December 5, 2014

Mesin Kering Baju DIY

Sekarang ni musim hujan kan? Setiap hari hujan. Kadang2 hujan tengahari, kadang hujan kul 5 petang..Masalah aku ialah, hujan la kot belah mana pon, aku memang tak dan nak angkat jemuran..aku takde Erni..hehe..sidai dalam rumah macam serabut..Jadinya, bertimbun2 la kain baju tak kering. Aku tak reti benda2 dobi ni. Last2 baru dapat tahu ada mesin untuk keringkan baju je..haha..village people sangat.. Balik keje, aku cakap dengan Mr.MHR nak cari mesin keringkan baju lembab ni.. Dia selamba je cakap "kat depan office tu memang ada kedai dobi DIY ni..ramai orang pergi basuh kat situ".. Bini kemain la rungsing baju tak kering, dia relax je baru nak bagi solution..adooii.. Lepas Maghrib, terus pergi..Yang aku pergi di kat Cyberjaya. Bubblelab nama kedainya..Kat Neo Cyber.


Dia buat semua sebab dia dah selalu tengok orang buat
Mula2 masukkan kain yang dah dicuci tu



Aku datang angkut bakul baju yang besar tu
Malas nak ubuh dalam beg2



masukkan syiling kat slot tu
kebanyakkan mesin terima coin 50 sen yang baru je



tunggu la dia berpusing keringkan baju tu
ada orang tinggalkan je then keluar pergi minum agaknya
30 minit kan lama
kitorang dah kenyang..so lepak je kat situ..



kalau korang takde syiling, tukar je kat mesin belah kanan tu
memang disediakan



Mesin basuh baju DIY mestilah ada
tapi aku dah siap2 cuci kat rumah
kalau tak, mau sejam gak kena tunggu basuh dan kering



beria anak aku nak melipat
pas kering tu, memang boleh lipat terus
dia sediakan meja melipat
aku tengok ramai yang lipat siap2 kat situ, masuk beg, balik...settle..



taddaa....
stok 1 minggu..haha..
nextweek time lunch break Jumaat, boleh pergi lagik nampaknya


1 comment:

  1. ingat ke nk promot mesin kering baju tadi..hihi. orang tengh cari mesin keringkan baju ni/. klau ada yang terpakai pon ok jugak.. :-)

    ReplyDelete

Resepi Bergedil Kentang Mudah

Musim korban ni, mesti banyak dapat daging korban kan?. Sedap kalau dibuat sup. Gengkan pulak jadi bihun sup dengan sambal kicap..fuhhh...h...