Skip to main content

Makanan Cina Muslim

Semalam kitorang (aku + Mr.MHR + Akeef) pg cari bekalan makanan Akeef..dalam tempoh setahun ini, bekalan inilah yang paling penting dalam idop aku. Kalau xde, mau mati woo..Pas settle beli semua bekalan, perut pon dah berdondang sayang. Mula2 ingat nak makan kat area rumah kitorang je tapi sbb dah rasa macam pedih sangat perut, kitorang u-turn je pg kat kedai Muhammad Chan Abdullah kat area Wangsa Maju tu. Dari aritu mmg nak cuba tapi bulan puasa ni takut lak tak kena selera maklumlah tak penah merasa makanan cina muslim nie..takut lak aku loya tekak lak nak menelan..

Masuk2 je dlm kedai, budak pelayan tu trus dtg amek order. Laju betul macam tau2 je perut kami dah pedih anak beranak..hehee..Aku mmg tak bape pandai la nak order kan sbb 1st time maka segala macam aku tanya budak tue. Budak tu cara cakap ada ala2 kelantaM pon ada yang aku dengar..Tak kesahlah..janji aku paham apa dia terangkan pasal menu2 tu...

Ni muka anak baru pas nanges sbb sudu yg dia pegang ketuk2 meja memekak dirampas oleh ayahnya. Sib baik dia senyum amek gambar..propa budak nih..huhuu...

Ni yang mula2 dihantar. Aku order nasi goreng (lupa lah nama dia..bunyik2 cina..)..sedap giler!!gila pon tak sesedap ini..dan Mr.MHR order Nasi Ayam BBQ sbb nak suapkan anaknya sekali..pastu nyesal sbb dia kata tak sesuai nak makan nasik ayam ngan ikan steam..tapi apa gunanya isteri mithali cam aku kan? hahaha...nasi goreng tu mmg utk 2 org rasanya. Jadi, kami bahagilah nasi ayam setengah + nasi goreng setengah masing2..

Nama makanan ni Ikan Steam dot dot dot (nama cina gak..)..untuk pertama kalinya aku jumpa ikan kukus yang sangat sangat sangat sangat sedap!! hampir menangis aku makan sbb sedap giler...hahahaa..kedai selalu jual macam menipu sket..nama ikan steam, rasa ntah apa2, caj aku guna GRAM kan? yang ni tak kesah la masak apa, dia caj RM38..tapi aku mmg puas hati sbb RM38 tu adalah sangat berbaloi baloi...sedap weh...

Aku & Mr.MHR bersungguh makan ikan dan Akeef bz layan staf Afdlin Shauki (yang duk meja belakang kitorang)..so, ktrg dapat la makan ngan tenang...Dan setelah pulang, kami bercadang nak pegi lagi pas gaji nanti kot..yelah, kang hari2 makan kat situ, mau muntah darah aku...

Kalau korang jenis memang mentekedarah cili je kejenya macam aku, bole request utk masakkan apa yang korang order tu utk pedas sket. Tapi kalau tak request pon takpe sbb dorang ada gak cili api potong tue..so, tadehal utk makan di situ...silalah TRY.. :)

* Afdlin tu sombong weh...tak senyum langsung..ingat org nak mintak ikan dia ke??ceh!!

Comments

  1. dh lama jugak teringin makan kt mohammad chan ni. hehe smlm pon baru terserempak ngn dia makan kt foodcourt..

    ReplyDelete
  2. wah sedap giless tu..harus la nak try gak..
    restoran Muhammad Chan Abdullah ni ada caw kat Bangi..pernah rasa nak terjah..tp x terterjah2 lg..huhu

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Resepi Dalca Sayur Simple

Sedang berdiet? mari..aku nak bagi resepi cecampak...senang dan sihat..huhuu...

Dalca Sayur

Kacang Dal (1 genggam - basuh dan rebus sampai empuk)
Bawang putih, bawang merah, halia (kisar bersama)
Serbuk Kari Daging 1 sudu besar (bancuh dengan sedikit air)
Rempah Tumis (kulit kayu manis, bunga cengkih, bunga lawang) buah pelaga takyah
Santan
Sayur yang digemari

Cara-cara :

1) Rebus kacang dal sampai empuk. Kalau ikut Masterchef, campak kat dinding, dal tu melekat maknanya dah empuk..hehe..penuh dinding korang ngn dal kang...
2) Panaskan sikit minyak dalam periuk, masukkan rempah tumis
3) Masukkan bahan kisar dan tumis sampai naik bau
4) Masukkan rempah kari yang dah dibancuh dan tumis hingga garing
5) Masukkan sedikit air dan masukkan semua sayuran yang keras
    (aku guna carrot, kacang panjang dan kentang)
6) Biar sampai sayur empuk. Masukkan pulak sayuran lembut. Aku letak terung je
7) Bila dah mendidih, masukkan kacang dal dan santan
8) Perasa kuah dalca tu tunggu sampai mendidih. B…

Resepi Asam Pedas Simple Tapi Sedap

Ha, makan hati baca tajuk? sendiri masak sendiri up...Sapa lagi nak puji kalau bukan diri sendiri kan? haha..
Okay, aku upload gambar asam pedas dengan caption sepanjang2nya kat fb..Mak aku kan tukang masak. Specialty dia memang asam pedas. Sampai mula2 aku masuk keje dulu (ofis depan rumah je), bila cakap mak aku yang berniaga gerai kat balai polis je, semua terus cakap "ha, yang asam pedas sedap tu..anak Kak Yah kan.." kembang bontot jap sebab orang puji mak aku...puji mak pon nak perasan lebih..belum puji aku lagi tu...haha..
Ikut highway...macam biasa..so, bila dah upload, ramai yang mintak resepi plus teringat2 mak aku masak..Dulu aku duk asrama..so, selalu la mengangkut makanan bila balik weekend..dan aku selalu angkut asam pedas dengan sambal sardin cili padi je sebab aku rasa asam pedas & sambal sardin yang mak aku masak takde orang boleh lawan...hahaha...matik la...ah, tak kira...aku tetap nak cakap yang mak aku masak terpaling sedap..kedai2 yang de jual specia…

Resepi Soto Ayam Mudah

Korang memang suka bab2 resepi mudah kan? Aku pon sama..Kalau dah de yang mudah, kejadah apa pegi amek yang susah..Takyah nak mencabar diri sangat. Bukan dapat hadiah pon kan..haha..
Okay..raya baru ni, turn balik kampung Mr.MHR..aku pasghah...hehee...ala, kampung masing2 bukan jauh pon. Sorang Negeri Sembilan, sorang Melaka..sekangkang kera takyah rebut2..aku dah makin lama kahwin ni dah makin tak kesah. Tapi aku paling kesah, pilih kampung yang tak banyak kena buat keje..haha..sayang lemak2 aku kumpul setahun...haha..emang dasar!!  Sempena raya, aku ditugaskan buat soto. Gila kau!! tetiba kena masak soto..dah le keluarga belah Mr.MHR tu besar...aku insan yang lemah ni kena masak banyak2..propa sangatsss...meh la, aku nak bagi resepi. Tapi jangan tanya sukatan. Agak-agak je ye..
Aku masak ni 2 ekor ayam ( 1 ekor potong 4 + 1 ekor potong kecik2)
1) Panaskan minyak dan tumis rempah 4 sekawan hingga naik bau 2) Masukkan bawang merah, bawang putih, halia (dihiris halus) dan goreng sampai…