Skip to main content

Citaku menjadi orang kaya..

Wahh..banyak idea aku nak memblog nih.. Hujung2 tahun ni nak penuhkan entry blog gamaknya kot. Korang de cita2 tak? Bukan la cita2 pasal kerja. Cita2 pasal kehidupan. Memang la semua orang nak hidup yang bahagia, murah rezeki tu semua. Aku pon sama la bab tu. Just aku mcm ada impian lain. 

Dulu2, pas abes SPM, aku nak sambung belajar bidang perhotelan sebab aku macam suka environment perhotelan tu. Tapi, cikgu Add Maths aku tak bagi. Dia cakap takyah nak belajar bidang tu. Tu boleh belajar lain2 kali. Dia suh aku pilih course lain. Aku terbayang2 lagi dia membebel kat aku kat bawah pokok tepi tangga sekolah. hehee..Aku dulu sekolah kat Kelantan. Cikgu tu duk ngarut bahasa kelantan kat aku. Yang aku tak paham, aku buat dek je la...

Jadi, aku pon tukar course. Mula2 aku ditawarkan matrikulasi tapi sebab time tu bengap xtau matrik tu apa nangis2 tolak offer. Konon macam matrik ni untuk orang terpinggir. Yelah! orang lain semua dapat surat ditawarkan diploma, aku tetiba ditawarkan matrikulasi. Apekejadahnya.. pastu xde sapa2 nak tanya, maka aku tolak.. 1 bintang bodoh untuk aku..hahaa..kalau tak, terus dapat degree dah..

Pastu sampai tawaran politeknik tawarkan Diploma Pengajian Perniagaan. hah! barulah akak gembira..hahaha...ingat2kan balik, memang bangang betul.. maka bermulalah episod sebagai student poli. kat Shah Alam je time nie. happening gila kot..hahaa.. Aku grad dengan pointer yang memang nangis la kalau orang tengok..hahaa...sebab poli xde Anugerah Dekan, so Diploma simpan ketat2 untuk minta kerja.

Bapa aku nak anak dia keje kerajaan sebab bapak aku pesara gomen. Dia cakap gomen banyak benefit segala macam.. Aku plak tengah syok keje ngan makcik aku. Abes diploma, terus keje ngan kedai makan dia. Dia belikan aku kete kelisa sebijik atas nama aku, installment dia bayar, minyak dia bagi, gaji sehari RM40 + makan percuma. Tahun 2002, RM40 sehari untuk orang takde komitmen sangat syurrggaa...jadi, sebab syok dapat duit banyak, aku putuskan nak ikut dia niaga je. Akan tetapi....bapak aku tak bagi..dia suh keje..dengan hati terpaksa, aku apply SPA Online tu..tau kah? ala mesti tau..jangan tipu cakap xtau..hehee..adik2 aku waktu tgh sekolah lagi. Maka cita2 ayah nak anak keje gomen pastilah kepada aku kan?

Sebab hati taknak, maka senang je laluan tu..tak sampai 1 bulan apply, surat panggil interview sampai. Kul 6.45pagi aku dah sampai bangunan SPA kat Putrajaya tu sebab pas subuh bapak aku suh bertolak dari KL. Aku dapat giliran no.1..kerani tu lagi lambat sampai dari aku. hehee..pas dah kene interview semua, aku pon balik sebab anggap tugas dah selesai. Genap 1 bulan, surat cop JPA sampai rumah aku. Sampul coklat ada tulisan Urusan Seri Paduka Baginda. bapak aku orang pertama yang bukak surat tu dah memang dah tertulis, rezeki aku keje kerajaan. maka tertunailah impian bapak aku.

Dalam tempoh 10 tahun aku join gomen ni, aku ok je..keje dah tukar 4 jabatan dan dah naik pangkat 1 kali. so, Alhamdulillah...dalam benci2 dulu tu, 10 tahun dah aku keje ooii...tapi, sepanjang 10 tahun ni, macam2 keje sampingan aku buat sebab minat. Aku minat berniaga..maka ada je aku jual kat opis. Kadang2 bukan sebab apa..sebab aku rasa benda niaga tu best, maka aku nak buat..

Aku tengah kumpul duit dan ilmu untuk bukak kedai sendiri..Aku nak berniaga apa yang aku tau. Bukan sekadar ikut2 orang. Orang berniaga make up, kita niaga make up. Orang niaga baju, kita niaga baju..itu bukan niaga kalau bukan kemahiran kita. Itu dengki..huhuu...kalau kau selama ni xde niaga apa2, tetiba kuar musim jual bubble tea pastu ko niaga bubble tea, itu namanya trend. bukan passion.. wahh..khutbah sket..

