Skip to main content

Bercuti Ke Kota Kinabalu

Lama sangat dah peram gambo nih..tapi nak gak up kat sini tuk kegunaan di masa akan datang..aku pg bercuti 4 hari 3 malam ke KK..pergi berempat dewasa + bersatu Akeef..hehee..tiket bertiga beli time murah manakala tiket mak & ayah aku beli time biasa sbb tetiba dorang nak follow..so, dijadikan cerita, flight pegi kul 10.30 pagi camtu..kul 8 dah gerak dari rumah, tapau nasik lemak sesiap sbb nasik lemak kat lcct mahal + tak sedap..sampai sana pastu drop beg, trus pg mekdi. order air & hash brown je..len semua bukak makanan tapau..buat dekk je la..sbb de 4 cina kat blkg aku makanan bekal siap tak beli pape pon kat mekdi tu..minum air suam je memasing..lagi selamba badak..


Hari pertama sampai tu takde la banyak aktiviti..sampai KK pon dah kul 1 petang. Selesaikan urusan rumah semua, pg cari lunch pon kemain susah..susah nak jumpa kedai makan yang membuka selera..yang menutupkan memang berlambak..pastu kitroang pg area bandar KK tu beli segala lauk + sayur..mak aku siap dah bawak cili kering, cili padi, bawang yang semua dah siap blend bawak nek kapal terbang..haha..maklumlah duk homestay, semua dia dah ready...lepas dah beli semua pekakas, kami balik la homestay. Kebetulan time tu hari Sabtu, so de pasar harian kat area Putatan tu..homestay pon kat situ..so, sambung lagi beli barang masak..mak aku ex-CHEF hokay..kalau makan kat kedai, memang panjang la komen dia..jadi, adalah lebih baik dia masak..kami pon jimat + dapat makan sedap..yeahh..

Hari kedua tu kami pg ke Gunung Kinabalu..bukan le mendaki, jenjalan je..tapi sampai je Kundasang, rasa macam takde pape yang best..so, selamba mak ajak patah balik..hehee..mujo la kami sewa Saga..jimat la minyak..kalau korang nak ce keta sewa yang murah kat KK, boleh la google kat SINI...dorang mmg ok tak menipu...boleh pilih keta apa nak..




'PEACE' versi anak aku...


memula kemain peluk, pastu tetiba terpicit perut monyet ni, de bunyik keluar terus takut..

On the way balik dari Kundasang tu, nampak la kat tepi jalan tu kemain banyak kereta..Oh, rumah terbalik rupanya...takde le manrik sangat..huhuu..tak minat le..


Teruskan perjalanan lagi sampai le area Tuaran yang femes ngan lokan bakar tu...hah, yang ni memang terbaikkk!!..memula kami order sepinggan, sebab sambal cicahnya sedap, tambah lagi sepinggan...iskk tetiba terasa2 sambal cicah tu de kat lidah..huhuu..


Memang pakej ngan kelapa bakar kot..tapi aku order air lain..ini air Mr.MHR..



Esoknya, hari ketiga kami try pg Island Hopping plak..tapi tak berapa nak hopping jugak sbb pg 1 pulau je..hehe.





Akeef takut atas bot laju..





Stok bekal yang dibawa...pegi bercuti pon de bekal..huhuu...






Penat sangat pas mandi laut...sampai tengah makan roti pon leh lelap...





Esoknya balik KL semula...dan..........flight AA tu delay 2 jam..dah la aiport tu kecik, panas plak, kena tunggu 2 jam...mmg hangen betul...


menanti...


menanti....


dan terus menanti...

last2 anak ni tido atas pangku Mr.MHR..kami duk bersila atas lantai dah sebab kemain lama menunggu...

Comments

  1. Bejalan sakan! Sdap eh lokan tuh. Nnti nk p kne sekolah dgn ko dlu b4 pg.. Huhuhuhu lom pnh p sabah lagi. Tpi bab masak kat homestay tuh aku stuju.. Bwk org tua ni itu la kelebihan dia.. Kenangan yg tak dpt dilupakan nnti. And x pasti kte leh ke tak ikot tradisi tuh.. 'masak tatkala bercuti' huhuhuhuhu..

    ReplyDelete
  2. tiket aku beli lama dah...setahun gak..hahaa..berjalan la kalau AA de promo...tapi skang aku de gak masak sket2 kala bercuti..tp mcm ko la..masak kat rumah, makan kat hotel..hehee..jimat la jugak plus sedap kan? hahaa...

