Skip to main content

Budaya Tak Reti Bahasa

Aku baru balik bertugas dari Penang..pegi sekali ngan Mr.MHR dan Akeef.. Aku kena masuk office then family tinggal dalam bilik hotel..Sampai pon dah Maghrib..kebetulan depan hotel de kedai nasik kandaq..nama pon Penang..Beli 2 bungkus, makan dalam bilik la gamaknya...Time rehat2 dalam kul 9 lebih camtu, Mr.MHR pon call la kawan dia..kawan belajar U yang dah lama tak jumpa..borak kat muka buku je..conversation dorang yang aku dengar macam ni lebih kurang..

Mr.MHR : Ko esok mengajar sampai pukul bape?

Kawan    :  xxxxxxxxxx

Mr.MHR : Oh, kalau macam tu, lunch leh la jumpa..sebab aku pon xde benda nak buat..orang rumah aku keje kt sini..

Aku tak puas hati tak dengar pe dorang borak, aku suh Mr.MHR turn on speaker..

Kawan    : Kul 2 aku de hal..nak diskas pasal keje..bla bla bla.... (Mr.MHR dah buat muka malas nak dengar)

Mr.MHR : Takpelah kalau tak free esok..lusa ko free ke? aku dah lama tak jumpa kau..alang2 dah sampai sini, boleh la jumpa..

Kawan    :  Aku ni ada training bola lusa..maybe sampai ke petang baru abes..tak dapat kot..skang ni memang banyak program...bla bla bla..

Mr.MHR : Oh, takpelah...kalau dah bz, xmolah kacau...lenkali jelah kot...sebab lusa tu aku nak balik dah dalm lunch time macam tu..kalau kau free leh jumpa pagi..dah tak free, takpelah...

Kawan    : Ko nak balik lusa? kalau camtu, aku tumpang ko sampai Ipoh la.. bini aku duk Ipoh..aku memang setiap minggu balik sana...

Macam haram tak?? tadi ko kemain beria2 cakap bz sampai ke petang..last2 nak tumpang..aku memang menyirap la mendengar..Mr.MHR laju je nak offer...aku jeling je la...Pastu, malam esoknya time kitorang tengah lepak2 kat hotel tu, kawan tu anta sms..

Kawan : "apa citer bro.."

Mr.MHR : "Aku dah sampai KL dah ni..wife aku abes keje kul 5 tadi trus dia ajak balik sebab xmo duk Penang lama2..aku terlupa kat hang"

Kawan : "ermm.."

Sebenarnya aku yang reply sms tuh..aku sebenarnya tak pernah nak berkira pon kalau ko memang perlukan bantuan..tapi selamba badak je ko main2kan husband aku..mentang2 la dia tak reti nak tolak permintaan, ko nak anak2kan..hah, ko pegi la nek bas ke apa ke...dah lah taknak jumpa plus bagi macam2 alasan, pastu selamba je nak suh anta ko balik kampung...harap maaf la ye...dan terlupa..aku tak penah taknak duk Penang lelama..heaven weh..terutama makan kari..malatopss....

Comments

  1. Sedih! Kureng asem.. Moga2 kte dijauhkan benda2 gini. Malu keturunan.. Malu isteri :(

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Resepi Dalca Sayur Simple

Sedang berdiet? mari..aku nak bagi resepi cecampak...senang dan sihat..huhuu...

Dalca Sayur

Kacang Dal (1 genggam - basuh dan rebus sampai empuk)
Bawang putih, bawang merah, halia (kisar bersama)
Serbuk Kari Daging 1 sudu besar (bancuh dengan sedikit air)
Rempah Tumis (kulit kayu manis, bunga cengkih, bunga lawang) buah pelaga takyah
Santan
Sayur yang digemari

Cara-cara :

1) Rebus kacang dal sampai empuk. Kalau ikut Masterchef, campak kat dinding, dal tu melekat maknanya dah empuk..hehe..penuh dinding korang ngn dal kang...
2) Panaskan sikit minyak dalam periuk, masukkan rempah tumis
3) Masukkan bahan kisar dan tumis sampai naik bau
4) Masukkan rempah kari yang dah dibancuh dan tumis hingga garing
5) Masukkan sedikit air dan masukkan semua sayuran yang keras
    (aku guna carrot, kacang panjang dan kentang)
6) Biar sampai sayur empuk. Masukkan pulak sayuran lembut. Aku letak terung je
7) Bila dah mendidih, masukkan kacang dal dan santan
8) Perasa kuah dalca tu tunggu sampai mendidih. B…

Resepi Asam Pedas Simple Tapi Sedap

Ha, makan hati baca tajuk? sendiri masak sendiri up...Sapa lagi nak puji kalau bukan diri sendiri kan? haha..
Okay, aku upload gambar asam pedas dengan caption sepanjang2nya kat fb..Mak aku kan tukang masak. Specialty dia memang asam pedas. Sampai mula2 aku masuk keje dulu (ofis depan rumah je), bila cakap mak aku yang berniaga gerai kat balai polis je, semua terus cakap "ha, yang asam pedas sedap tu..anak Kak Yah kan.." kembang bontot jap sebab orang puji mak aku...puji mak pon nak perasan lebih..belum puji aku lagi tu...haha..
Ikut highway...macam biasa..so, bila dah upload, ramai yang mintak resepi plus teringat2 mak aku masak..Dulu aku duk asrama..so, selalu la mengangkut makanan bila balik weekend..dan aku selalu angkut asam pedas dengan sambal sardin cili padi je sebab aku rasa asam pedas & sambal sardin yang mak aku masak takde orang boleh lawan...hahaha...matik la...ah, tak kira...aku tetap nak cakap yang mak aku masak terpaling sedap..kedai2 yang de jual specia…

Resepi Soto Ayam Mudah

Korang memang suka bab2 resepi mudah kan? Aku pon sama..Kalau dah de yang mudah, kejadah apa pegi amek yang susah..Takyah nak mencabar diri sangat. Bukan dapat hadiah pon kan..haha..
Okay..raya baru ni, turn balik kampung Mr.MHR..aku pasghah...hehee...ala, kampung masing2 bukan jauh pon. Sorang Negeri Sembilan, sorang Melaka..sekangkang kera takyah rebut2..aku dah makin lama kahwin ni dah makin tak kesah. Tapi aku paling kesah, pilih kampung yang tak banyak kena buat keje..haha..sayang lemak2 aku kumpul setahun...haha..emang dasar!!  Sempena raya, aku ditugaskan buat soto. Gila kau!! tetiba kena masak soto..dah le keluarga belah Mr.MHR tu besar...aku insan yang lemah ni kena masak banyak2..propa sangatsss...meh la, aku nak bagi resepi. Tapi jangan tanya sukatan. Agak-agak je ye..
Aku masak ni 2 ekor ayam ( 1 ekor potong 4 + 1 ekor potong kecik2)
1) Panaskan minyak dan tumis rempah 4 sekawan hingga naik bau 2) Masukkan bawang merah, bawang putih, halia (dihiris halus) dan goreng sampai…