Skip to main content

The Birth Of Muhammad Akeef Mirza

Don't know what's stopping me to create my own blog before.....

Walaupun Akeef dh hampir masuk 4 bulan dlm tempoh 2 weeks lagik, aku nak share pengalaman melahirkan Akeef tempoh hari... tak kira la dh lambat ke apa, yang penting nak share jugak!! hahahaa...

Nie lah fizikal aku time hujung2 ngandung....Bukan men bolat lagik..Tu yg menyebabkan ramai igt mengandung anak kembar...sbnrnya sorang je yg ada dlm kandungan time nie..tapi jd bolat sehat ni maybe sbb suamiku aka Mr.MHR menjagaku bagai menatang minyak yg penuh...sebut je apa nak,semua akan ada dgn 2,3 kelip mata...hehee...

6.50 am : 3 Ogos 2010
Subuh tu, waktu nak turun katil, gerak je kaki, trus dgr bunyik "pop" dan dgn serta merta terjadilah banjir besar..hahahaa...x sempat nk buat apa2..trus jalan masuk bilik air..dr pintu toilet tu,jerit "yang..yang..bangun..i dh nk beranak nih"..hahaa...giler panik... Mr.MHR bangun pisat2..cr wife kat sblh xdek..tgk2 wife dpn pintu toilet...huhuu..giler tol..mencurah2 bagai hujan lebat...xleh gerak langsung..Mr.MHR kelam kabut suh duduk je kat mangkuk toilet..
siap ckp "u jgn gerak2 yang..jap i siap..kita pg hospital.."

Masalahnya, punya la lama tggu Mr.MHR bersiap...Mr.MHR pg mandi kt bathroom lg satu...siap kena jerit : "dah siap ke blom??" br la muncul dpn pintu toilet..yg paling lawak, de ke patut Mr.MHR dtg suh pilih tuk dia seluar mana 1 yg sesuai nak pakai pg hospital...
"sayang,i dh cuak nih..u siap suh pilih sua lagik..ya rabbi..."


Pas dh siap, Mr.MHR drive kete laju2 pg Hospital Putrajaya..siap on hazard signal lagik... time tu baby dah de kt bawah sangat rasanya...terbayang2 baby tengah berada dlm posisi cam pic atas tue...


Proses check-in....waktu ni x rasa sakit pon..relax je...tggu nurse ni register...sib baik ktorang sampai dulu...pas je duduk kt kerusi tu, de 3 lg org sampai..sumer nak bersalin time yg sama..hehee..

Pas selesai check in, aku kena hantar kat wad 3b..katil no.3...
sebilik berdua...hospital gomen pon best la!! hahaa...
masuk2 bilik, member katil sebelah xdek.. nurse bgtau dia dh masuk operation room..huhuu..tetiba rasa seriau... aku pon duk la diam2 atas katil..
Mr.MHR xleh temankan lama2....
nurse tu kata : "waktu melawat dh nak tamat cik" ...
huhuu..terasa cam sedih je kena baring atas katil spital...
tak penah lak ada pengalaman tido kat spital nih..

tgh baring2 tu, ada org dtg anta lunch...ni lah menunya...:



time ni
Mr.MHR ada lagik temankan...dpt macaroni + chicken soup + papaya potong2..hehee..
makan x abes sbb time nih contraction dh start kuat..
manade selera kalau sakit kan...x dpt diucapkan perasaan time nih..nak layan
Mr.MHR ckp pon dh tak larat..br je nak ckp,sakit tu dtg..br je nak cakap,sakit dtg lagik..last2 pejam mata je menahan kesakitan..huhuu...

Tepat jam 2.00 petang,
Mr.MHR pon balik..time ni mak, ayah & adik pempuan aku mmg dh ada kt umah..sbb xleh tunggu kat spital..so Mr.MHR pon balik gak..hukhukk...sedihnya...

Pas je
Mr.MHR balik, masuk la sepasukan doctor..sepasukan okay...dh rs mcm bahan ujikaji dah aku nih...ada sorang doctor pempuan check laluan...doctor ni lemah lembut je..cakap pon baik2...kurang sket rs takut..check2,dia kata dh boleh pegi labour room...dia suh call Mr.MHR, sbb suami boleh temankan isteri bersalin..kecuali kalau kena vacumm @ operate, suami xleh bersama2.. NORMAL sahaja hokay!!

Dipendekkan cerita, pas bersakit2 selama 5 jam, kul 7 malam, semua doctor + nurse dh ready dlm labour room..aku dr kul 4 tu x lepas2 genggam tangan
Mr.MHR..
terima kasih sayang...tetiba mode sebak...huhuu..

dlm usaha melahirkan tu, push2 tak gak keluar..tetiba doctor kata,
"xleh tggu dh nie...takut baby lemas..so,kita vacumm..suami xleh tunggu ye.."..

mahu tak nanges dgr suami kena keluar dr bilik bersalin...sbb dorang x bg suami tgk pebende yg dorang guna tuk sedut baby kot..so
Mr.MHR kena kua..sedih giler!!! suami xde kt sisi...

pas je
Mr.MHR kua,dorang suh push lagik...disebabkan bengang dorang suruh suami aku keluar,sekali push je dh dengar suara baby nanges...doctor tu campak baby atas perut aku..x sempat nk tgk, sorang lagi dh balut baby dgn kain then bwk keluar dr bilik tu...

maka dengan rasminya aku dah BE
RSALIN!!
huhuu...dah jadi ibu...

