Skip to main content

Golden Palm Tree Sepang : Buka Puasa cum Dinner

Dah basi..tapi nak haplot jugak.. :)

Buffet Ramadan kat Palm Tree ni aku beli pon macam dah 2 minggu puasa.. ni tahun ketiga birthday Mr.MHR ngan Akeef jatuh dalam bulan puasa...tahun depan barulah bulan raya..huhuu..sebab tu aku tak penah buat makan2 sempena birthday Akeef...insyaAllah tahun depan la baru buat...macam lahir tahun lompat anak aku...dah 4 tahun baru leh celebrate..

Minggu birthday tu Akeef kena demam campak..takleh la anta ke taska.mula2 aku cuti 1 hari jaga dia..pastu biasalah, atok dia manaleh dengar kalau anak-anak dia ni cuti..keje amek cuti rehat pon kena marah ooii...bapak aku tu Pegawai Buruh..semua kena ikut rules..lepas je sahur, Ayah aku dah tercegat kat gate ngn adik aku datang amek Akeef nak bawak balik Wangsa Maju..dia suh aku pegi keje...petang tu abes keje, kitorang balik Wangsa Maju..pastu masuk hari kedua, tak larat nak ulang alik..maklumlah bulan puasa ni jalan mana yang tak jem..jalan pegi bagan lalang pon jem..so, kitorang duk je Dengkil..Akeef duk ngan atok nenek...

Jadi, buffet ramadan tu kami pergi berdua je..kalau bawak Akeef pon boleh je..sebab dia still free...tapi sebab dah demam tu, tak bawak la kan...


aku memang takut air..rasa gayat je tengah2 laut tu duk makan..







waktu ni dah kul 7.15 macam tu..orang dah start bangun ambil makanan..


ayam panggang tu sedap...3 ketul untuk saya..harharhar..



Ikan kembung ngan pari bakar..tapi aku tak amek..


tapi sotong ni berkali2 aku amek...i love sotong very much!! sotong ye bukan SUTUN...


Nasi Mandy
oleh kerana buffet, nasi is a big NO..nanti perut cepat penuh..makan lauk saje..



budak ni tak reti kot..potong kambing pon kekok..


ni untuk dimakan bersama-sama kambing...sebelah tu ais kacang ngan cendol


Ketam bercili ini sangat marbeles..aku siap sinsing lengan baju kurung...


chef tu tengah masak yong tau foo..kalau Akeef ada mau 3,4 kali dia suh chef ni buat kueh teow sup..






sopan tak aku?


ni pinggan darling ai..so korang tau la nape aku ni memasak hari2 sepanjang bulan ramadan aritu...perut memang hadap nasi..xde makna dia nak makan lauk2 saje..huhuu..


setiap kali amek kambing, memang 2 slices ni je dia bagi...very the!!


ni snap sebab bosan..tunggu asben pg solat, duk la amek gamba sensorang...sirap selasih ni memang akan sentiasa di refill... tapi tak sedap..macam hapak sikit...


dalam kul 8.15 kitorang dah beransur...memang bukan perut buffet kot.. :)


mana aci gemuk sensorang kan..perut Mr.MHR pon aku dah berjaya gendutkan..hahaa..

Akeef merajuk tengok gambar nie..dia tanya :

> "Mana Akeef, ibu?"

> "Akeef tido time nie..Ibu ngan Ayah makan kejap kat work.."

> "Kecian Akeef xde ikut Ayah ngn Ibu bersama-sama..." dan terus menangis..

Anak aku memang sentip sikit...dia yang cakap kesian, dia yang menangis..huhuu...ikut Ibu kot..time dalam perut asek sentip je sorang2...

Comments

Popular posts from this blog

Resepi Dalca Sayur Simple

Sedang berdiet? mari..aku nak bagi resepi cecampak...senang dan sihat..huhuu...

Dalca Sayur

Kacang Dal (1 genggam - basuh dan rebus sampai empuk)
Bawang putih, bawang merah, halia (kisar bersama)
Serbuk Kari Daging 1 sudu besar (bancuh dengan sedikit air)
Rempah Tumis (kulit kayu manis, bunga cengkih, bunga lawang) buah pelaga takyah
Santan
Sayur yang digemari

Cara-cara :

1) Rebus kacang dal sampai empuk. Kalau ikut Masterchef, campak kat dinding, dal tu melekat maknanya dah empuk..hehe..penuh dinding korang ngn dal kang...
2) Panaskan sikit minyak dalam periuk, masukkan rempah tumis
3) Masukkan bahan kisar dan tumis sampai naik bau
4) Masukkan rempah kari yang dah dibancuh dan tumis hingga garing
5) Masukkan sedikit air dan masukkan semua sayuran yang keras
    (aku guna carrot, kacang panjang dan kentang)
6) Biar sampai sayur empuk. Masukkan pulak sayuran lembut. Aku letak terung je
7) Bila dah mendidih, masukkan kacang dal dan santan
8) Perasa kuah dalca tu tunggu sampai mendidih. B…

Resepi Asam Pedas Simple Tapi Sedap

Ha, makan hati baca tajuk? sendiri masak sendiri up...Sapa lagi nak puji kalau bukan diri sendiri kan? haha..
Okay, aku upload gambar asam pedas dengan caption sepanjang2nya kat fb..Mak aku kan tukang masak. Specialty dia memang asam pedas. Sampai mula2 aku masuk keje dulu (ofis depan rumah je), bila cakap mak aku yang berniaga gerai kat balai polis je, semua terus cakap "ha, yang asam pedas sedap tu..anak Kak Yah kan.." kembang bontot jap sebab orang puji mak aku...puji mak pon nak perasan lebih..belum puji aku lagi tu...haha..
Ikut highway...macam biasa..so, bila dah upload, ramai yang mintak resepi plus teringat2 mak aku masak..Dulu aku duk asrama..so, selalu la mengangkut makanan bila balik weekend..dan aku selalu angkut asam pedas dengan sambal sardin cili padi je sebab aku rasa asam pedas & sambal sardin yang mak aku masak takde orang boleh lawan...hahaha...matik la...ah, tak kira...aku tetap nak cakap yang mak aku masak terpaling sedap..kedai2 yang de jual specia…

Resepi Soto Ayam Mudah

Korang memang suka bab2 resepi mudah kan? Aku pon sama..Kalau dah de yang mudah, kejadah apa pegi amek yang susah..Takyah nak mencabar diri sangat. Bukan dapat hadiah pon kan..haha..
Okay..raya baru ni, turn balik kampung Mr.MHR..aku pasghah...hehee...ala, kampung masing2 bukan jauh pon. Sorang Negeri Sembilan, sorang Melaka..sekangkang kera takyah rebut2..aku dah makin lama kahwin ni dah makin tak kesah. Tapi aku paling kesah, pilih kampung yang tak banyak kena buat keje..haha..sayang lemak2 aku kumpul setahun...haha..emang dasar!!  Sempena raya, aku ditugaskan buat soto. Gila kau!! tetiba kena masak soto..dah le keluarga belah Mr.MHR tu besar...aku insan yang lemah ni kena masak banyak2..propa sangatsss...meh la, aku nak bagi resepi. Tapi jangan tanya sukatan. Agak-agak je ye..
Aku masak ni 2 ekor ayam ( 1 ekor potong 4 + 1 ekor potong kecik2)
1) Panaskan minyak dan tumis rempah 4 sekawan hingga naik bau 2) Masukkan bawang merah, bawang putih, halia (dihiris halus) dan goreng sampai…