Skip to main content

Chapter 30

Hai...
Dah lama rasanya yang menghapdet blog ni. Kenkadang xde idea nak menaip tapi selalunya adalah sebab 'rajin'..hehee..

26 Mei yang lalu, genaplah usia aku 30 tahun. Dah masuk la 3 series ni dengan jayanya..hehee.. Aku cuti hari tu sebab aritu hari Khamis dan esoknya adik aku nikah. Kiranya dah start la persiapan terakhir untuk majlis kahwin tu. Jadi, kena la amek cuti sbb xde sapa yang nak jaga Akeef. Nenek dia dah start busy la time nih..

Pagi tu, pas ktrg bersiap (En.Suami dah pegi keje sbb dia start cuti esoknya), aku ngan Akeef pon kuar la jap. Pegi bank bayar hutang2, then dekat2 nak lunch hour tu, baru siap sume urusan. Waktu otw balik ke rumah tu, tgk En.Suami ada follow dr belakang. Dia nek motor pg keje. Dr highway sampailah ke rumah. Pas je park kete, tgk2 En.Suami dh de kat sebelah keta dgn pegang sekotak kek..wuuhuu...rasa nak nanges..Akeef pon kebetulan dah tido. So,En.Suami bagi kek kat aku & dia angkat Akeef..

Ingatkan dah tua2 nie, xde la dapat kek dah..Kalau dapat sepotong pon dah bersyukur banyak. Ni dapat sekotak..Alhamdulillah..

Nilah keknya..pandai lak beli Black Forest sedangkan selama ni beli kat SR tu asek makan indulgence je..dengan usia baru ni, aku berdoa agar keluarga kami sentiasa dilimpahi dengan rahmat dan kasih sayang hingga akhir hayat..hukhukk..tetiba sebak... ;p

Comments

  1. welcome to 3 series..
    happy belated b'day fid..

    wah romantiknye en. suami..
    mstilah terharu kan..

    ReplyDelete
  2. Hepi belated besday. same date ngan Lizamasayu. kebetulan plak ank Jo pun lahir tarikh yg sama. bertuah tul no 26 Mei ni..

    saje nak ajak ko join contest. leh gak dpt tiket wayang free..tu pun klau ade masa free la kan...

    http://www.akmarwati.com/2011/06/attack-block-movie-contest-by-deqlis.html

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Resepi Dalca Sayur Simple

Sedang berdiet? mari..aku nak bagi resepi cecampak...senang dan sihat..huhuu...

Dalca Sayur

Kacang Dal (1 genggam - basuh dan rebus sampai empuk)
Bawang putih, bawang merah, halia (kisar bersama)
Serbuk Kari Daging 1 sudu besar (bancuh dengan sedikit air)
Rempah Tumis (kulit kayu manis, bunga cengkih, bunga lawang) buah pelaga takyah
Santan
Sayur yang digemari

Cara-cara :

1) Rebus kacang dal sampai empuk. Kalau ikut Masterchef, campak kat dinding, dal tu melekat maknanya dah empuk..hehe..penuh dinding korang ngn dal kang...
2) Panaskan sikit minyak dalam periuk, masukkan rempah tumis
3) Masukkan bahan kisar dan tumis sampai naik bau
4) Masukkan rempah kari yang dah dibancuh dan tumis hingga garing
5) Masukkan sedikit air dan masukkan semua sayuran yang keras
    (aku guna carrot, kacang panjang dan kentang)
6) Biar sampai sayur empuk. Masukkan pulak sayuran lembut. Aku letak terung je
7) Bila dah mendidih, masukkan kacang dal dan santan
8) Perasa kuah dalca tu tunggu sampai mendidih. B…

Resepi Asam Pedas Simple Tapi Sedap

Ha, makan hati baca tajuk? sendiri masak sendiri up...Sapa lagi nak puji kalau bukan diri sendiri kan? haha..
Okay, aku upload gambar asam pedas dengan caption sepanjang2nya kat fb..Mak aku kan tukang masak. Specialty dia memang asam pedas. Sampai mula2 aku masuk keje dulu (ofis depan rumah je), bila cakap mak aku yang berniaga gerai kat balai polis je, semua terus cakap "ha, yang asam pedas sedap tu..anak Kak Yah kan.." kembang bontot jap sebab orang puji mak aku...puji mak pon nak perasan lebih..belum puji aku lagi tu...haha..
Ikut highway...macam biasa..so, bila dah upload, ramai yang mintak resepi plus teringat2 mak aku masak..Dulu aku duk asrama..so, selalu la mengangkut makanan bila balik weekend..dan aku selalu angkut asam pedas dengan sambal sardin cili padi je sebab aku rasa asam pedas & sambal sardin yang mak aku masak takde orang boleh lawan...hahaha...matik la...ah, tak kira...aku tetap nak cakap yang mak aku masak terpaling sedap..kedai2 yang de jual specia…

Resepi Soto Ayam Mudah

Korang memang suka bab2 resepi mudah kan? Aku pon sama..Kalau dah de yang mudah, kejadah apa pegi amek yang susah..Takyah nak mencabar diri sangat. Bukan dapat hadiah pon kan..haha..
Okay..raya baru ni, turn balik kampung Mr.MHR..aku pasghah...hehee...ala, kampung masing2 bukan jauh pon. Sorang Negeri Sembilan, sorang Melaka..sekangkang kera takyah rebut2..aku dah makin lama kahwin ni dah makin tak kesah. Tapi aku paling kesah, pilih kampung yang tak banyak kena buat keje..haha..sayang lemak2 aku kumpul setahun...haha..emang dasar!!  Sempena raya, aku ditugaskan buat soto. Gila kau!! tetiba kena masak soto..dah le keluarga belah Mr.MHR tu besar...aku insan yang lemah ni kena masak banyak2..propa sangatsss...meh la, aku nak bagi resepi. Tapi jangan tanya sukatan. Agak-agak je ye..
Aku masak ni 2 ekor ayam ( 1 ekor potong 4 + 1 ekor potong kecik2)
1) Panaskan minyak dan tumis rempah 4 sekawan hingga naik bau 2) Masukkan bawang merah, bawang putih, halia (dihiris halus) dan goreng sampai…