Nilah wajah anak yang ditunggu2 selama 39 weeks 1 day..
Tiap2 malam, Mr.MHR akan ckp suh keluar lihat dunia pada 2 Ogos..
"biar sama2 ngan ayah ye sayang"
tapi baby lahir delay sket.. 3 Ogos 2010 j
am 7.32 malam...
Mr.MHR ckp waktu baby menangis dilahirkan, time tu azan Maghrib tgh berkumandang..
wpon selang sehari, dua2 buah hatiku ni boleh share cake sama2..hehee....


Dua2 nilah pengarang hatiku...kalau xde la salah sorang, tataulah pe yg akan jadik kt aku nie... Akeef baru nak masuk 4 bulan... Mr.MHR dh sebuk tny Akeef ...
"Akeef nak adik?"
huhuu..tolonglah yang...



Comments

Popular posts from this blog

Resepi Dalca Sayur Simple

Sedang berdiet? mari..aku nak bagi resepi cecampak...senang dan sihat..huhuu...

Dalca Sayur

Kacang Dal (1 genggam - basuh dan rebus sampai empuk)
Bawang putih, bawang merah, halia (kisar bersama)
Serbuk Kari Daging 1 sudu besar (bancuh dengan sedikit air)
Rempah Tumis (kulit kayu manis, bunga cengkih, bunga lawang) buah pelaga takyah
Santan
Sayur yang digemari

Cara-cara :

1) Rebus kacang dal sampai empuk. Kalau ikut Masterchef, campak kat dinding, dal tu melekat maknanya dah empuk..hehe..penuh dinding korang ngn dal kang...
2) Panaskan sikit minyak dalam periuk, masukkan rempah tumis
3) Masukkan bahan kisar dan tumis sampai naik bau
4) Masukkan rempah kari yang dah dibancuh dan tumis hingga garing
5) Masukkan sedikit air dan masukkan semua sayuran yang keras
    (aku guna carrot, kacang panjang dan kentang)
6) Biar sampai sayur empuk. Masukkan pulak sayuran lembut. Aku letak terung je
7) Bila dah mendidih, masukkan kacang dal dan santan
8) Perasa kuah dalca tu tunggu sampai mendidih. B…

Resepi Asam Pedas Simple Tapi Sedap

Ha, makan hati baca tajuk? sendiri masak sendiri up...Sapa lagi nak puji kalau bukan diri sendiri kan? haha..
Okay, aku upload gambar asam pedas dengan caption sepanjang2nya kat fb..Mak aku kan tukang masak. Specialty dia memang asam pedas. Sampai mula2 aku masuk keje dulu (ofis depan rumah je), bila cakap mak aku yang berniaga gerai kat balai polis je, semua terus cakap "ha, yang asam pedas sedap tu..anak Kak Yah kan.." kembang bontot jap sebab orang puji mak aku...puji mak pon nak perasan lebih..belum puji aku lagi tu...haha..
Ikut highway...macam biasa..so, bila dah upload, ramai yang mintak resepi plus teringat2 mak aku masak..Dulu aku duk asrama..so, selalu la mengangkut makanan bila balik weekend..dan aku selalu angkut asam pedas dengan sambal sardin cili padi je sebab aku rasa asam pedas & sambal sardin yang mak aku masak takde orang boleh lawan...hahaha...matik la...ah, tak kira...aku tetap nak cakap yang mak aku masak terpaling sedap..kedai2 yang de jual specia…

Resepi Soto Ayam Mudah

Korang memang suka bab2 resepi mudah kan? Aku pon sama..Kalau dah de yang mudah, kejadah apa pegi amek yang susah..Takyah nak mencabar diri sangat. Bukan dapat hadiah pon kan..haha..
Okay..raya baru ni, turn balik kampung Mr.MHR..aku pasghah...hehee...ala, kampung masing2 bukan jauh pon. Sorang Negeri Sembilan, sorang Melaka..sekangkang kera takyah rebut2..aku dah makin lama kahwin ni dah makin tak kesah. Tapi aku paling kesah, pilih kampung yang tak banyak kena buat keje..haha..sayang lemak2 aku kumpul setahun...haha..emang dasar!!  Sempena raya, aku ditugaskan buat soto. Gila kau!! tetiba kena masak soto..dah le keluarga belah Mr.MHR tu besar...aku insan yang lemah ni kena masak banyak2..propa sangatsss...meh la, aku nak bagi resepi. Tapi jangan tanya sukatan. Agak-agak je ye..
Aku masak ni 2 ekor ayam ( 1 ekor potong 4 + 1 ekor potong kecik2)
1) Panaskan minyak dan tumis rempah 4 sekawan hingga naik bau 2) Masukkan bawang merah, bawang putih, halia (dihiris halus) dan goreng sampai…