May 20, 2013

Apam Polkadots : Step by Step


Hamboii...gembiranya baca tajuk...arini aku rajin nak bagi resepi Apam Polkadots...siap buat entry step by step lagik...aku mmg pemalas nak amek gamba bila buat kuih...tapi sebab ada yang duk tanya-tanya resepi apa aku guna, meh aku nak bagi nie...aku amatur lagi tapi alhamdulillah dengan resepi ni, dah ada la duit poket lebih buat beli aiskrim Akeef...huhuu..ok, ni resepi hasil pemerhatian dan kajian aku selama mengedot2 nih..kalau rasa tak yakin, pg cari resepi yang meyakinkan korang ok...maklumlah aku bukan chef kan..  :(


Apam Polkadots 
( aku guna cawan je untuk sukat..lambat nak timbang2 nih.. )

3 biji telur ayam (baru keluar dari peti ais)
3/4 cawan gula
1 sudu teh ovalette (aku guna sudu kfc je)

2 cawan tepung naik sendiri (boleh jugak guna tepung gandum + 2 sudu teh baking powder)
1 cawan susu cair
Esen vanila sikit
Filling yang disukai
Pewarna makanan 


mula2 sediakan dulu macam nie...biar senang nak tuang adunan nanti...


okay, jangan kompius..
aku guna 6 biji ni sebab sekali bancuh je..nama pon niaga..kang buat 1 adunan, bila nak siap kan..
ni aku buat 2 adunan sekali jalan.. 1 adunan boleh dapat dalam 60 biji macam tu..
guna papercup size kecil..biasa guna yang untuk buat almond london tue..


telur + gula + ovalette
pukul 3 bahan ni sekali dengan kelajuan medium


pukul sampai kembang...kembang bermaksud bertukar putih macam nie..
jangan syok sendiri rasa dah kembang kalau still kuning..ni bukan telur dadar ye... :)


bila dah kembang tu, masukkan susu cair dan esen vanila
pukul kejap dan adunan akan jadi macam nie...


lepas tu masukkan tepung..kacau kejap bagi sebati.


Lepas tu bahagikan adunan ikut warna yang korang nak...untuk memudahkan kerja, masukkan dalam plastik dan ikat dengan getah. Paipkan adunan terus dalam cup yang dah ready tadi..paip sikit, pastu letak inti, pastu paip balik adunan sampai penuh cup..pastu paipkan dot dot tu..ha, kemain menimbun 'pastu' aku..hasilnya akan jadi seperti ini....




Okay, sebenarnya memang kos nak buat dia tak besar tapi renyah kejenya...sebab kau kena focus dan kena buat cepat2...faktor yang menyebabkan apam polkadots ni tak gebu adalah dia tak boleh lama terdedah kat angin. seeloknya jangan buat keje dekat ngan kipas atau bawah kipas..sebab tu aku selalu masukkan adunan siap2 dalam plastik dan ikat dengan getah untuk elakkan banyak angin masuk dalam adunan tu..kalau kau xde plastik banyak kat dapur, kau tutup mangkuk yang berisi adunan tu dengan kain yang lembab..jadi, kurang udara yang akan masuk dalam adunan maka apam pon akan jadi lebih gebu...

Sekian sahaja tips untuk hari ini..untuk info lanjut, sila baca blog aku nie..mana tau angin aku baik nak upload satu satu resepi lagi pasni....hehee...


17 comments:

  1. nape dot2 yang sayer buat jd bercampur ngan adunan masa apam dh masak..dot2
    hilang..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau dot2 tu hilang, maknanya adunan tu dah masuk banyak angin.. banyak sangat udara menyebabkan adunan jadi ringan.

      Delete
    2. Salam.. Macam mna udara leh masuk ye?

      Delete
  2. Klu sy xpki bekas kaler merah tu bley kew

    ReplyDelete
    Replies
    1. takut tumpah..sebab adunan ni cair..papercup tu pon akan koyak kalau wap air tu direct kena kat dia...

      Delete
  3. Klau guna bekas besar mcm acuan kueh pturi ayu tu bolh x n susu tu bolh x tukar guna susu cair?

    ReplyDelete
    Replies
    1. eh, resepi memang tulis susu cair kan? ke aku salah faham soalan nih? hahaa...boleh je guna bekas apa pon..takyah membazir beli semata2 nak try kan..janji bekas tu boleh tahan time kukus...

      Delete
  4. saya wat xbpe jd pasal wap leh tmsuk dlm tu wlu dh pkai kain lapik kt tdung,

    ReplyDelete
    Replies
    1. maybe api kuat sangat kot...selalu okay je..bila dah masukkan apam, guna api medium...

      Delete
  5. Knpe sy wat filling die slalu jatuh bawah...?
    Pkai filling ape yea...?

    ReplyDelete
    Replies
    1. sy tlg jwb..huhu pakai jem sapu roti tu wat filling pon xpe...

      Delete
    2. sy tlg jwb..huhu pakai jem sapu roti tu wat filling pon xpe...

      Delete
  6. Saya wt x mnjadi.. Apam jadi kecut.. Huk3..

    ReplyDelete
  7. Apam mekar n apam polkadot lain ke bhn dia...mksudnye...klu apam mekar gune air soda kan...klu apam polkadot x gune air soda..gune susu cair ye...sbb saya try buat apam polkadot guns air soda akan mekar wlpun gne api slow...huhu...sblum kukus apam tuu...pengukus kne panaskan lme ke cmner...

    ReplyDelete
  8. Kanapaa bila saya bt selalu keras dan xnaik..

    ReplyDelete
  9. Kanapaa bila saya bt selalu keras dan xnaik..

    ReplyDelete

Resepi Bergedil Kentang Mudah

Musim korban ni, mesti banyak dapat daging korban kan?. Sedap kalau dibuat sup. Gengkan pulak jadi bihun sup dengan sambal kicap..fuhhh...h...