Skip to main content

Ramly Halal Mart

Last week anak duduk dengan atuk nenek..Mak ngn bapak duk relax2 kat rumah..haha..bila dah relax, panjang la kaki ibunya nak meronggeng malam2 pas abes keje...Ayah duk rumah buat stok barang dagangan...huhuu...aku jalan2 area Bandar Baru Bangi untuk beli barang sikit. Pastu Mr.MHR call suruh beli makanan..kebetulan ternampak Ramly Halal Mart nih..jadi, makan burger la pilihannya..sonang sikit..hehe..

Waktu masuk kedai ni, ramai gak orang..meja penuh..so, aku terus pergi kaunter order Burger Daging Special 1 Set dengan Burger Daging with Cheese..kelas ko maria..makan cis malam2...pas order, bayar, tunggu..


mula2 aku berdiri kat cermin luar kedai
pastu panas plak takde angin..masuk berdiri kat area cashier sbb ada kipas..hehe..


set breakfast pon ada
drive tru je belum ada lagi..hehe..


penuh kan?
kedainya 2 pintu la kiranya...1 untuk ready food..1 untuk stok jual..


sambil menunggu tu terembat la 2,3 barang...
biasalah..bila tgk benda frozen rasa macam nak beli semua
senang la konon2 kalau stok ada dalam peti ais.


Murah tak??
Set Burger Special + Fries + Air = RM7.00 saje




ni betul2 oldskool
special maknanya ada telur kan?
telur ni dia letak telur benjo
orang skang meniaga, semua balut daging dengan telur
takde kolestrol la gituh!! hahaha...

Ramly Halal Mart yang dah diextend ke konsep restoran fast food ni kau jangan la expect ko dapat burger tu cepat..walaupon konsel ala2 fast food tapi masih maintain waiting time macam gerai burger tu ye..yelah, kalau dah 1 family ada 5 orang pastu order burger lain2 jenis dan pelbagai ragam, mestilah ko kena tunggu lama sebab Ramly ni amek order macam gerai gak..one by one..dengan yang taknak sayur, nak mayonis lebih, sos lebih, add blackpepper..ha, tak ke lama ko kena tunggu sebab budak tukang masak tu kena buat satu per satu...tukang buat tu ada 4 orang..tapi, biasalah...orang kita kan selera macam2...sabar jelah...hehee..

Kalau kat area Bangi tu, kedai sederet dengan Manjaku, Yummie dan Al-Ikhsan..berdepan dengan Petronas...cubalah...sokong produk Muslim!!

Comments

Popular posts from this blog

Resepi Dalca Sayur Simple

Sedang berdiet? mari..aku nak bagi resepi cecampak...senang dan sihat..huhuu...

Dalca Sayur

Kacang Dal (1 genggam - basuh dan rebus sampai empuk)
Bawang putih, bawang merah, halia (kisar bersama)
Serbuk Kari Daging 1 sudu besar (bancuh dengan sedikit air)
Rempah Tumis (kulit kayu manis, bunga cengkih, bunga lawang) buah pelaga takyah
Santan
Sayur yang digemari

Cara-cara :

1) Rebus kacang dal sampai empuk. Kalau ikut Masterchef, campak kat dinding, dal tu melekat maknanya dah empuk..hehe..penuh dinding korang ngn dal kang...
2) Panaskan sikit minyak dalam periuk, masukkan rempah tumis
3) Masukkan bahan kisar dan tumis sampai naik bau
4) Masukkan rempah kari yang dah dibancuh dan tumis hingga garing
5) Masukkan sedikit air dan masukkan semua sayuran yang keras
    (aku guna carrot, kacang panjang dan kentang)
6) Biar sampai sayur empuk. Masukkan pulak sayuran lembut. Aku letak terung je
7) Bila dah mendidih, masukkan kacang dal dan santan
8) Perasa kuah dalca tu tunggu sampai mendidih. B…

Resepi Asam Pedas Simple Tapi Sedap

Ha, makan hati baca tajuk? sendiri masak sendiri up...Sapa lagi nak puji kalau bukan diri sendiri kan? haha..
Okay, aku upload gambar asam pedas dengan caption sepanjang2nya kat fb..Mak aku kan tukang masak. Specialty dia memang asam pedas. Sampai mula2 aku masuk keje dulu (ofis depan rumah je), bila cakap mak aku yang berniaga gerai kat balai polis je, semua terus cakap "ha, yang asam pedas sedap tu..anak Kak Yah kan.." kembang bontot jap sebab orang puji mak aku...puji mak pon nak perasan lebih..belum puji aku lagi tu...haha..
Ikut highway...macam biasa..so, bila dah upload, ramai yang mintak resepi plus teringat2 mak aku masak..Dulu aku duk asrama..so, selalu la mengangkut makanan bila balik weekend..dan aku selalu angkut asam pedas dengan sambal sardin cili padi je sebab aku rasa asam pedas & sambal sardin yang mak aku masak takde orang boleh lawan...hahaha...matik la...ah, tak kira...aku tetap nak cakap yang mak aku masak terpaling sedap..kedai2 yang de jual specia…

Resepi Soto Ayam Mudah

Korang memang suka bab2 resepi mudah kan? Aku pon sama..Kalau dah de yang mudah, kejadah apa pegi amek yang susah..Takyah nak mencabar diri sangat. Bukan dapat hadiah pon kan..haha..
Okay..raya baru ni, turn balik kampung Mr.MHR..aku pasghah...hehee...ala, kampung masing2 bukan jauh pon. Sorang Negeri Sembilan, sorang Melaka..sekangkang kera takyah rebut2..aku dah makin lama kahwin ni dah makin tak kesah. Tapi aku paling kesah, pilih kampung yang tak banyak kena buat keje..haha..sayang lemak2 aku kumpul setahun...haha..emang dasar!!  Sempena raya, aku ditugaskan buat soto. Gila kau!! tetiba kena masak soto..dah le keluarga belah Mr.MHR tu besar...aku insan yang lemah ni kena masak banyak2..propa sangatsss...meh la, aku nak bagi resepi. Tapi jangan tanya sukatan. Agak-agak je ye..
Aku masak ni 2 ekor ayam ( 1 ekor potong 4 + 1 ekor potong kecik2)
1) Panaskan minyak dan tumis rempah 4 sekawan hingga naik bau 2) Masukkan bawang merah, bawang putih, halia (dihiris halus) dan goreng sampai…