June 5, 2014

DNA Babi

Amek kau...tajuk babi aku nak tulis hari ni. Stressed aku hari2 org post pasal masalah cekelat tu kat fesbuk..Kejap ada, kejap sah takde..pastu siap suggest nak buat majlis makan cekelat beramai2 nak memastikan cekelat tu SUCI MURNI..

Benda bab2 DNA yang melibatkan oink oink ni memang sensitif kepada orang Islam. Patutnya benda-benda ni dikawal 100%. Tapi kalau dah wujud unsur rasuah, benda haram serta merta boleh bertukar halal kan?

Aku rasa benda ni takyah la nak dijadikan isu. Banyak lagi kedai makanan yang confirm2 tidak berstatus halal yang orang2 kita ni redah..Cuma bila takde mention babi, orang masuk je bedal pebende yang orang tu jual. Tak kembang ke tekak bila orang tu tulis "No Pork, No Lard"?? Walaupon takde menatang tu dijual, baca je pon dah boleh menyebabkan loya kembang tekak nikan pulak nak masuk makan..Takyah la kita mengikut2 sangat orang2 yang suka sangat pergi makan kat tempat2 yang status meragukan. 

Kalau sekali orang dah cakap benda tu haram, dah! jangan makan walaupon selepas 3 hari keluar pulak statement ianya halal dimakan...ko tak terasa ke walaupon statement dah berubah tapi bila tgk benda tu ko terbayang babi? hahaa..sebab tu aku suka pergi Indonesia. Peniaganya jujur. Kalau ada babi, dia letak terang2 babi..Kalau halal, de terang2 halal (tapi mahal nak mampos)..

Tepuk dada tanya selera. Kalau nak, silakan.... :)


*sumber Google*

3 comments:

  1. bagus kedai ni kan,terus terang hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hampir semua kedai kt indonesia mmg tulis nih...jadi tak was2 dah.. :)

      Delete
  2. baguh betul jujur..
    tapi kelakar hahaha
    100% haram tuh epic :P

    ReplyDelete

Bilik Fuller Hotel Alor Setar

Ha, mesti bila google tak jumpa banyak info pasal Fuller Hotel ni kan? tu yang datang kat blog aku ni..tahu dah..sebab hari tu aku pon goog...