May 8, 2014

Sagu Gula Melaka Paling Simple

Kat Melawati ada 1 bazar jual kuih muih tau..Macam2 kuih dorang jual..Tapi ada banyak yang tak sedap..jangan terpedaya..kaler memang menggiurkan...rasa takdo...maklumlah kan..kalau dah kuih tradisional kita, orang2 ntah dari mana ntah yang gentel, mmg la tak jadik...macam kita masak nasi Arab la..ko twist la kot mana pon, tak dapek do raso yang sodap macam Arab tu masak...

Aku frust beli sagu gula melaka...dia jual dalam bekas dadih yang tinggi tu RM1.50 satu..bab rege tu takpe..bab rasa tu..kalau oghang kampung den dicarutnya kato serupo ghaso pantek antu...ha, jangan nak ingat den mencarut yo..balik la kampung..nengok la camno nenek oyang kau momaki kuih tu..haha..

Nah, resepi paling senang.. malu la kalau tak reti buat..

Untuk Sagu :

1 cawan sagu (rendam dulu dalam 5 minit dan toskan)
4 cawan air

1) Didihkan air dan masukkan sagu dan kacau sampai hancur biji-biji mata dia tu..Kalau lom hancur, masukkan air lagi..Jangan lupa kacau yo..

2) Dah tu, tutup api, masukkan dalam bekas2 berapa banyak kaler kau nak..Macam aku guna 2 kaler je...titikkan kaler pastu gaul ngan garfu bagi rata.

3) Masukkan dalam peti ais dalm 3,4 jam bagi sejuk.


Untuk Gula Melaka :

1 buku gula melaka tu cairkan dengan air dalam 1/2 cawan macam tu. Bajet la ye..sebab kalau cair, boleh je makan lagi..Kena taruk banyak2 la nanti time nak makan...Jangan lupa letak daun pandan. Umah aku atas langit, daun pandan susah jumpa, jadi aku letak perisa pandan sikit.. :)

Untuk Kuah Putih : Santan @ Susu Cair

Dah kata simple, aku guna susu cair je..hehe..


Amek mangkuk, senduk sagu tu dalam 3 sudu, tuang gula melaka sikit, tuang susu cair sikit then boleh la makan....


Modal aku dalam RM2 je sebab gula melaka ngan susu cair memang ada kat rumah. Lagipon susu tu bukan guna 1 tin semua..sikit je...yang penting adalah kepuasan hati bukan modal yang dikeluarkan...hehee...




2 comments:

  1. sedap ni ibu siti, makan sejuk2 kan..masalahnya kalau ana buat anak2 kurang makan kalau ada unsur2 sagu ni..last2 makan sorang2 je.. :)

    ReplyDelete
  2. aku org klate tp aku paham ape yg ko carutkn itteww... senak perut aku gelak ok..

    ReplyDelete

Resepi Bergedil Kentang Mudah

Musim korban ni, mesti banyak dapat daging korban kan?. Sedap kalau dibuat sup. Gengkan pulak jadi bihun sup dengan sambal kicap..fuhhh...h...