Skip to main content

Aroi Thai Boat Noodle Cyberjaya

Tajuk je bagi gempak supaya korang baca..hahaha...kat Cyberjaya ada kedai makan yang ala2 kedai bot yang femes tu. Tapi nama dia Aroi Thai. Kedai belakang rumah je..Tapi dari sehari ke sehari tukar plan. Bila dah sampai, mesti pergi masuk kedai lain. Last2, pergi jugak. Aku ada la membaca kat blog2 orang yang portion benda ni kecik je. Almaklum, harga pon RM1.90 je kan..Jadi, samapi2 je aku terus order mi sup tu 6 mangkuk. Kena marah dengan Mr.MHR. Dia kata gila ke apa sampai 6 mangkuk beli misop..hahaa...aku cakap la "lapar..." Sekalik bila sampai makanan, dia gelak sorang2 cakap "patutlah order sampai 6 mangkuk..hehee..


aku memang peminat setia teh ais
tgk kaler macam teh ais kat Kelantan yang mengancam2 tu
tapi rasa dia lain sikit
maybe sebab teh yang dia guna kot..sekole dia bagi ko..


penambah perisa ni memang ada je atas meja
kalau2 nak extra feel, boleh la add


semua benda pon 1.90 ye
ayam ni seketul pon 1.90..kalau ko order 5 ketul, 5 mangkuk la sampai..dorang takkan asingkan


ni yang aku order
semua pon aku yang order
Mr.MHR akur sahaja bab2 order makanan..hehe..


Mi sup dia ada 3 jenis tau
Chicken Noodle, Beef Noodle & Tomyam Noodle
setelah dikaji dan dibelek, beef dengan tomyam tu sedap
kalau chicken tu, sup dia tak berapa mari! hehe..
maybe untuk anak2 boleh la kot..


ni total mangkuk yang kitorang makan
takde la extreme sangat kan?
ada orang aku tgk, sorang je sampai 6 mangkuk...bela hantu raya agaknya...haha..

Alamat dia kalau korang nak try, cari Shaftburry Square Cyberjaya. Kedai dia sederet Maybank..Sebelah SpeedMart 99 tu..servis sangat laju!

Comments

Popular posts from this blog

Resepi Dalca Sayur Simple

Sedang berdiet? mari..aku nak bagi resepi cecampak...senang dan sihat..huhuu...

Dalca Sayur

Kacang Dal (1 genggam - basuh dan rebus sampai empuk)
Bawang putih, bawang merah, halia (kisar bersama)
Serbuk Kari Daging 1 sudu besar (bancuh dengan sedikit air)
Rempah Tumis (kulit kayu manis, bunga cengkih, bunga lawang) buah pelaga takyah
Santan
Sayur yang digemari

Cara-cara :

1) Rebus kacang dal sampai empuk. Kalau ikut Masterchef, campak kat dinding, dal tu melekat maknanya dah empuk..hehe..penuh dinding korang ngn dal kang...
2) Panaskan sikit minyak dalam periuk, masukkan rempah tumis
3) Masukkan bahan kisar dan tumis sampai naik bau
4) Masukkan rempah kari yang dah dibancuh dan tumis hingga garing
5) Masukkan sedikit air dan masukkan semua sayuran yang keras
    (aku guna carrot, kacang panjang dan kentang)
6) Biar sampai sayur empuk. Masukkan pulak sayuran lembut. Aku letak terung je
7) Bila dah mendidih, masukkan kacang dal dan santan
8) Perasa kuah dalca tu tunggu sampai mendidih. B…

Resepi Asam Pedas Simple Tapi Sedap

Ha, makan hati baca tajuk? sendiri masak sendiri up...Sapa lagi nak puji kalau bukan diri sendiri kan? haha..
Okay, aku upload gambar asam pedas dengan caption sepanjang2nya kat fb..Mak aku kan tukang masak. Specialty dia memang asam pedas. Sampai mula2 aku masuk keje dulu (ofis depan rumah je), bila cakap mak aku yang berniaga gerai kat balai polis je, semua terus cakap "ha, yang asam pedas sedap tu..anak Kak Yah kan.." kembang bontot jap sebab orang puji mak aku...puji mak pon nak perasan lebih..belum puji aku lagi tu...haha..
Ikut highway...macam biasa..so, bila dah upload, ramai yang mintak resepi plus teringat2 mak aku masak..Dulu aku duk asrama..so, selalu la mengangkut makanan bila balik weekend..dan aku selalu angkut asam pedas dengan sambal sardin cili padi je sebab aku rasa asam pedas & sambal sardin yang mak aku masak takde orang boleh lawan...hahaha...matik la...ah, tak kira...aku tetap nak cakap yang mak aku masak terpaling sedap..kedai2 yang de jual specia…

Resepi Soto Ayam Mudah

Korang memang suka bab2 resepi mudah kan? Aku pon sama..Kalau dah de yang mudah, kejadah apa pegi amek yang susah..Takyah nak mencabar diri sangat. Bukan dapat hadiah pon kan..haha..
Okay..raya baru ni, turn balik kampung Mr.MHR..aku pasghah...hehee...ala, kampung masing2 bukan jauh pon. Sorang Negeri Sembilan, sorang Melaka..sekangkang kera takyah rebut2..aku dah makin lama kahwin ni dah makin tak kesah. Tapi aku paling kesah, pilih kampung yang tak banyak kena buat keje..haha..sayang lemak2 aku kumpul setahun...haha..emang dasar!!  Sempena raya, aku ditugaskan buat soto. Gila kau!! tetiba kena masak soto..dah le keluarga belah Mr.MHR tu besar...aku insan yang lemah ni kena masak banyak2..propa sangatsss...meh la, aku nak bagi resepi. Tapi jangan tanya sukatan. Agak-agak je ye..
Aku masak ni 2 ekor ayam ( 1 ekor potong 4 + 1 ekor potong kecik2)
1) Panaskan minyak dan tumis rempah 4 sekawan hingga naik bau 2) Masukkan bawang merah, bawang putih, halia (dihiris halus) dan goreng sampai…