ada lagik temankan...dpt macaroni + chicken soup + papaya potong2..hehee..
makan x abes sbb time nih contraction dh start kuat..
manade selera kalau sakit kan...x dpt diucapkan perasaan time nih..nak layan
Mr.MHR ckp pon dh tak larat..br je nak ckp,sakit tu dtg..br je nak cakap,sakit dtg lagik..last2 pejam mata je menahan kesakitan..huhuu...

Tepat jam 2.00 petang,
Mr.MHR pon balik..time ni mak, ayah & adik pempuan aku mmg dh ada kt umah..sbb xleh tunggu kat spital..so Mr.MHR pon balik gak..hukhukk...sedihnya...

Pas je
Mr.MHR balik, masuk la sepasukan doctor..sepasukan okay...dh rs mcm bahan ujikaji dah aku nih...ada sorang doctor pempuan check laluan...doctor ni lemah lembut je..cakap pon baik2...kurang sket rs takut..check2,dia kata dh boleh pegi labour room...dia suh call Mr.MHR, sbb suami boleh temankan isteri bersalin..kecuali kalau kena vacumm @ operate, suami xleh bersama2.. NORMAL sahaja hokay!!

Dipendekkan cerita, pas bersakit2 selama 5 jam, kul 7 malam, semua doctor + nurse dh ready dlm labour room..aku dr kul 4 tu x lepas2 genggam tangan
Mr.MHR..
terima kasih sayang...tetiba mode sebak...huhuu..

dlm usaha melahirkan tu, push2 tak gak keluar..tetiba doctor kata,
"xleh tggu dh nie...takut baby lemas..so,kita vacumm..suami xleh tunggu ye.."..

mahu tak nanges dgr suami kena keluar dr bilik bersalin...sbb dorang x bg suami tgk pebende yg dorang guna tuk sedut baby kot..so
Mr.MHR kena kua..sedih giler!!! suami xde kt sisi...

pas je
Mr.MHR kua,dorang suh push lagik...disebabkan bengang dorang suruh suami aku keluar,sekali push je dh dengar suara baby nanges...doctor tu campak baby atas perut aku..x sempat nk tgk, sorang lagi dh balut baby dgn kain then bwk keluar dr bilik tu...

maka dengan rasminya aku dah BE
RSALIN!!
huhuu...dah jadi ibu...

Nilah wajah anak yang ditunggu2 selama 39 weeks 1 day..
Tiap2 malam, Mr.MHR akan ckp suh keluar lihat dunia pada 2 Ogos..
"biar sama2 ngan ayah ye sayang"
tapi baby lahir delay sket.. 3 Ogos 2010 j
am 7.32 malam...
Mr.MHR ckp waktu baby menangis dilahirkan, time tu azan Maghrib tgh berkumandang..
wpon selang sehari, dua2 buah hatiku ni boleh share cake sama2..hehee....


Dua2 nilah pengarang hatiku...kalau xde la salah sorang, tataulah pe yg akan jadik kt aku nie... Akeef baru nak masuk 4 bulan... Mr.MHR dh sebuk tny Akeef ...
"Akeef nak adik?"
huhuu..tolonglah yang...



No comments:

Post a Comment

Bilik Fuller Hotel Alor Setar

Ha, mesti bila google tak jumpa banyak info pasal Fuller Hotel ni kan? tu yang datang kat blog aku ni..tahu dah..sebab hari tu aku pon goog...