    ReplyDelete
  3. Salam Siti, blh tau tk kt mn siti sewa homestay tu ?... Zura dlm planning nk g kk.. Tgh wt survey ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oh..mujo br tanya..igtkan dah lama...aritu kami duk kat Hawani Homestay...dia iklan kat mudah.my..cr accomodation, Sabah...rumah area putatat..kalau dr airport, kiri ke pekan KK, putatan tu ke kanan...ok rumahnya...3 bilik 1 bilik air...

      Delete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Resepi Dalca Sayur Simple

Sedang berdiet? mari..aku nak bagi resepi cecampak...senang dan sihat..huhuu...

Dalca Sayur

Kacang Dal (1 genggam - basuh dan rebus sampai empuk)
Bawang putih, bawang merah, halia (kisar bersama)
Serbuk Kari Daging 1 sudu besar (bancuh dengan sedikit air)
Rempah Tumis (kulit kayu manis, bunga cengkih, bunga lawang) buah pelaga takyah
Santan
Sayur yang digemari

Cara-cara :

1) Rebus kacang dal sampai empuk. Kalau ikut Masterchef, campak kat dinding, dal tu melekat maknanya dah empuk..hehe..penuh dinding korang ngn dal kang...
2) Panaskan sikit minyak dalam periuk, masukkan rempah tumis
3) Masukkan bahan kisar dan tumis sampai naik bau
4) Masukkan rempah kari yang dah dibancuh dan tumis hingga garing
5) Masukkan sedikit air dan masukkan semua sayuran yang keras
    (aku guna carrot, kacang panjang dan kentang)
6) Biar sampai sayur empuk. Masukkan pulak sayuran lembut. Aku letak terung je
7) Bila dah mendidih, masukkan kacang dal dan santan
8) Perasa kuah dalca tu tunggu sampai mendidih. B…

Resepi Asam Pedas Simple Tapi Sedap

Ha, makan hati baca tajuk? sendiri masak sendiri up...Sapa lagi nak puji kalau bukan diri sendiri kan? haha..
Okay, aku upload gambar asam pedas dengan caption sepanjang2nya kat fb..Mak aku kan tukang masak. Specialty dia memang asam pedas. Sampai mula2 aku masuk keje dulu (ofis depan rumah je), bila cakap mak aku yang berniaga gerai kat balai polis je, semua terus cakap "ha, yang asam pedas sedap tu..anak Kak Yah kan.." kembang bontot jap sebab orang puji mak aku...puji mak pon nak perasan lebih..belum puji aku lagi tu...haha..
Ikut highway...macam biasa..so, bila dah upload, ramai yang mintak resepi plus teringat2 mak aku masak..Dulu aku duk asrama..so, selalu la mengangkut makanan bila balik weekend..dan aku selalu angkut asam pedas dengan sambal sardin cili padi je sebab aku rasa asam pedas & sambal sardin yang mak aku masak takde orang boleh lawan...hahaha...matik la...ah, tak kira...aku tetap nak cakap yang mak aku masak terpaling sedap..kedai2 yang de jual specia…

Resepi Soto Ayam Mudah

Korang memang suka bab2 resepi mudah kan? Aku pon sama..Kalau dah de yang mudah, kejadah apa pegi amek yang susah..Takyah nak mencabar diri sangat. Bukan dapat hadiah pon kan..haha..
Okay..raya baru ni, turn balik kampung Mr.MHR..aku pasghah...hehee...ala, kampung masing2 bukan jauh pon. Sorang Negeri Sembilan, sorang Melaka..sekangkang kera takyah rebut2..aku dah makin lama kahwin ni dah makin tak kesah. Tapi aku paling kesah, pilih kampung yang tak banyak kena buat keje..haha..sayang lemak2 aku kumpul setahun...haha..emang dasar!!  Sempena raya, aku ditugaskan buat soto. Gila kau!! tetiba kena masak soto..dah le keluarga belah Mr.MHR tu besar...aku insan yang lemah ni kena masak banyak2..propa sangatsss...meh la, aku nak bagi resepi. Tapi jangan tanya sukatan. Agak-agak je ye..
Aku masak ni 2 ekor ayam ( 1 ekor potong 4 + 1 ekor potong kecik2)
1) Panaskan minyak dan tumis rempah 4 sekawan hingga naik bau 2) Masukkan bawang merah, bawang putih, halia (dihiris halus) dan goreng sampai…