June 18, 2011

Macarons

Pernah makan macarons? aku baru sekali try..dan nak lagi dan lagi dan lagi..hehee...sebenarnya, aku dah lama buat research pasal macarons nie. Siap ada buku notes khas pasal makanan manis nie. Dari asal usul sampaikan la cara nak buat. Webs, blogs, youtube sume dah kujelajahi..betapa terujanya aku ngan benda bulat ni. Mungkin sebab ianya sangat comel dan berwarna-warni.

So,setelah semua INFo (info je ye..) aku pon nak mulakan operasi membuat macarons nilah sebab skang aku dah de banyak masa terluang. Dulu bz ke hulu kehilir dengan buku je. Tapi sebelum buat mestilah kena tau macam mana rasanya. Jadi kena beli dulu. Cari kat kedai, tak jumpa..(time yang aku cari tulah kan..). Jadi,beli tru fb..Bagus budak yang meniaga ni. Order arini, esok malamnya dia datang hantar kat rumah.

Malam tu, dalam kul 8 lebih, budak tu pon sampai la menghantar macs ni kat rumah aku. Time tulah En.Suami tgh pg men futsal. So,walaupon air liur macam dah menitis2, kena gak tunggu En.Suami sampai umah. yelah, kena try sama2 sbb telinga dia dah hampir bernanah dgr aku citer psl macarons nie.


Minimum order 15 bijik. Kecik je benda ni..sebesar syiling 50sen tu je. Maknanya sebelum dia bakar mestilah lg cinonit agaknya..

Macarons ni memang manis. tapi disesuaikan dengan inti dia, memanglah sedap..wahh,sedar tak sedar, berturut2 masuk sampai 3 bijik dalam mulut aku..hahahaa..siap rebut2 dengan Akeef..budak kenit ni mmg suka benda2 manis..yang budak ni bagi ada 5 perisa. blueberry, orange, peanut, coklat & vanila. Tapi jiwa aku tak berapa boleh terima yang peanut tue..

Jadi, rasa pon dah, maklumat pon dah banyak, misi aku untuk membakar macarons ini akan dilaksanakan..tunggguuuu....

1 comment:

  1. ha cepat2 skit..nnt buatlah besday party anak jamu tetamu ngan macarons tu ek..jangan lupa ajak..hehehe

    ni nak ajak join contest. saje suka2..

    http://www.akmarwati.com/2011/07/contest-anak-senyum-by-mamalurveirfan.html

    ReplyDelete

Resepi Bergedil Kentang Mudah

Musim korban ni, mesti banyak dapat daging korban kan?. Sedap kalau dibuat sup. Gengkan pulak jadi bihun sup dengan sambal kicap..fuhhh...h...