Skip to main content

Ikan Bakar Muara Sungai Duyung

Tadda...muncul lagik..xde benda nak cerita..jadi kemunculan sekali sekala je okay. :)

Bulan ni 2 kali aku pegi 'bercuti' ke Melaka.. bukan balik kampung pon. Memang pergi bercuti. kemain lagi kan. Tapi nak update pasal makan je. Yang lain2 tu dah biasa sangat kot. Aku pernah pegi makan kat muara ni last tahun 2005 rasanya. pastu takde singgah2 lansung. Waktu pegi dulu tu, aku tgh set up sistem kad kredit untuk bayar road tax kat JPJ tu..bila ingat2 balik, hebat gila boleh join team tu sedangkan aku baru setahun keje time tu. Time tu la dapat meround 1 Malaysia nie. Waktu tu projek joint venture ngan Maybank. jadi meriah la kitorang berjalan ke hulu kehilir. Cuma yang tak best waktu pegi makan dulu tu, balik je pas makan, semua cirit birit. Berebut toilet hotel. Katanya mungkin kitorang termakan sepahat yang ada cika. paham ke? aku pon tak paham. hehee..so, sejak dari tu, kalau order sepahat tu mesti berdoa supaya jangan la sakit perut.

Kitorang pegi lepas aktiviti naik Menara Taming Sari. time cuti sekolah, rege dia mahal sikit..RM15 seorang. Kalu hari biasa, RM10 je..dan untuk makluman, aku tak naik sebab gayat tahap 18.. memang tak la aku nak duduk dalam benda alah tu. maka, tukang amik gambar saje...

relaks je masing2..

Pas abes berpusing kat area Dataran Pahlawan tu, kitorang bergerak pegi makan. Pegi 2 kereta time nie. Berpandu google maps sbb dah malam co-pilot ni sangat rabun. Sampai2 je, tengok kemain banyak kereta. Akeef lak tido..so, Mr MHR dokong dia, aku terus pegi beratur order makanan, yang lain cari meja kosong. Time beratur tu akan ada sorang pakcik ni yang akan ambilkan sotong udang semua untuk kita terus masuk dalam dacing. Ikan je pilih sendiri. Oleh sebab dah malam, yang tinggal ikan Siakap je. Aku amek je terus 2 ekor walaupon ikan dia besar. Kang terkulat2 lak makan. Jadi ni menu yang aku order. Semua kena ikut pilihan aku ye. Sebab xde masa nak tanya ko nak makan apa, ko nak makan apa..Order, timbang, bagitau nak masak apa, bagitau nombor meja, tunggu kat meja. :)


Udang Butter Garlic namanya
tu pakcik tu yang suggest sebab tu je yang boleh masak
mungkin dorang nak cepat kot. Lagipon dah lewat..dekat kul 10 gak..
 

macam biasa Kangkung Belacan
 

Sotong Goreng Tepung
macam tak menarik, tapi menarik rasa dia


 

Siakap Sweet Sour
 

Siakap Bakar Sambal

Dia akan bagi nasi putih 1 bekas tu ngan air jug2. Kitorang order tebu 1 jug, fresh orange 1 jug. pastu de nasi lemak 2 bungkus. tu je pon yang tinggal. Total makan nie RM163 je. Aku rasa sangat berbaloi. Sebab banyak portionnya. Balik2 terus tido je sebab dah kenyang. :)

Comments

Popular posts from this blog

Resepi Dalca Sayur Simple

Sedang berdiet? mari..aku nak bagi resepi cecampak...senang dan sihat..huhuu...

Dalca Sayur

Kacang Dal (1 genggam - basuh dan rebus sampai empuk)
Bawang putih, bawang merah, halia (kisar bersama)
Serbuk Kari Daging 1 sudu besar (bancuh dengan sedikit air)
Rempah Tumis (kulit kayu manis, bunga cengkih, bunga lawang) buah pelaga takyah
Santan
Sayur yang digemari

Cara-cara :

1) Rebus kacang dal sampai empuk. Kalau ikut Masterchef, campak kat dinding, dal tu melekat maknanya dah empuk..hehe..penuh dinding korang ngn dal kang...
2) Panaskan sikit minyak dalam periuk, masukkan rempah tumis
3) Masukkan bahan kisar dan tumis sampai naik bau
4) Masukkan rempah kari yang dah dibancuh dan tumis hingga garing
5) Masukkan sedikit air dan masukkan semua sayuran yang keras
    (aku guna carrot, kacang panjang dan kentang)
6) Biar sampai sayur empuk. Masukkan pulak sayuran lembut. Aku letak terung je
7) Bila dah mendidih, masukkan kacang dal dan santan
8) Perasa kuah dalca tu tunggu sampai mendidih. B…

Resepi Asam Pedas Simple Tapi Sedap

Ha, makan hati baca tajuk? sendiri masak sendiri up...Sapa lagi nak puji kalau bukan diri sendiri kan? haha..
Okay, aku upload gambar asam pedas dengan caption sepanjang2nya kat fb..Mak aku kan tukang masak. Specialty dia memang asam pedas. Sampai mula2 aku masuk keje dulu (ofis depan rumah je), bila cakap mak aku yang berniaga gerai kat balai polis je, semua terus cakap "ha, yang asam pedas sedap tu..anak Kak Yah kan.." kembang bontot jap sebab orang puji mak aku...puji mak pon nak perasan lebih..belum puji aku lagi tu...haha..
Ikut highway...macam biasa..so, bila dah upload, ramai yang mintak resepi plus teringat2 mak aku masak..Dulu aku duk asrama..so, selalu la mengangkut makanan bila balik weekend..dan aku selalu angkut asam pedas dengan sambal sardin cili padi je sebab aku rasa asam pedas & sambal sardin yang mak aku masak takde orang boleh lawan...hahaha...matik la...ah, tak kira...aku tetap nak cakap yang mak aku masak terpaling sedap..kedai2 yang de jual specia…

Resepi Soto Ayam Mudah

Korang memang suka bab2 resepi mudah kan? Aku pon sama..Kalau dah de yang mudah, kejadah apa pegi amek yang susah..Takyah nak mencabar diri sangat. Bukan dapat hadiah pon kan..haha..
Okay..raya baru ni, turn balik kampung Mr.MHR..aku pasghah...hehee...ala, kampung masing2 bukan jauh pon. Sorang Negeri Sembilan, sorang Melaka..sekangkang kera takyah rebut2..aku dah makin lama kahwin ni dah makin tak kesah. Tapi aku paling kesah, pilih kampung yang tak banyak kena buat keje..haha..sayang lemak2 aku kumpul setahun...haha..emang dasar!!  Sempena raya, aku ditugaskan buat soto. Gila kau!! tetiba kena masak soto..dah le keluarga belah Mr.MHR tu besar...aku insan yang lemah ni kena masak banyak2..propa sangatsss...meh la, aku nak bagi resepi. Tapi jangan tanya sukatan. Agak-agak je ye..
Aku masak ni 2 ekor ayam ( 1 ekor potong 4 + 1 ekor potong kecik2)
1) Panaskan minyak dan tumis rempah 4 sekawan hingga naik bau 2) Masukkan bawang merah, bawang putih, halia (dihiris halus) dan goreng sampai…