Keluarga aku semua bukak kedai makan. Restoran tu cliche sangat..mak aku start niaga gerai tepi jalan je.. so, aku pon xde la beria tetiba nak bukak restoran kan..bukak warung dulu pon dah besar nikmat untuk aku..Tapi sebab aku keje gomen, makan cita2 aku belum tiba lagi saat untuk direalisasikan. Step by step katanya.. Aku tak mampu lagi nak berhenti keje dan start business.. Aku sayang keje sekarang tapi masih ingin merealisasikan impian aku..


Nanti2 kalau korang jalan2 jumpa kedai makan ala warung jual ikan bakar pastu ada jual pastry macam gambar atas pastu ada sorang pempuan tengah jerit2 order 
"nasi goreng kampung telur mata 1, teh ais 1, red velvet 1 slice, meja 4!"
sambil kelek anak kehulu kehilir, jemputlah singgah ye.. :)



Comments

  1. apa jadik ngn kete kelisa ko tuh lps ko benti keje ngn makcik ? adakah makcik suh ko pulangkan atau sedekah je kt ko?

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaa..gila soklan nie...kete tu jadi milik aku la..kan nama aku..dah keje gomen, bayo sendiri... :)

      Delete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Resepi Dalca Sayur Simple

Sedang berdiet? mari..aku nak bagi resepi cecampak...senang dan sihat..huhuu...

Dalca Sayur

Kacang Dal (1 genggam - basuh dan rebus sampai empuk)
Bawang putih, bawang merah, halia (kisar bersama)
Serbuk Kari Daging 1 sudu besar (bancuh dengan sedikit air)
Rempah Tumis (kulit kayu manis, bunga cengkih, bunga lawang) buah pelaga takyah
Santan
Sayur yang digemari

Cara-cara :

1) Rebus kacang dal sampai empuk. Kalau ikut Masterchef, campak kat dinding, dal tu melekat maknanya dah empuk..hehe..penuh dinding korang ngn dal kang...
2) Panaskan sikit minyak dalam periuk, masukkan rempah tumis
3) Masukkan bahan kisar dan tumis sampai naik bau
4) Masukkan rempah kari yang dah dibancuh dan tumis hingga garing
5) Masukkan sedikit air dan masukkan semua sayuran yang keras
    (aku guna carrot, kacang panjang dan kentang)
6) Biar sampai sayur empuk. Masukkan pulak sayuran lembut. Aku letak terung je
7) Bila dah mendidih, masukkan kacang dal dan santan
8) Perasa kuah dalca tu tunggu sampai mendidih. B…

Resepi Asam Pedas Simple Tapi Sedap

Ha, makan hati baca tajuk? sendiri masak sendiri up...Sapa lagi nak puji kalau bukan diri sendiri kan? haha..
Okay, aku upload gambar asam pedas dengan caption sepanjang2nya kat fb..Mak aku kan tukang masak. Specialty dia memang asam pedas. Sampai mula2 aku masuk keje dulu (ofis depan rumah je), bila cakap mak aku yang berniaga gerai kat balai polis je, semua terus cakap "ha, yang asam pedas sedap tu..anak Kak Yah kan.." kembang bontot jap sebab orang puji mak aku...puji mak pon nak perasan lebih..belum puji aku lagi tu...haha..
Ikut highway...macam biasa..so, bila dah upload, ramai yang mintak resepi plus teringat2 mak aku masak..Dulu aku duk asrama..so, selalu la mengangkut makanan bila balik weekend..dan aku selalu angkut asam pedas dengan sambal sardin cili padi je sebab aku rasa asam pedas & sambal sardin yang mak aku masak takde orang boleh lawan...hahaha...matik la...ah, tak kira...aku tetap nak cakap yang mak aku masak terpaling sedap..kedai2 yang de jual specia…

Resepi Soto Ayam Mudah

Korang memang suka bab2 resepi mudah kan? Aku pon sama..Kalau dah de yang mudah, kejadah apa pegi amek yang susah..Takyah nak mencabar diri sangat. Bukan dapat hadiah pon kan..haha..
Okay..raya baru ni, turn balik kampung Mr.MHR..aku pasghah...hehee...ala, kampung masing2 bukan jauh pon. Sorang Negeri Sembilan, sorang Melaka..sekangkang kera takyah rebut2..aku dah makin lama kahwin ni dah makin tak kesah. Tapi aku paling kesah, pilih kampung yang tak banyak kena buat keje..haha..sayang lemak2 aku kumpul setahun...haha..emang dasar!!  Sempena raya, aku ditugaskan buat soto. Gila kau!! tetiba kena masak soto..dah le keluarga belah Mr.MHR tu besar...aku insan yang lemah ni kena masak banyak2..propa sangatsss...meh la, aku nak bagi resepi. Tapi jangan tanya sukatan. Agak-agak je ye..
Aku masak ni 2 ekor ayam ( 1 ekor potong 4 + 1 ekor potong kecik2)
1) Panaskan minyak dan tumis rempah 4 sekawan hingga naik bau 2) Masukkan bawang merah, bawang putih, halia (dihiris halus) dan goreng sampai…