September 10, 2011

Makanan Cina Muslim

Semalam kitorang (aku + Mr.MHR + Akeef) pg cari bekalan makanan Akeef..dalam tempoh setahun ini, bekalan inilah yang paling penting dalam idop aku. Kalau xde, mau mati woo..Pas settle beli semua bekalan, perut pon dah berdondang sayang. Mula2 ingat nak makan kat area rumah kitorang je tapi sbb dah rasa macam pedih sangat perut, kitorang u-turn je pg kat kedai Muhammad Chan Abdullah kat area Wangsa Maju tu. Dari aritu mmg nak cuba tapi bulan puasa ni takut lak tak kena selera maklumlah tak penah merasa makanan cina muslim nie..takut lak aku loya tekak lak nak menelan..

Masuk2 je dlm kedai, budak pelayan tu trus dtg amek order. Laju betul macam tau2 je perut kami dah pedih anak beranak..hehee..Aku mmg tak bape pandai la nak order kan sbb 1st time maka segala macam aku tanya budak tue. Budak tu cara cakap ada ala2 kelantaM pon ada yang aku dengar..Tak kesahlah..janji aku paham apa dia terangkan pasal menu2 tu...

Ni muka anak baru pas nanges sbb sudu yg dia pegang ketuk2 meja memekak dirampas oleh ayahnya. Sib baik dia senyum amek gambar..propa budak nih..huhuu...

Ni yang mula2 dihantar. Aku order nasi goreng (lupa lah nama dia..bunyik2 cina..)..sedap giler!!gila pon tak sesedap ini..dan Mr.MHR order Nasi Ayam BBQ sbb nak suapkan anaknya sekali..pastu nyesal sbb dia kata tak sesuai nak makan nasik ayam ngan ikan steam..tapi apa gunanya isteri mithali cam aku kan? hahaha...nasi goreng tu mmg utk 2 org rasanya. Jadi, kami bahagilah nasi ayam setengah + nasi goreng setengah masing2..

Nama makanan ni Ikan Steam dot dot dot (nama cina gak..)..untuk pertama kalinya aku jumpa ikan kukus yang sangat sangat sangat sangat sedap!! hampir menangis aku makan sbb sedap giler...hahahaa..kedai selalu jual macam menipu sket..nama ikan steam, rasa ntah apa2, caj aku guna GRAM kan? yang ni tak kesah la masak apa, dia caj RM38..tapi aku mmg puas hati sbb RM38 tu adalah sangat berbaloi baloi...sedap weh...

Aku & Mr.MHR bersungguh makan ikan dan Akeef bz layan staf Afdlin Shauki (yang duk meja belakang kitorang)..so, ktrg dapat la makan ngan tenang...Dan setelah pulang, kami bercadang nak pegi lagi pas gaji nanti kot..yelah, kang hari2 makan kat situ, mau muntah darah aku...

Kalau korang jenis memang mentekedarah cili je kejenya macam aku, bole request utk masakkan apa yang korang order tu utk pedas sket. Tapi kalau tak request pon takpe sbb dorang ada gak cili api potong tue..so, tadehal utk makan di situ...silalah TRY.. :)

* Afdlin tu sombong weh...tak senyum langsung..ingat org nak mintak ikan dia ke??ceh!!

3 comments:

  1. dh lama jugak teringin makan kt mohammad chan ni. hehe smlm pon baru terserempak ngn dia makan kt foodcourt..

    ReplyDelete
  2. wah sedap giless tu..harus la nak try gak..
    restoran Muhammad Chan Abdullah ni ada caw kat Bangi..pernah rasa nak terjah..tp x terterjah2 lg..huhu

    ReplyDelete

Resepi Bergedil Kentang Mudah

Musim korban ni, mesti banyak dapat daging korban kan?. Sedap kalau dibuat sup. Gengkan pulak jadi bihun sup dengan sambal kicap..fuhhh...h...